Börjesson: En skandal som är större än PPM

Publicerad 2017-04-11 07:03

Gästkrönika Skandalerna i premiepensionssystemet avlöser varandra. Men det finns faktiskt ett större problem med hela pensionssystemet och det är de många fribreven. Det skriver Spiltans vd Per H Börjesson i en gästkrönika.

Efter skandalerna runt flera PPM-fonder har flera debattörer föreslagit att man skall avskaffa hela PPM-systemet. Med samma logik skulle man då avskaffa delar av vårt välfärdssystem för att några fuskar. Man glömmer också bort alla miljarder kronor som de tjänat som har valt bra PPM-fonder och att systemet varit en gigantisk utbildningsinsats när vi alla måste ta ett större ansvar för våra pensioner. Nu har Pensionsmyndigheten kommit med en rad förslag som skulle förbättra kontrollen och få bort lurendrejarna från PPM vilket är positivt.

Men den största anledningen till att det svenska pensionssystemet upplevs som krångligt är att för varje arbetsgivare man haft får man ett så kallat fribrev på de inbetalda tjänstepensionspremierna från respektive arbetsgivare.

Man kan säga att fribrev är vilande tjänstepensionspengar som det inte görs några nya inbetalningar till. Det innebär att många löntagare kan ha 8-10 fribrev från olika försäkringsbolag vars pensionsbesked med krångliga facktermer kommer i brevlådan varje år. Systemet fungerade när man oftast hade en arbetsgivare under hela arbetslivet. Idag byter de flesta arbete flera gånger och varje arbetsgivare gör tjänstepensionsinsättningar till olika försäkringsbolag.

Problemet är att varje fribrev belastas med fasta kostnader och löpande förvaltningskostnader som kan äta upp hela pensionsavsättningen innan man når pensionsåldern. En 50-årig IT-konsult berättade i ett reportage i Dagens Nyheter att en gammal tjänstepensionsavsättning på 7700 kronor idag har ett värde på 2 600 kronor då pensionskapitalet belastas med en årlig avgift på 240 kronor och löpande förvaltningsavgifter. Innan han hunnit fylla 65 år kommer kapitalet vara noll kronor.

Är det inte helt otroligt att vi kan ha ett system som gör att avsättningar till individers pensioner till slut inte ger någon pension alls?

Totalt finns det miljontals fribrev på totalt 2 200 miljarder kronor varav endast 800 miljarder är flyttbara. Man har beräknat att den årliga fasta kostnaden på till exempel 0,7 procent för själva försäkringsskalet plus en fast kostnad per fribrev innebär en total kostnad på ca 1 procent av kapitalet. Det skulle innebära att fribreven kostar svenska löntagare upp till 22 miljarder per år men den verkliga kostnaden är lägre då många av de kollektiva systemen har lägre kostnader.

Givetvis borde våra politiker ta tag i denna fråga och se till att vi får ett enklare system eller en obligatorisk tjänstepension. De hänvisar dock till arbetsmarknadens parter och att en politisk inblandning skulle strida mot den svenska modellen. Arbetsmarknadens parter hänvisar till att det är skattelagstiftningen som gör att man inte kan lägga ihop fribreven för varje fribrev ägs formellt av arbetsgivaren som har fått avdragsrätt för tjänstepensionsavsättningen.

Kostnaden för fribreven drabbar nästan alla Sveriges löntagare varje år. Man kan tänka sig följande åtgärder för att förbättra situationen:

Våra politiker skulle kunna lagstifta om flytträtt för alla fribrev. Idag berörs bara 40 procent av fribreven av den lagstadgade flytträtten.  Egentligen är ju allt kapital i fribreven löntagarnas pengar och de har avstått lön för att istället få en pensionsavsättning. Givetvis borde de då också kunna flytta sitt kapital istället för att det skall vara inlåst med höga kostnader under 30-40 år.

Utveckla istället för att avveckla PPM-systemet genom att införa flytträtt åtminstone på fribrev på lägre belopp, till exempel under 50 000 kronor, till PPM där varje löntagare kan välja hur kapitalet skall förvaltas och där fondavgifterna är kraftigt rabatterade.

Gå igenom dina fribrev genom att ta hjälp av jämförelsetjänsten Pensiono och ge dem en informationsfullmakt så får du besked på vilka av dina fribrev som enligt nuvarande regler är flyttbara. Om du kan spara 1 procent i kostnader varje år och dessutom kanske få en bättre förvaltning kan du säkerställa att du får en mycket högre tjänstepension. Tänk på att 1 procent av kapitalet i avgifter med ränta-på-räntaeffekten och långa spartider kan innebära 30-50 procent mindre i pension.

Av: Per H Börjesson, vd Investment AB Spiltan

Not: Krönikan ursprungligen publicerad i Sparrebellen. Publiceras med tillstånd.

Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Sur avslutning på torsdagsbörsen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"