Investors vd Johan Forssell. Innehaven i onoterade Mölnlycke redovisas med ett "övervärde" på 35 miljarder kr.

Kommentar: Fortfarande stor rabatt i Investor

Publicerad 2017-04-24 13:05

Kommentar Investor har gått som tåget sedan bolaget meddelade att man skulle börja redovisa substansvärdet inklusive marknadsvärdering av de onoterade tillgångarna. Men dagens delårsrapport visar att rabatten var över 20 procent vid kvartalsskiftet och att aktien fortfarande är billig jämfört med andra investmentbolag.

I december skrev Privata Affärer här på sajten att ”Investor är billigast i sektorn” där vi påpekade att medräknat en marknadsvärdering av de onoterade tillgångarna i bolagets portfölj kunde substansrabatten beräknas till upp mot 30 procent. Ett bra köpläge förstås – och aktien har sedan dess, den 6 december, gått upp med 24 procent.

Att marknaden på senare tid börjat ta alltmer hänsyn till de onoterade tillgångarna har också medfört att  Investor gjort sin största aktieägarvänliga kursändring på år och dag. För tidigt i mars meddelade bolaget att substansvärdet från och med den dagen skulle redovisas inklusive ett uppskattat marknadsvärde på onoterade helägda dotterbolaginnehav och partnerägda bolag inom Patricia Industries – och marknaden blev överlycklig.

För när OMXS30 i princip stått still sedan dess har Investor-aktien gått upp med 9 procent – också som en följd av att Investor senare under månaden höll en kapitalmarknadsdag där man presenterade sina onoterade innehav mer noggrant för marknaden. Här har ju till exempel hygienföretaget Mölnlycke varit en guldklimp som nu redovisas med ett ”övervärde” på 35 miljarder jämfört med det bokförda värdet.

Och i dagens delårsrapport redovisas ett totalt substansvärde på drygt 372,5 miljarder, vilket innebär ett påslag med 42 miljarder för de marknadsvärderade onoterade tillgångarna. Det innebär 487 kr per aktie vid månadsskiftet mars-april. Jämfört med kursen innebär detta en rabatt på nära 23 procent, vilket innebär en ökning av substansrabatten med 10 procentenheter jämfört om vi hade räknat på bokförda värden.

Är då marknadsvärderade dotterbolag ett bättre sätt att räkna på Investors tillgångar? Ja, till övervägande del och Investor säger klart ut att bolaget i sin beräkning har jämfört med motsvarande marknadsnoterade bolag som verkar inom samma sektorer. Men man säger också att det inte motsvarar Investors fundamentala värderingar av bolagen för framtiden, vilket förstås är ett osäkerhetsmoment.

Att kursen har gått upp kraftigt sedan Investor meddelade sitt publikfrieri är ändå helt följdriktigt – och det beror inte bara på att substansrabatten har ökat kraftigt i ett svep. Det visar också marknaden att Investor nu alltmer sätter en ära i att i grunden vara ett aktieägarvänligt bolag efter att i årtionden haft stämpeln av att vara Wallenbergfamiljens egna maktbolag som inte tänker på alla aktieägarnas bästa.

Dessutom har direktavkastningen kommit i fokus sedan ”en stadigt stigande utdelning” blivit en av bolagets viktigaste målsättningar. Det innebär att Investor med tiden kommer betraktas som en viktig utdelningsaktie även om man inte kommer ligga i toppen bland högutdelarna.

Det är viktigt för både små och stora aktieägare och därför kan nu Investor ta upp kampen om investerarnas pengar med alla andra investmentbolag, där många som till exempel Öresund, Bure, Latour och MSAB, över tid haft en bättre utveckling.

Dessutom är Investor ett utmärkt alternativ till de flesta Sverigefonder som inte klarar index – en sammanställning i rapporten visar att Investor de senaste tio åren haft en totalavkastning på 12,0 procent per år i snitt jämfört med 7,5 procent för SIX Return (inklusive utdelningar).

Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser