Hernhag om sin strategi efter att ha sålt H&M-aktierna

Publicerad 2017-03-31 11:05

Chatt I veckans chatt berättade Marcus Hernhag om sin strategi efter att ha sålt alla sina H&M-aktier. Han avslöjde också vilka amerikanska aktier han gillar.

Lars: Hej! Förändras din syn på om H&M är något att köpa utifrån siffrorna som kom igår?
Marcus: Hej! H&M-aktien kan rekylera upp, men långsiktigt ser jag ännu inget som tyder på bättre rörelsemarginal. Ett åttonde varumärke ska kombinera kläder och kafé i London och ett nionde kommer inom något år eller så. Stigande varulager och fortsatta investeringar i nya butiker kommer att dra fortsatt kassaflöde. H&M har 8,4 miljarder kr i likvider och ska i maj dela ut 8,05 miljarder kr. Finanserna är inte så ramstarka som de en gång var, även om kassaflödena från rörelsen fortsatt är stora täcker de inte både investeringar och utdelningen. Jag har sålt alla mina aktier i H&M nu och har som strategi att inte äga återförsäljare utan andra typer av konsumentvarubolag.

Kalle-k: Hej! Marcus. Jag gör ett nytt försök. Har fått svar på om jag ska ha ISK eller KF för amerikanska utdelningsaktier, men du undrade hur mitt sparande i övrigt ser ut. Jag har en depå med cirka 600 000 kr med svenska och nordiska aktier samt en ISK cirk 100 000 kr med några svenska utdelningsaktier, samt cirka 200 000 kr i övrigt sparande. Tanken med sparandet är att ha en extra slant till pensionen om tio år. Därför ville jag ha förslag på några amerikanska utdelningsaktier eller varför inte även från Europa till exempel Tyskland. Ha en trevlig helg!
Marcus: Hej! En USA-aktie jag gillar är fastighetsbolaget Realty Income som är månadsutdelande och har bra historik. Just nu är många andra utdelningshöjare som P&G och Pepsico ganska dyra och har rätt låg direktavkastning. Gillar även IT-bolaget Texas Instruments, men de känns också lite dyra.

Lasse: Hej, vad tror du om Netent och Evol, köpa eller sälja?
Marcus: Hej! Långsiktigt är det köpläge, men kortsiktigt mer osäkert men inget direkt säljläge i vart fall.

Lasse: Hej Marcus. Vad anser du ligga bakom Ortivus extrema upp- och nedgång. Har hänt tidigare till exempel 2010 och 2012. Verkar för min del handla om en börs som tillåter daytraders leka med småspararnas pengar eller en otillåten börspåverkan.
Marcus: Hej! Vet inte, troligen rykten eller rena spekulationer. Bäst att hålla sig undan.

Lars: Hej Marcus! Gick in i Resurs Holding för två veckor sedan då jag trodde den skulle lyfta bland annat från köprek från Di. Har backat nästan varje dag nu till cirka 52 kr. Vad är din åsikt om Resurs i dagsläget?
Marcus: Hej! Jag gillar Resurs kombination av att vara lite mindre men med tillväxtförutsättningar plus hög direktavkastning.

Gustafsson: Hej! Hufvudstaden, vad tror du om dem sett över tio år från nu? Trevlig helg
Marcus: Hej! Ett av de tryggare alternativen i sektorn, men någon omedelbar uppgång står nog inte för dörren. På tio års sikt blir nog den riskjusterade avkastningen hyggligt bra.

Gunilla: Behålla fastighetsaktier (främst Castellum/Hufvudstaden/Hemfosa)? Frågar på grund av regeringens utredning / förslag om kraftigt höjd beskattning? Har Castellum/Hemfosa på grund av hög utdelning. Gunilla
Marcus: Inga stora kursreaktioner. Förslaget skulle om det går igenom nog sänka transaktionstakten i branschen, och nog dämpa möjligheterna till höjd utdelning. Allt annat lika är det klart höjd skatt gör det svårare att behålla utdelningarna, men jag tror inte det behöver bli sänkningar för det.

Peter B: Hej Marcus. Har läst din bok om utdelningsaktier. Jag har en bred portfölj med olika branscher där utdelningen sker med jämna mellanrum (nästan varje månad). Min strategi är tänkt att det som Telia ger i utdelning köper jag i Hemfosa eller Atlas Copco beroende på hur kurserna har gått. Hemfosa har ju gått ned lite det senaste så blir väl Hemfosa jag väljer att köpa. Är detta en strategi som du tror är gångbar i längden eller är det bättre att samla utdelningarna på hög? Denna strategi borde ju ge en ”utdelningsbomb” som ökar hela tiden.Trevlig helg!/Peter B
Marcus: Hej! Bra strategi att återinvestera utdelningarna i de aktier som ser mest köpvärda ut av de du vill öka i. Telia är en aktie som inte varit någon stjärna och där bolaget har fortsatta utmaningar, så min tveksamhet finns snarare där.

Inkasso: Hej Marcus! Skulle du kunna förklara för mig vad den troliga orsaken är till att blankarna fortsatt att blanka Intrum Justitia senaste året? Detta trots väldigt fina rapporter och kursutveckling. Jag har svårt att förstå hur Intrum kan vara börsens näst mest blankade aktie efter Fingerprint. Trevlig helg!
Marcus: Hej! Det är många av oss som undrar samma sak. Blankarna uttalar sig inte hur som helst om hur de tänker och räknar. Jag gissar att de tror på oväntat stora fusionskostnader för Intrum eller någon form av marginalpress.

Jörgen: Hej! Ska man teckna FM Matsson?
Marcus: Hej! Har inte hunnit titta på prospektet än, men tiderna är goda för nyintroduktioner så det finns säkert en rimlig chans till bra start för FM Matsson.

Adhd: Hej! Ser att Betsson kommer göra ”distribution av värdepapper”. Vad innebär det? Är det som med fonder att jag får fler andelar i stället för kontanter?
Marcus: Hej! Det innebär att du får en aktie som automatiskt inlöses mot kontanter. Samma slutresultat som vanlig utdelning, men skattemässigt spelar det roll om du inte har ISK eller KF utan vanlig kapitalbeskattad depå. För dig som har aktierna i vanlig depå blir skatten på utdelningen lite lägre, om jag fattat saken rätt.

Nyfiken: Hej Marcus! Om du fick börja om i dag och bygga en portfölj som har en sparhorisont på 20-40 år, vilka aktier skulle du köpa och spara i regelbundet? Tack för två kanonböcker, sträckläst båda! Mvh
Marcus: Hej! Flera av de jag redan äger. Av de nordiska Castellum, Hemfosa, Hexagon, Hexpol, Netent, Sampo, Swedish Match i första hand. De ser inte alltför dyra ut just nu. Trevligt att du gillar mina böcker!

Johan: Hej! Jag skulle vilja ha dina synpunkter på en aktie samt två fondportföljer. Först ut aktien: Net Insight lanserar sedan en tid en revolutionerande teknik som man är globalt ensam om, jag syftar på produkten SYE som förenklat förklarat gör det möjligt att sända tv/video riktigt live så att samtliga tittare oavsett geografi eller enhet (tv, telefon, tablet osv) man använder ser sändningen helt synkroniserat vilken ingen kunnat göra tidigare. Detta ger enorma möjligheter för interaktion med tittarna (live-betting, flera kameravinklar på olika skärmar samtidigt i synk osv). Hur irriterande är det inte att höra grannarna jubla över ett mål i fotbollslandskampen som man ännu inte sett på sin egen tv? Det är historia. Aktiekursen har de senaste tre månaderna backat tillbaka en del efter en kraftig kursutveckling sett över det senaste ett och ett halvt åren. Min uppfattning är att aktiekursen inte alls återspeglar möjligheterna med denna nya teknik som totalt kommer att revolutionera tv-tittandet globalt.Vad har du för uppfattning om denna spännande aktie? Är det läge att öka på sitt innehav eller kan det stå och stampa ett bra tag till? Fondportföljerna: Här har jag i båda fallen försökt finna fonder med låga avgifter som fokuserar på stabila bolag med hög utdelning. Även passiva billiga fonder med indirekt aktiv förvaltning genom investmentbolag. Någon krydda är också med. Är det något i fördelning och val av fonder som du tycker att jag bör förändra? Kanske någon bra fond jag missat som du rekommenderar? Till Barnen – horisont cirka tolv till 15 år: Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 20 procent Swedbank Robur, Sweden High Dividend, 20 procent Spiltan Global Investmentbolag, 12 procent PriorNilsson Smart Global, 12 procent Swedbank Robur Global High Dividend, 12 procent Swedbank Robur Ny Teknik, 12 procent Didner & Gerge Småbolag, 12 procent Eget. Horisont cirka två till fyra år. Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 20 procent Swedbank Robur Sweden High Dividend, 15 procent Nordea Futura, 15 procent Spiltan Global Investmentbolag, 13 procent PriorNilsson Smart Global, 13 procent Swedbank Robur Global High Dividend, 12 procent Swedbank Robur Ny Teknik, 12 procent. Mvh Johan
Marcus: Hej! Net Insight har ett bra mjukvaruprogram på gång där, men andra skulle kunna utveckla något motsvarande. Oavsett är det en bra chansaktie. Fondportföljerna ser ut att ge god riskspridning. Du behöver i vart fall inte öka antalet fonder.

Micke: Känns som oljeaktiernas tid är förbi, då sol- och vindenergi ständigt blir biligare och effektivare. Håller du med?
Marcus: Utvecklingen kommer att gå i stora vågor, där priserna ibland hjälper och ibland stjälper bolagen i både den rena och smutsiga branschen. Cirka 93 miljoner fat oljerelaterade produkter om dagen ersätter man inte hur som helst. Hittills ingen svacka i efterfrågan.

Rune Andersson: Har läst att min namne med skägg (Rune Andersson) har sålt alla privata aktier eftersom vi närmar oss ett kursras. Skulle vilja höra din kommentar till detta. Fråga: ligga kvar med aktieportföljen, sälja 50 procent eller sälja 100 procent?
Marcus: Trenden är uppåt för konjunkturen och börsen, så det behöver inte vara bråttom att sälja alla korta innehav. Din namne ligger väl kvar som storägare i en del börsbolag också, men då kanske via bolag.

Danadonini: Jag har försökt hitta åsikter om gym- och friskvårdskedjan Actics kommande notering men hittar varken bu eller bä. Vad säger du om noteringen?
Marcus: Jag tycker det är en överkomlig värdering. Kanske inget stjärnbolag, men friskvårdstrenden är stark.

Sven: Hej Marcus! Börsens utveckling sex månader framåt, hur tror du det blir? MVH Sven.
Marcus: Hej! Det är en svag rekyl i en uppåt gående trend nu, så det borde vara fortsatt underliggande trend uppåt en tid till om det inte händer något oväntat.

Mackan: Hej Marcus! Efter några år med ett relativt framgångsrikt aktiesparande (mellan 20-25 stycken aktier i olika brancher och i bolag av olika storlek) fick jag behov att ”trappa ner” och sålde hela min portfölj. Men fortfarande viktigt för mig att få god långsiktig avkastning. Har alltid varit förtjust i investmentbolag och hade fyra stycken i min portfölj. Tanken är nu att enbart satsa på Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vad tycker om strategin? Har jag ökat risken eller minskat den? Motivera gärna. Tack på förhand!
Marcus: Hej! Då Spiltan Aktiefond Investmentbolag har flera olika investmentbolag får du god riskspridning där, via alla underliggande innehav. Jag tror inte det är någon stor skillnad i risk, lite beroende på definitionen av risk. Skillnaden i volatilitet kan nog bli ganska lika i vart fall.

Waldemar: Hej och tack för din intressanta fredagschatt! Du är som känt ägare i Fortum, som gjorde sig av med eldistributionen/elnätet, som under åren gav bolaget fina vinster. Numera verkar ju boaglet stå på mera osäker grund. Som vanligt ger man furstlig direktavkastning även i år. Men kassan, den börjar väl sina rejält nu. Bolaget verkar också har svårigheter med att hitta något nytt att investera i. Borde man sälja aktien efter årets utdelning. Hur tänker du?
Marcus: Hej! Fortums direktavkastning lär inte vara för evigt med så här låga elpriser, men hittar de bra och stora investeringar så sänker de utdelningen en bit då för att ha råd. Oavsett lär det vara en kassako som drar in hyfsat och delar ut en del del. Jag är inte helt övertygad om bolagets långsiktiga förträfflighet, men efterfrågan på el och fjärrvärme lär öka långsiktigt.

Johan: Vad är din åsikt om den kommande XACT Högutdelande Bolag (UCITS ETF) som delar ut utdelningen om man själv siktar på en utdelningsstrategi?
Marcus: Ett bra komplement för den nordiske investeraren.

Johan: Hej vad tror du om Karo Pharma? Vad tror du Lönner siktar på med detta bolag?
Marcus: Hej! En bra chansaktie. Lönner vill nog göra fler strukturaffärer och bygga ett allt större bolag.

Magnus: Hej Marcus! Vad är normal väntetid för utdelningar från till exempel USA? Skiljer sig utbetalningsdatum för utlandsutdelning åt mellan olika nätmäklare som Avanza och Nordnet? Och i så fall varför?
Marcus: Hej! Från första dagen efter att den utlandsnoterade aktien handlas utan utdelning tar det längre tid innan utbetalningen sker. Däremot vet jag inte exakt om det är någon skillnad mellan olika nätmäklare, de använder sig av så kallad depåbank på vissa marknader, exakt antal dagar har jag inte grävt i eller om vi i Sverige måste vänta längre än för aktieägare i till exempel USA.

malin: Hej, hur många procent per år måste man tjäna på sina aktier eller fonder i ett ISK så att det lönar sig skattemässigt? Tack för svar!
Marcus: Hej! Du måste slå schablonskatten.

Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: AP/TT
Wall Street
New York öppnar uppåt
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Börsen
Försiktigt uppåt
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"
Asien
Asien: Fortsatt breda uppgångar
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
Husqvarna gör omvänd vinstvarningAktien stiger på börsen
Analys
Citi: Ericssons prognoser för 2020 höjs i betydande grad"Restriktioner i Europa har gradvis upphört"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen