Kommentar: Stor risk att Rollén är körd

Publicerad 2017-03-16 12:59

Kommentar Norska Ekobrottsmyndighetens beslut att åtala Hexagons vd Ola Rollén ökar naturligtvis risken att hans tid som chef för ett av börsens bästa bolag snart är slut. Myndighetens fina  statistik med fällande domar talar för att Rollén är riktigt illa ute.

När Ola Rollén först greps av polis, men fick presentera Hexagons delårsrapport i november under hemlighetsmakeri, blev effekten mycket stor på kursen när allting avslöjades. Under häktningstiden i Norge sjönk kursen ytterligare och totalt blev nedgången över 20 procent och 26 miljarder försvann i börsvärde.

Privata Affärer kommenterade händelsen med rubriken ”Småspararna gör rätt som tankar Hexagon” – ett råd som efteråt träffade mitt i prick eftersom aktien sedan dess stigit tillbaka mot höjderna innan häktningen blev känd.

När nu åtal väcks efter nästan fyra månaders förundersökning blir inte kurseffekten densamma – aktien har idag sjunkit med två procent och det är väl inte otroligt och det kommer bli 2-3 gånger så mycket innan marknaden samlar ihop sig och istället ser till tillståndet för bolaget.

För Hexagon som bolag har uppenbarligen inte störts av att åtalshotet har hängt över Rolléns huvud sedan november. Bokslutet innehöll dock något sämre tillväxt för omsättning och vinst än väntat, men nya förvärv och en god marknad framöver talar för att Hexagon även fortsättningsvis kommer vara en intressant aktie att ha i portföljen. Deutsche Bank höjde till exempel riktkursen till 400 kr i februari.

Nu kommer rättegången mot Rollén inte att hållas förrän i slutet av 2017 eller i början av 2018 – och huvudpersonen själv kommer ägna mycket liten tid åt detta framöver och med styrelsens stöd istället driva Hexagon framåt.

Det starka stödet från styrelsen indikerar att de håller med Rollén om att de tror att åtalet kommer ogillas. Men å andra sidan vore det en överraskning eftersom den norska ekobrottsmyndigheten och i detta fallet första statsadvokaten Marianne Bender har en mycket bra statistik när det gäller fällande domar.

För när de väl har åtalat så fälls personen/företaget i nio fall av tio, vilket onekligen gör att det ser illa ut för Rollén. Men eftersom det nästan dröjer ett år till vi vet utgången är det business as usual för Hexagon – och det innebär också ytterligare tid för styrelsen i bolaget att förbereda för en ny vd om Rollén skulle få skaka galler.

Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köpläge i högriskaktien Smart Eye
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Akttie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år