Kommentar: Stor risk att Rollén är körd

Publicerad 2017-03-16 12:59

Kommentar Norska Ekobrottsmyndighetens beslut att åtala Hexagons vd Ola Rollén ökar naturligtvis risken att hans tid som chef för ett av börsens bästa bolag snart är slut. Myndighetens fina  statistik med fällande domar talar för att Rollén är riktigt illa ute.

När Ola Rollén först greps av polis, men fick presentera Hexagons delårsrapport i november under hemlighetsmakeri, blev effekten mycket stor på kursen när allting avslöjades. Under häktningstiden i Norge sjönk kursen ytterligare och totalt blev nedgången över 20 procent och 26 miljarder försvann i börsvärde.

Privata Affärer kommenterade händelsen med rubriken ”Småspararna gör rätt som tankar Hexagon” – ett råd som efteråt träffade mitt i prick eftersom aktien sedan dess stigit tillbaka mot höjderna innan häktningen blev känd.

När nu åtal väcks efter nästan fyra månaders förundersökning blir inte kurseffekten densamma – aktien har idag sjunkit med två procent och det är väl inte otroligt och det kommer bli 2-3 gånger så mycket innan marknaden samlar ihop sig och istället ser till tillståndet för bolaget.

För Hexagon som bolag har uppenbarligen inte störts av att åtalshotet har hängt över Rolléns huvud sedan november. Bokslutet innehöll dock något sämre tillväxt för omsättning och vinst än väntat, men nya förvärv och en god marknad framöver talar för att Hexagon även fortsättningsvis kommer vara en intressant aktie att ha i portföljen. Deutsche Bank höjde till exempel riktkursen till 400 kr i februari.

Nu kommer rättegången mot Rollén inte att hållas förrän i slutet av 2017 eller i början av 2018 – och huvudpersonen själv kommer ägna mycket liten tid åt detta framöver och med styrelsens stöd istället driva Hexagon framåt.

Det starka stödet från styrelsen indikerar att de håller med Rollén om att de tror att åtalet kommer ogillas. Men å andra sidan vore det en överraskning eftersom den norska ekobrottsmyndigheten och i detta fallet första statsadvokaten Marianne Bender har en mycket bra statistik när det gäller fällande domar.

För när de väl har åtalat så fälls personen/företaget i nio fall av tio, vilket onekligen gör att det ser illa ut för Rollén. Men eftersom det nästan dröjer ett år till vi vet utgången är det business as usual för Hexagon – och det innebär också ytterligare tid för styrelsen i bolaget att förbereda för en ny vd om Rollén skulle få skaka galler.

Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar