Så får du 10 procents ränta – men risken är hög

Publicerad 2017-04-20 07:18

Spara Just nu är Sveriges högsta sparränta med insättningsgaranti 2,05 procent. Den som är mer vågad kan istället få 10 procents ränta utan insättningsgaranti, men det kan vara en riskabel investering.

Om du överhuvudtaget vill ha någon ränta alls i dagens ultralåga räntemiljö så gör du bäst i att undvika storbankerna. Oftast får du inte någon som helst ränta på de insatta pengarna.

Rent allmänt ger mindre banker och kreditmarknadsbolag högre ränta än storbankerna. Ju längre du är villig att avvara ditt kapital desto högre ränta får du också.

Om du i dag vill placera 50 000 kr på ett konto utan bindningstid och uttagsrestriktioner får du högst ränta hos Avida Finans och AK Spar. Båda erbjuder 0,85 procent.

Därefter hittar vi Collector som ger 0,80 procent samt Svea Ekonomi, Santander och Hoist som alla tre ger 0,75 procent.  

Om du är villig att avvara ditt kapital under en längre tid kan du få lite högre ränta. Det räcker att låsa pengarna i tre månader för att få 1,00 procent hos SevenDay medan du får 1,25 procent hos BigBank om du kan avvara pengarna i ett år. Andra som erbjuder bra ettårsräntor är Erik Penser, Hoist Spar och TF Bank som alla tre ger 1,20 procent.

Högsta tvåårsräntan hittar du också hos BigBank (1,60 procent) tätt följt av Nordiska och Marginalen (båda 1,55 procent).

Högsta treårsräntan kryper upp till 1,80 procent hos Marginalen medan den högsta fyraårsräntan faktiskt ligger lägre (1,70 procent hos BigBank).

Marknadens högsta ränta med insättningsgaranti får du om du är villig att avvara dina 50 000 kr hos Marginalen i fem år. Då ligger räntan på 2,05 procent.

Insättningsgaranti

Samtliga exempel ovan är konton som omfattas av insättningsgaranti på 950 000 kr per person och institut. BigBank omfattas dock av estnisk insättningsgaranti på 100 000 euro per person och institut. Kort sagt är ovanstående konton i praktiken riskfria om man håller sig inom gränserna för insättningsgarantin.

Högre ränta utan garanti

Men det är inte alla konton på marknaden som omfattas av insättningsgaranti. Flera så kallade inlåningsföretag erbjuder närmast skyhöga räntor på sina konton. Men då skyddas alltså inte dina pengar av insättningsgarantin. Du får heller inte sätta in mer än 50 000 kr.

Finansinspektionen har länge varit kritisk mot fenomenet och har efterlyst lagändringar som ska stoppa konton utan garanti. Men än så länge kan inlåningsföretag fortsätta sin verksamhet.

Ett sådant exempel är 4Spar som erbjuder hugade investerare en rörlig ränta på hela 6,5 procent. Är man villig att avvara pengarna i ett år stiger räntan till 6,50 procent medan treårsräntan ligger på hela 10 procent. I det finstilta konstateras att det ”insatta kapitalet används för finansiering av 4Finance Groups expansion och att kapitalet kan förloras i händelse av företagets obestånd”. För övrigt sysslar 4Finance Group bland annat med SMS-lån.

Samma räntesatser hittar du hos 24Money men i detta fall skriver bolaget ”insatta medel används för finansiering av 24Money-koncernens verksamhet som bland annat omfattar krediter, valuta- och betaltjänster”. Även här gäller att pengarna helt kan förloras i händelse av företagets obestånd.

– Att sätta in pengar på ett konto som saknar insättningsgaranti är inget att rekommendera för vanliga sparare. Det finns exempel där kunder förlorat sitt kapital när liknande bolag gått i konkurs, säger Privata Affärers nyhetschef Magnus Gustavsson.

Av: Privata Affärer

FED
Fed sänker räntan igenVäntat besked från amerikanska centralbanken
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Foto: Hanna Franzén/TT
Riksbanken
Ingves: Osannolikt med räntesänkning
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Uppåt på börsen i väntan på Fed
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Aktie
Finska verkstadsjätten Wärtsilä vinstvarnar
Analys
Kinnevik: SEB kan inte hitta nästa Zalando i portföljenSaknar onoterade "triggers" som kan lyfta aktien
Börsen
Amerikanska finanschefer tror på recession nästa år67 procent tror på recession före utgången av 2020
Sektor
Tufft för norska laxaktierPressas på Oslobörsen
Bostad
Ingves: Boprisuppgången beror på dysfunktionell marknad
Bostad
Spekulanternas prisförväntningar stiger
Analys
SHB: Marknaden för optimistisk om HexagonHandelsbanken slopar köprek
Aktie
Creades har sålt allt i Lindab
Bostad
Rapport: Unga kan inte köpa bostad – och får inte lånaDet räcker inte att spara barnbidraget i 18 år
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Akelius vill notera stamaktier
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Experttelefonen
Missa inte vår experttelefonRing oss onsdagar mellan kl 10 och 12
Asien
Lätt uppåt på Kinas börser
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar