Kommentar: ABB i slagläge för uppvärdering

Publicerad 2017-04-20 12:48

Kommentar Börsen uppskattar ABB:s delårsrapport med ett litet lyft och vd Ulrich Spiesshofer ser "uppmuntrande signaler" inom flera sektorer där automatiseringen bör ge tillväxt för bolaget. Det jätteförvärv som gjordes i Österrike för några veckor sedan ser också ut att kunna bidra ordentligt till tillväxten kommande åren.

Det mesta som handlat om ABB senaste året har varit hur Cevians Christer Gardell tryckt på för avknoppning av ABB:s verksamhetsområde Power Grids. Nu misslyckades detta, styrelsen tog ett aktivt beslut att hålla ihop bolaget och Gardell fick bita i det sura äpplet.

Men i stället fick han en styrelseplats i och med att Lars Förberg blev invald vid bolagsstämman före påsk och har fått vd Ulrich Spiesshofer att erkänna att Cevians mål för en 50-procentig ökning av ABB-aktien till över 300 kr är ett rimligt mål för framtiden.

Hur lång tid detta kommer att ta är nog parterna inte lika överens om – Cevian menade i höstas att mer än 18 månader är för mycket, vilket innebär att inom ett år bör målet vara nått.

Nu är det dock inte Cevian som styr aktiekursen utan bolagets utveckling som dock i torsdagens delårsrapport andades en viss optimism. Det är framför allt inom vissa sektorer av näringslivet som är väldigt personalintensiva där det finns ett stort behov av automation som ABB ser möjligheter i närtid.

Det handlar inom sektorerna om det som kallas 3C, det vill säga computer, communication, consumer electronics. Även inom sektorer som fordon, livsmedel och bygg har ABB en stark position och den stärkts genom riktade investeringar, enligt Spiesshofer.

En sådan investering gjordes i början av april när ABB köpte österrikiska B&R med en omsättning på över 600 miljoner dollar. Bolaget har växt kraftigt senare åren och målet är att bolaget ska nå över 1 miljard dollar i omsättning inom några år.

Spiesshofer menar att förvärvet är ABB:s mest strategiska förvärv hittills eftersom det gör bolagets portfölj inom automation komplett. Även Cevian menar att köpet var logiskt rätt utifrån att B&R fyllde ett hål i ABB:s portfölj inom sektorn.

Fortfarande finns det dock problem inom ABB med dämpad tillväxt inom gruv- och marinsektorerna – och dessa kommer knappast att vända på kort sikt , det vill säga under 2017.

Men för helheten och för aktieägarna kan storförvärvet och den nya optimismen kring automationsverksamheten ge bolaget en skjuts även under 2017 som annars på marknaden har betraktats som mycket av ett övergångsår innan bolagets nya strategier visat sig fungera även på den nedersta raden i resultaträkningen.

Till saken hör också att ABB-aktien visserligen slagit index sedan i somras, men totalt sett ligger långt efter i det cykliska rally som andra verkstadsindustrier haft under senaste året.

 Frågan är dock om inte Cevians inträde i styrelsen tillsammans med den tillväxt som kommer med förvärvet blir en ny trigger som aktiemarknaden alltmer kommer knyta sina spekulationer om framtiden till. Och att hänga på en riskkapitalist som Christer Gardell har historiskt visat sig lönsamt.

Analyser
Här är måndagens aktieanalyser
Aktie
Insiderköp får Fingerprints aktie att stigaVd Christian Fredrikson köper aktier för miljoner.
Aktie
Lufthansa i kontakt med Norwegian om uppköpAktien stiger nästan 10 procent på Oslobörsen.
Aktietips
Börsveckan: Gå mot strömmen och köp H&MBörsveckan tittar också närmare på andra aktier.
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Aktietips
DI: Köpläge i ögonsensorbolagetVinsten bör växa ytterligare nästa år.
Asien
Handelstvisten pressar Asiens börserMen börserna i Kina håller helgstängt
Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea