Noteringen av Actic: Avanzas kunder blev blåsta en gång till

Publicerad 2017-04-10 06:34

Notering Ingen av Avanzas kunder som önskat tilldelning vid introduktionen av gymkedjan Actic fick en enda aktie. Det står klart efter börsnoteringen i fredags där aktien steg med nära sex procent som mest.

När introduktionerna duggar tätt är nätmäklarnas kunder på hugget och tecknar sig till stor del i framför allt större bolag som kommer ut på börsen med en stabil verksamhet där en affärsmodell finns på plats som ger betydande intäkter och vinster.

Det innebar att förra veckans introduktion av gymkedjan Actic blev övertecknad inte mindre än 4,5 gånger, vilket får effekter på tilldelningen. Men i de flesta fall under de senaste 3,5 årens introduktionsfest har alla som sökt fått tilldelning även om den varit kraftigt reducerad.

Det senaste halvåret har dock Avanzas kunder upprepade gånger blivit blåsta på aktier. Det hände först i november med Volatis introduktion, därefter för någon vecka sedan med Ambea där Avanza bara fick en ytterst liten del av aktierna och nu också när det gäller Actics introduktion.

Actics styrelseordförande Erik Lautmann och vd Christian Zaar svär sig dock fria från ansvar – de menar att det är huvudägarna IndustriKapital tillsammans med rådgivarna på SEB som haft kontrollen för tilldelningen av aktierna ut till allmänheten.

På IndustriKapital är det Kristian Carlsson  Kemppinen som haft ansvaret för Actic och han menar det inte skett något misstag vid tilldelningen av aktier.

– Allokeringen av aktier har skett enligt den praxis som är vanlig, säger Kemppinen.

Frågan är dock om det inte är ett misstag att göra tusentals kunder hos Avanza besvikna när Actic är ett konsumentföretag där en börsnotering ofta beskrivs som en viktig del för att öka uppmärksamheten kring varumärket. Men IndustriKapital vill inte ser det på det viset.

– Avanzas kunder fick inga aktier eftersom de inte är med och arrangerar börsnoteringen, menar Kemppinen.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza är kritisk till förfarandet. Han menar att bolaget och aktien kommer till skada för att man inte har sökt maximal spridning av aktierna.

– När börsen dyker nästa gång kommer Actic att drabbas hårdare när man inte har en lika väl spridd aktie som man kunde ha haft, menar Hemberg.