Investors vd Johan Forssell. Innehaven i onoterade Mölnlycke redovisas med ett "övervärde" på 35 miljarder kr.

Kommentar: Fortfarande stor rabatt i Investor

Publicerad 2017-04-24 13:05

Kommentar Investor har gått som tåget sedan bolaget meddelade att man skulle börja redovisa substansvärdet inklusive marknadsvärdering av de onoterade tillgångarna. Men dagens delårsrapport visar att rabatten var över 20 procent vid kvartalsskiftet och att aktien fortfarande är billig jämfört med andra investmentbolag.

I december skrev Privata Affärer här på sajten att ”Investor är billigast i sektorn” där vi påpekade att medräknat en marknadsvärdering av de onoterade tillgångarna i bolagets portfölj kunde substansrabatten beräknas till upp mot 30 procent. Ett bra köpläge förstås – och aktien har sedan dess, den 6 december, gått upp med 24 procent.

Att marknaden på senare tid börjat ta alltmer hänsyn till de onoterade tillgångarna har också medfört att  Investor gjort sin största aktieägarvänliga kursändring på år och dag. För tidigt i mars meddelade bolaget att substansvärdet från och med den dagen skulle redovisas inklusive ett uppskattat marknadsvärde på onoterade helägda dotterbolaginnehav och partnerägda bolag inom Patricia Industries – och marknaden blev överlycklig.

För när OMXS30 i princip stått still sedan dess har Investor-aktien gått upp med 9 procent – också som en följd av att Investor senare under månaden höll en kapitalmarknadsdag där man presenterade sina onoterade innehav mer noggrant för marknaden. Här har ju till exempel hygienföretaget Mölnlycke varit en guldklimp som nu redovisas med ett ”övervärde” på 35 miljarder jämfört med det bokförda värdet.

Och i dagens delårsrapport redovisas ett totalt substansvärde på drygt 372,5 miljarder, vilket innebär ett påslag med 42 miljarder för de marknadsvärderade onoterade tillgångarna. Det innebär 487 kr per aktie vid månadsskiftet mars-april. Jämfört med kursen innebär detta en rabatt på nära 23 procent, vilket innebär en ökning av substansrabatten med 10 procentenheter jämfört om vi hade räknat på bokförda värden.

Är då marknadsvärderade dotterbolag ett bättre sätt att räkna på Investors tillgångar? Ja, till övervägande del och Investor säger klart ut att bolaget i sin beräkning har jämfört med motsvarande marknadsnoterade bolag som verkar inom samma sektorer. Men man säger också att det inte motsvarar Investors fundamentala värderingar av bolagen för framtiden, vilket förstås är ett osäkerhetsmoment.

Att kursen har gått upp kraftigt sedan Investor meddelade sitt publikfrieri är ändå helt följdriktigt – och det beror inte bara på att substansrabatten har ökat kraftigt i ett svep. Det visar också marknaden att Investor nu alltmer sätter en ära i att i grunden vara ett aktieägarvänligt bolag efter att i årtionden haft stämpeln av att vara Wallenbergfamiljens egna maktbolag som inte tänker på alla aktieägarnas bästa.

Dessutom har direktavkastningen kommit i fokus sedan ”en stadigt stigande utdelning” blivit en av bolagets viktigaste målsättningar. Det innebär att Investor med tiden kommer betraktas som en viktig utdelningsaktie även om man inte kommer ligga i toppen bland högutdelarna.

Det är viktigt för både små och stora aktieägare och därför kan nu Investor ta upp kampen om investerarnas pengar med alla andra investmentbolag, där många som till exempel Öresund, Bure, Latour och MSAB, över tid haft en bättre utveckling.

Dessutom är Investor ett utmärkt alternativ till de flesta Sverigefonder som inte klarar index – en sammanställning i rapporten visar att Investor de senaste tio åren haft en totalavkastning på 12,0 procent per år i snitt jämfört med 7,5 procent för SIX Return (inklusive utdelningar).

Konjunktur
KI: Tecken på vändning uppåt
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming ingår i avtal på USA-marknaden
Börsen
Lätt uppgång på börsenSpelbolag vinnare på rapporter
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Sektor
Bratt: Trendskifte för banker i spararnas portföljer"Många sparare säljer av just nu"
Rapport
Högre vinst än väntat för gamingbolaget
Rapport
Fingerprint: Kraftigt sjunkande resultatVd: Inte tillfredsställande
Rapport
G5 Entertainment mer än dubblade resultatet
Foto: Shutterstock
Rapport
Corona-effekt lyfte Bactiguard
Asien
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Brett uppåt i New YorkTesla rusade 13 procent på besked om aktiesplit
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
DNB: Storytels höga tillväxt fortsätter
Foto: Hanna Franzén/TT
Analys
Nordea: Juliinflationen stärker nollränteläget
Pandemin
Förvaltare: Norra Asien leder återhämtningen efter covid-19"Nytt uppsving i inhemsk kinesisk efterfrågan"
Foto: Shutterstock
Inflationen
Hyrbilar drog upp inflationen i juli
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Covid-19
Moderna i coronavaccinavtal värt över 1,5 miljarder dollar
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Emission
Emissionsvillkoren fastställda i Starbreeze
Rapport
Stillfront slog förväntningarna
Rapport
Covid-19 tynger Lundin Gold
IPO
Uppgifter: Airbnb på väg mot börsnotering
Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"