Bryggerijätten ABinBev är ett exempel på ett bolag med hängivna och intelligenta företagsledare - här koncernchefen Carlos Brito.

Därför ska du investera i hängivna företagsledare

Publicerad 2017-05-17 13:49

Investera Aktieinvesteringar är mer än bara ekonomiska nyckeltal, räkenskaper och finansmodeller. Bolag som leds av inspirerande och hängivna ledare har visat sig vara särskilt lönsamma, skriver ODIN Fonder som ger ett exempel på ett sådant bolag som tagits in i portföljen.

I sin bok «Intelligent Fanatics Project – How great leaders build sustainable businesses» beskriver Ian Cassel vad som kännetecknar ledare som åstadkommit exceptionell aktieavkastning under många decennier.

Den här typen av ledare har två utmärkande drag som förklarar varför det går så bra för dem: 

• De vet hur man ska behandla medarbetare

• De vet hur verksamheten ska organiseras

Världsmästare på kapitalallokering

Vi har tidigare pratat om vad ”god” ledning är ur ett finansiellt perspektiv. Slutsatsen var att goda ledare alltid vet vilken kapitalkälla som ska användas (skuld, eget kapital eller fritt kassaflöde), och var kapitalet ska sysselsättas (investeringar, förvärv, utdelning, skuldavbetalningar eller återköp av aktier). 

Så kallad kapitalallokering, det vill säga förmågan att flytta pengar från ett ställe till ett annat, är ett utmärkande drag hos goda ledare ur ett ägarperspektiv. Men ”intelligenta fanatiker” går ett steg längre. De vet hur verksamheten ska läggas upp för att åstadkomma konkurrensfördelar och de vet hur man behandlar medarbetarna.

Organisation och ledning

När ett bolag rör sig från litet till stort så klarar dessa ledare att bevara småföretagskänslan utan byråkrati fast med korta beslutsvägar, riskbenägenhet och entreprenörskap i behåll.  Och de är aldrig nöjda.

De har ofta en informell ledarstil och pratar med alla medarbetare oavsett nivå i organisationen; de flyger ekonomiklass; bor på vanliga hotell och går i jeans på jobbet. De har inte ledningsgrupper – de arbetar i team. De kommunicerar enkelt och tydligt och har mycket få ledningsnivåer i organisationen. De strävar ständigt efter förbättringar och är paranoida när det kommer till kostnader.

Carlos Brito, koncernchef på bryggerijätten ABInBev, slår huvudet på spiken när han säger:

«Costs are like fingernails. You have to cut them all the time. If not, they grow»

De bryr sig mindre om tjänsteår och rang. Som anställd blir du bedömd utifrån dina prestationer. Och presterar du bra så får du bra betalt. Sådana ledare bryr sig mer om kunderna än aktieägarna, då de vet att det gynnar aktieägarna på lång sikt.

Överraskande nog har dessa ledare ofta begränsad branscherfarenhet och saknar ofta både affärsplan och uttalad strategi.  De börjar som regel med noll erfarenhet och lite kunskap om den bransch bolagen verkar i. Det gör att de tänker helt annorlunda än etablerade aktörer.

Visste inget om öl

Exempelvis visste inte grundarna av ABInBev – världens största öltillverkare – hur man brygger öl. Men de visste allt om hur anställda fungerar. Det hade de lärt sig genom att bygga upp en mäklarfirma.

På ABInBev har filosofin fungerat i flera decennier, och vi tror att trenden kommer att hålla i sig en lång tid framöver. Detta är anledningen till att vi investerat i bolaget. Vi värdesätter bolaget just tack vare dess ledning och kultur.

Medarbetarna som ägare

Ledare som kan få medarbetarna att agera och tänka som ägare har goda chanser att skapa något unikt och varaktigt. Ägarna uppför sig inte på samma sätt som medarbetarna. Äger du bilen du kör beter du dig annorlunda än om du hyr en bil. Vem har inte varit frestad att testa vad som händer med hyrbilen om man gasar och håller i handbromsen samtidigt? Det gör du inte om du äger bilen själv.

Dessa hängivna och inspirerande ledare respekterar medarbetarna och ger dem möjlighet att utvecklas. De vill att medarbetarna ska få chansen att lyckas. Incitament som involverar medarbetarna i bolagets resultatutveckling är ett viktigt verktyg för dem. 

Eller för att citera en av de centrala figurerna i uppbyggandet av ABInBev, Marcel Telles:

«Actually, the main role of a manager is to recruit, train, motivate and especially to keep people within the organization. A business manager should be called a people manager. Those who are really good with people will be good as a manager» 

Investeringar handlar om så mycket mer än kassaflöden, kvartalsrapporter och nästa års marginaler.  

ODIN Fonder letar efter bolag som leds av dessa ledare. Att investera i sådana kan vara mycket lukrativt, och ODIN tror sig ha hittat flera som kan bidra till god avkastning framöver.

Konjunktur
Nordea: Ingen räntehöjning i årRäntan kan förbli låg länge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Notering
Ossdsign en lottsedel för risktagare
Börsen
Fingerprint vinnare på sur börs
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Förbättrat resultat för FingerprintAktien rusar 20 procent
Aktie
Blygsam försäljningsökning för Clas Ohlson
Rapport
Ökad rörelseförlust för Boozt
Asien
Uppåt med Kina i täten
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Spara
Så hög sparränta kan du få just nu
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Malmö
Trading-case
SHB: Köpläge i Hexagon efter falletÖverdriven oro bakom tappet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Analytiker sänker estimat för SwedbankSpår lägre utdelning framöver
Foto: Hanna Franzén/TT
Inflationen
Ingves: Det är väl braKommenterar inflationssiffrorna
Boräntan
Allt fler väljer kortaste bolåneräntan
Index
MSCI stuvar om i indexenHär är de svenska aktierna som berörs
Börsen
Swedbank: Det blir någon form av handelsavtalIG: Uppåtrekyl på börsen i korten
Foto: istockphoto
Inflation
Så hög var inflationen i aprilLigger nära Riksbankens prognos
Foto: istockphoto
Fonder
Högt oljepris och indexinkludering lyfter MellanösternfonderUpp drygt 20 procent sedan årsskiftet
Pension
Svag krona ett gissel för utlandspensionärer
Elpris
Fortsatt turbulens på elmarknadenStundtals nästan gratis – stundtals relativt dyrt
Krönika
Hernhag: Butiksdöden inom dagligvarubranschen lär dröja
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler skruvar upp vinstestimaten för Dometic
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostad
Fler mäklare räknar med stigande bopriser
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Boprisindikatorn steg i maj
Köptips
En ny köprek från Börsveckan