Stora Enso bättre än väntat – men aktien faller

Publicerad 2017-04-27 12:09

Rapporter (uppdaterad) Massa- och pappersbolaget Stora Enso redovisar ett resultat som var bättre än väntat. Men svaga framtidsutsikter gör att aktien faller.

Stora Enso backade på Stockholmsbörsen trots en kvartalsrapport där det operativa rörelseresultatet slog marknadens förväntningar.

Något bleka utsikter och en rejäl kursuppgång under de senaste dagarna förklarar rörelsen, menar ett par analytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

”Resultatet var bättre än både jag och marknaden räknat med, men prognosen för det andra kvartalet var lite lägre än jag hoppats på”, säger en analytiker, som vill vara anonym med hänvisning till att han inte hunnit läsa hela rapporten.

Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 215 miljoner euro för det första kvartalet. Väntat var enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten 203 miljoner euro. Den operative rörelsemarginalen blev 8,6 procent, att jämföra med väntade 8,5 procent.

Stora Enso bedömer att det operativa rörelseresultatet för det andra kvartalet 2017 kommer att bli i nivå med det första kvartalets, inklusive en negativ påverkan på 18 miljoner euro hänförlig till inkörningen i Beihai och negativa effekter från underhållsstopp om 30 miljoner euro.

Under det första kvartalet kostade Beihai 33 miljoner euro, men några underhållsstopp genomfördes inte.

”Det är positivt att kostnaderna för Beihai väntas minska så snabbt”, säger analytikern.

En annan analytiker, även han anonym, menar att dagens kursnedgång ser överdriven ut mot bakgrund av den stabila rapporten.

”Man bör komma ihåg att aktien stigit kraftig i en månads tid. Kanske var förhoppningarna för högt ställda”, säger han.

Båda analytikerna applåderar Stora Ensos beslut att inte gå vidare med investeringen i en testlinerfabrik i polska Ostroleka, en investering som beräknats kosta 350-400 miljoner kronor.

Stora Enso handlades strax före klockan 13 till 111 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med drygt 3 procent för dagen.