Electrolux dagens rapportvinnare

Publicerad 2017-04-28 08:09

Rapporter (uppdaterad) Electrolux rörelseresultat för det första kvartalet 2017 var klart högre än vad analytikerna hade räknat med enligt SME Direkt. Aktien handlades upp drygt 3 procent på fredagsförmiddagens Stockholmsbörs.

Här följer en punktvis sammanfattning:

Högre rörelseresultat. Rörelseresultatet blev 1.536 miljoner kronor att jämföra med SME-konsensus på 1.334 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten. Rörelsemarginalen uppgick till 5,3 procent jämfört med väntade 4,6 procent. Försäljningen uppgick till 28.883 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos något högre på 29.196 miljoner kronor. Sett till geografiska regioner förbättrades rörelseresultaten och marginalerna framför allt i Nord- och Latinamerika.

Upprepar prognos Nordamerika. Electrolux upprepar de tidigare prognoserna från december för den nordamerikanska vitvarumarknadens utveckling 2017 och bedömer att efterfrågetillväxten blir 2-3 procent. Rörelseresultatet förbättrades väsentligt under kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol, och var 18 procent bättre än SME Direkts konsensus.

Starkt i Latinamerika. Electrolux verksamhet i Latinamerika levererade ett överraskande starkt rörelseresultat i kvartalet, 101 miljoner kronor mot de cirka 30 miljoner som analytikerna hade väntat sig och som även var utfallet motsvarande period i fjol.

Bedömning kvar för Europa. För den europeiska vitvarumarknaden upprepar Electrolux att efterfrågan kommer att öka med 1 procent 2017. Enligt bolaget var marknadsefterfrågan på vitvaror i Europa stabil men minskade i Storbritannien. Efterfrågan i Mellanöstern och Afrika minskade också.

Höjer kostnadsprognos. Electrolux höjer sin prognos för kostnaderna för råmaterial 2017 till 1,4 miljarder kronor. Tidigare spådde bolaget en negativ råvarueffekt om 0,9 miljarder kronor 2017. Bolaget ökar samtidigt takten i sitt arbete med att förbättra kostnadseffektiviteten och bolagets bedömning är nu att besparingarna ska uppgå till 2,2 miljarder kronor för helåret 2017. Tidigare var prognosen för kostnadsbesparingarna 1,6 miljarder kronor 2017.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Sektor
Vapentillverkare höjer vinstprognosAllt fler amerikaner skaffar vapen
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Börsen
Uppåt på fredagsbörsenAmerikansk statistik eftermiddagens huvudnummer
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Asien
Handelshopp lyfter Asien
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Små rörelser på Wall Street
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum