Därför ska du teckna nya bostadsbyggaren

Publicerad 2017-03-29 06:39

Notering Värderingen gör att det inte är någon direkt lågriskaktie. Men kan du stå ut med det breda teckningsintervallet blir rådet att teckna SSM. Inte minst då tiderna är ljusa för bostadsutveckling i Stockholmsområdet.

Bostadsbyggaren SSM ska in på Stockholmsbörsen med den 6 april som första handelsdag. Enda invändningen är att teckningsintervallet är så brett. Högsta teckningskursen på 64 kr är 18,6 procent högre än de 54 kr som är det billigaste du kan få köpa aktien till.

SSM är entreprenörsägt av grundarna, som endast vid stor efterfrågan på aktier säljer en mindre del. Bolaget tar in 540 miljoner kr via en nyemission, men transaktionskostnader på 40 miljoner kr tillkommer. Hur många aktier som emitteras bestäms av teckningskursen. Huvudägarna kommer att kvarstå med 63,8 – 75 procent av aktierna i SSM.

Ett annat positivt inslag är att det som brukligt nuförtiden finns ankarinvesterare. Denna gång i form av Länsförsäkringar, Malmegårds Fastighets och Grandholm Fastigheter som tillsammans tecknar aktier för 180 miljoner kr, vilket motsvarar en tredjedel av aktierna i nyemission.

Kapitaltillskottet ska gå till att stärka finanserna, vilket behövs för att lyfta soliditeten över målet på minst 30 procent. Expansionen har slukat en del rörelsekapital och investeringar samt att lånebördan ökat.

Verksamheten är att bygga bostäder i Stockholmsregionen. SSM växer snabbt och vinsten har ökat från 2014 års 35 miljoner till fjolårets 145 miljoner kr efter skatt. Rörelsemarginalen låg 2016 på fina 29 procent.

Börsvärdet hamnar på 2165 – 2466 miljoner kr. Räknar vi med en teckningskurs på 59 kr och att vinsten per aktie stiger ytterligare en bit i år tecknar du aktien till 10-11 gånger årsvinsten. Det är i nivå med branschkollegan Besqab och SSM kan därmed få en positiv start.

Då tiderna är mycket goda just nu för bostadsutveckling i Stockholm och antalet produktionsstarter ska öka framöver lär aktiemarknaden ha en positiv grundsyn på SSM. Vårt råd är därför att teckna, även om det trots värderingen inte är någon lågriskaktie.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: En bra tillväxtaktie
ETF
Ny boom för europeiska ETF:erTung månad för råvaror
Börsen
Veckoavslut med breda uppgångar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Avanza drar tillbaka årsredovisningenVill få med FI:s sanktionsavgift på 35 miljoner kr
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
22 februari
Trading Direkt: Bornold om Swedbankskandalen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: För få har råd med nyproducerat
Foto: istockphoto
Börsen
SEB: Räkna med glatt börshumör i år
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Räntan
Riksbankschef öppnar för räntehöjning i april"Överraskande kronförsvagning"
Räntan
Riksbanken: Ingen anledning ändra räntan
Foto: Alimak Group
Rapport
Starkt uppåt för hissbolaget
Rapport
Klart sämre än väntat för Elekta
Asien
Börserna åt skilda håll i Asien
Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Foto: Istockphoto
Börsen
Nedåt på Wall Street