Electrolux dagens rapportvinnare

Publicerad 2017-04-28 08:09

Rapporter (uppdaterad) Electrolux rörelseresultat för det första kvartalet 2017 var klart högre än vad analytikerna hade räknat med enligt SME Direkt. Aktien handlades upp drygt 3 procent på fredagsförmiddagens Stockholmsbörs.

Här följer en punktvis sammanfattning:

Högre rörelseresultat. Rörelseresultatet blev 1.536 miljoner kronor att jämföra med SME-konsensus på 1.334 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Rörelsemarginalen uppgick till 5,3 procent jämfört med väntade 4,6 procent. Försäljningen uppgick till 28.883 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos något högre på 29.196 miljoner kronor. Sett till geografiska regioner förbättrades rörelseresultaten och marginalerna framför allt i Nord- och Latinamerika.

Upprepar prognos Nordamerika. Electrolux upprepar de tidigare prognoserna från december för den nordamerikanska vitvarumarknadens utveckling 2017 och bedömer att efterfrågetillväxten blir 2-3 procent. Rörelseresultatet förbättrades väsentligt under kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, och var 18 procent bättre än SME Direkts konsensus.

Starkt i Latinamerika. Electrolux verksamhet i Latinamerika levererade ett överraskande starkt rörelseresultat i kvartalet, 101 miljoner kronor mot de cirka 30 miljoner som analytikerna hade väntat sig och som även var utfallet motsvarande period i fjol.

Bedömning kvar för Europa. För den europeiska vitvarumarknaden upprepar Electrolux att efterfrågan kommer att öka med 1 procent 2017. Enligt bolaget var marknadsefterfrågan på vitvaror i Europa stabil men minskade i Storbritannien. Efterfrågan i Mellanöstern och Afrika minskade också.

Höjer kostnadsprognos. Electrolux höjer sin prognos för kostnaderna för råmaterial 2017 till 1,4 miljarder kronor. Tidigare spådde bolaget en negativ råvarueffekt om 0,9 miljarder kronor 2017. Bolaget ökar samtidigt takten i sitt arbete med att förbättra kostnadseffektiviteten och bolagets bedömning är nu att besparingarna ska uppgå till 2,2 miljarder kronor för helåret 2017. Tidigare var prognosen för kostnadsbesparingarna 1,6 miljarder kronor 2017.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva