Tre heta aktietips

Publicerad 2017-03-08 07:24

Aktietips Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Swedish Match, Ratos och Kopparbergs Bryggeri.

Rent operativt bjöd förra året ägarna i Swedish Match på ömsom vin, ömsom vatten. Omsättningen ökade med 7 procent och rörelseresultatet från produktområdena med 8 procent. I Skandinavien höll den tuffa konkurrensen i sig och Swedish Match fortsatte att tappa marknadsandelar.

Detta år kan bli lite av ett mellanår, med högre råvarukostnader som pressar den amerikanska cigarrverksamheten och kortsiktigt ökad konkurrens på snusmarknaden i Skandinavien, menar tidningen.

Aktien är inget fynd, men den handlas enligt Affärsvärlden med rabatt mot sektorn globalt, mot Stockholmsbörsen som helhet och ganska lågt i förhållande till bolagens kvaliteter. Dess goda kassaflöden gör att 6 procent årligen kan skiftas ut, vilket är attraktivt och motiverar ett köp.

För Ratos del tog en era slut när Arne Karlsson förra våren slutade som ordförande och ersattes av Jonas Wiström. Två månader senare fick Susanna Campbell gå som vd och fjolåret innebar stora förändringar: från cirka 50 anställda ned till dagens 34. I balansräkningen togs nedskrivningar på ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Den strategi som nya vd:n Magnus Agervald ska utveckla innebär analys av 200-250 förvärvsidéer varje år. De ska ha tydliga förbättringsmöjligheter, konstaterar Affärsvärlden.

Efter finanskrisen har Ratos snittavkastning på eget kapital varit låga 5 procent. Men den slagiga resultatutvecklingen bör på sikt spegla de goda underliggande investeringsresultaten, tror tidningen.

På en måttlig värdering av dagens portfölj är läget rätt för att köpa in en systematisk företagsutvecklare till byrålådan, skriver Affärsvärlden och rekommenderar köp av aktien.

Kopparbergs Bryggeri har haft det tufft på börsen sedan i somras, efter en lång och brant kursuppgång. Sedan kursrekordet 330 kronor i slutet av juli har aktien fallit tillbaka till 200 kronor.

Anledningen till fallet är enligt Affärsvärlden bolagets exponering mot pundet och Storbritannien, vilket i dagsläget innebär en del volatilitet. Kopparbergs är numera det åttonde största varumärket inom hela öl- och cidersegmentet i England, större än märken som Heineken, Peroni och Corona. Dessutom får bolaget den högsta ersättningen per liter på topp 20-listan, vilket bekräftar den starka positionen.

2017 lär bli ett mellanår för bolaget och tillväxt lär dröja till 2018. Men långsiktigt är tillväxtcaset intakt, tycker Affärsvärlden som rekommenderar köp av aktien.