Alfa Laval slog förväntningarna

Publicerad 2017-04-26 13:05

Rapport Både omsättning och resultat var högre än väntat på koncernnivå. Men energidivisionen hade ett tufft kvartal och aktien faller tungt på börsen.

Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 1.279 miljoner kronor för det första kvartalet 2017 (1.333) och den justerade ebita-marginalen blev 15,7 procent (16,3).

Analytikerna hade i snitt tippat ett justerat ebita-resultat om 1.244 miljoner kronor och en ebita-marginal på 15,7 procent.

Försäljningen uppgick till 8.126 miljoner kronor för perioden (8.199). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 7.907 miljoner kronor.

Orderingången uppgick till 8.801 miljoner kronor (7.710). För orderingången låg SME-förväntningarna på 8.285 miljoner kronor.

Energidivision tynger

Rörelseresultatet i Alfa Lavals Energy-division tyngdes under det första kvartalet av en lägre försäljningsvolym och en ofördelaktig mix inom nyförsäljningen.

Det framgår av kvartalsrapporten, där sagda rörelseresultat var den främsta negativa överraskningen jämfört med SME-förväntningarna: utfallet var 23 procent lägre än väntat.

Förväntningar på både intäkter och orderingång inom divisionen kom därtill på skam, medan samtliga övriga divisioner överraskade positivt.

Orderminskningen förklarar Alfa Laval med färre stora projekt, medan basaffären var oförändrad. Bland divisionens olika produkter nämns en minskning på svetsade värmeväxlare som främsta förklaringsfaktor till minskningen, till följd av färre stora projekt inom till exempel kraft, gasproduktion och petrokemi.

Spår samma eller lägre efterfrågan

Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under april-juni 2017 kommer att vara på samma nivå eller något lägre i förhållande till med det första kvartalet.

I förra rapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det första kvartalet 2017 skulle vara något lägre än under det fjärde kvartalet 2016.

Åtgärder börjar ge effekt

Alfa Lavals olika omstruktureringar fortlöpte enligt plan och bör ge effekt i resultaträkningen.

Det är ett av vd Tom Erixons budskap i rapporten för det första kvartalet.

”Enheterna inom ”Greenhouse” har en ny operativ struktur och uppnådde betydande resultatförbättringar under kvartalet. Vi såg även effekter från åtgärdsprogrammet i form av lägre kostnader för försäljning och administration samtidigt som Operations fortlöpande åtgärder kompenserade för en lägre beläggning”, skriver han och konstaterar samtidigt att bolagets program vad gäller den geografiska närvaron, ”Footprint”, ännu inte påverkar resultatet.

Greenhouse är Alfa Lavals samlingsnamn på ett antal problemverksamheter som bolaget har brutit loss från den ordinarie organisationen. ”Operations och Övrigt” är ett kostnadscenter som täcker inköp, produktion och logistik liksom företagsledning och icke kärnverksamheter.

Vad gäller orderingången om 8.801 miljoner kronor konstaterar han att den var totalt 14 procent högre än motsvarande period i fjol och innehöll stora order värda sammantaget 585 miljoner kronor, vilket var mer än bolaget hade väntat sig, enligt Tom Erixon.

Alfa Laval-aktien var ned 3,2 procent en knapp halvtimme efter rapporten, som serverades vid lunchtid, efter en sidledes utveckling dittills under dagen, och överlag starka verkstadsrapporter från sektorn tidigare under veckan.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron