Kommentar: Stark rapport från Hexagon

Publicerad 2017-05-02 13:11

Aktie Delårsrapporten från Hexagon innehöll ingen ny information kring Ola Rollén, men själva siffrorna var starka och bättre än bokslutet för några månader sedan. Det ger stöd för den uppgång mot all-time-high som skett senaste tiden.

Senaste halvåret har varit en dramatisk tid i Hexagon när vd Ola Rollén blev gripen strax före delårsrapporten i höstas och sedermera häktad i Norge för insiderbrott. Aktien gjorde då ett halsbrytande fall på över 20 procent – och alla som alltid tyckt att Hexagon varit för dyr fick en gyllenen chans att köpa in sig i bolaget strax över 300 kr som bäst.

Därefter har dock kursen återhämtat sig storartat och trots att åklagaren på Norges Ekobrottsmyndighet i mars bestämde sig för att gå vidare med ett åtal har aktien inte påverkats i särskilt hög grad – tvärtom har aktiemarknaden i mångt och mycket gjort tummen upp för bolagets framtid.

Och det är kanske inte så konstigt eftersom Hexagon på kapitalmarknadsdagen i december levererade höjda mål för bolaget under perioden 2017-2021. Dessa mål innebär att bolaget senast 2020 ska omsätta 45 miljarder med en rörelsemarginal på 27 procent. Det finns även en optimistiskt scenario med nästan 50 miljarder i omsättning och med en marginal på 28 procent.

Detta ska jämföras med 2016 års bokslut där omsättningen hamnade på 30,8 miljarder med en rörelsemarginal på 24 procent. Kontentan är alltså att bolaget minst sikar på en höjning med 50 procent av intäkterna på fyra år.

Visserligen missade Hexagon sitt tidigare långsiktiga finansiella mål, vilket var 34 miljarder i omsättning redan 2015. Men marknaden har också dämpat sina förväntningar en aning sedan tidigare även om bolaget liksom alltid tidigare har en hög värdering.

Dagens delårsrapport blev ett styrkebesked i den högkonjunktur som råder. Omsättningen ökade med sju procent och rörelseresultatet med nio procent, vilket också är ökningen för vinsten per aktie.

Det innebär att första kvartalet 2017 blivit en bra start för att börja uppfylla de långsiktiga målen där också Hexagon slutförde det senaste förvärvet MSC Software till ett pris över 7 miljarder som konsoliderades i bolaget i slutet av april.

Ola Rollén säger sig också vara nöjd med rapporten där alla segment utom olja och gas levererar. Och upprepar prognosen från kapitalmarknadsdagen om höjd lönsamhet genom nya applikationer, bättre produktmix och förvärv.

Att kursen ändå rekylerar något efter den starka uppgången i april är inte konstigt – men det är svårt att se någon större nedgång när Hexagon trots allt levererar något högre än marknadens förväntningar.

På tisdagen är det bolagsstämma där marknaden kan få mer kött på benen inför fortsättningen av 2017.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"