Kommentar: Stark rapport från Hexagon

Publicerad 2017-05-02 13:11

Aktie Delårsrapporten från Hexagon innehöll ingen ny information kring Ola Rollén, men själva siffrorna var starka och bättre än bokslutet för några månader sedan. Det ger stöd för den uppgång mot all-time-high som skett senaste tiden.

Senaste halvåret har varit en dramatisk tid i Hexagon när vd Ola Rollén blev gripen strax före delårsrapporten i höstas och sedermera häktad i Norge för insiderbrott. Aktien gjorde då ett halsbrytande fall på över 20 procent – och alla som alltid tyckt att Hexagon varit för dyr fick en gyllenen chans att köpa in sig i bolaget strax över 300 kr som bäst.

Därefter har dock kursen återhämtat sig storartat och trots att åklagaren på Norges Ekobrottsmyndighet i mars bestämde sig för att gå vidare med ett åtal har aktien inte påverkats i särskilt hög grad – tvärtom har aktiemarknaden i mångt och mycket gjort tummen upp för bolagets framtid.

Och det är kanske inte så konstigt eftersom Hexagon på kapitalmarknadsdagen i december levererade höjda mål för bolaget under perioden 2017-2021. Dessa mål innebär att bolaget senast 2020 ska omsätta 45 miljarder med en rörelsemarginal på 27 procent. Det finns även en optimistiskt scenario med nästan 50 miljarder i omsättning och med en marginal på 28 procent.

Detta ska jämföras med 2016 års bokslut där omsättningen hamnade på 30,8 miljarder med en rörelsemarginal på 24 procent. Kontentan är alltså att bolaget minst sikar på en höjning med 50 procent av intäkterna på fyra år.

Visserligen missade Hexagon sitt tidigare långsiktiga finansiella mål, vilket var 34 miljarder i omsättning redan 2015. Men marknaden har också dämpat sina förväntningar en aning sedan tidigare även om bolaget liksom alltid tidigare har en hög värdering.

Dagens delårsrapport blev ett styrkebesked i den högkonjunktur som råder. Omsättningen ökade med sju procent och rörelseresultatet med nio procent, vilket också är ökningen för vinsten per aktie.

Det innebär att första kvartalet 2017 blivit en bra start för att börja uppfylla de långsiktiga målen där också Hexagon slutförde det senaste förvärvet MSC Software till ett pris över 7 miljarder som konsoliderades i bolaget i slutet av april.

Ola Rollén säger sig också vara nöjd med rapporten där alla segment utom olja och gas levererar. Och upprepar prognosen från kapitalmarknadsdagen om höjd lönsamhet genom nya applikationer, bättre produktmix och förvärv.

Att kursen ändå rekylerar något efter den starka uppgången i april är inte konstigt – men det är svårt att se någon större nedgång när Hexagon trots allt levererar något högre än marknadens förväntningar.

På tisdagen är det bolagsstämma där marknaden kan få mer kött på benen inför fortsättningen av 2017.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna