Nu åker vi till Indien igen

Publicerad 2017-02-28 10:01

OBS FULLBOKAT Följ med till Indien och se hur en av världens snabbast växande ekonomier tar form ur en fascinerande historia. Vi besöker mytomspunna Taj Mahal, bor i maharadjapalats och upplever det färgstarka New Delhi. Dessutom träffar vi företagare med djup insikt om det gigantiska landets kultur och näringsliv. OBSERVERA: Resan är nu fullbokad.

Med på resan är Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg.

Vi börjar i huvudstaden Delhi med sitt brittiska arv i New Delhi och mogultidens spår i Old Delhi. Sen tar vi oss till ett maharadjapalats i Bharatpur varifrån vi fortsätter till Agra och det sägenomspunna Taj Mahal.

Vi hjälper dig att hitta ett Indien som är fulladdat med dynamisk potential, kontrasternas land där modernt möter traditionellt och där du aldrig upphör att förvånas och överraskas.

Dag 1-2, mån – tis 20-21 november

Avresa med flyg med Finnair, från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn via Helsingfors. Ankomst till Delhi kl 06.35 på morgonen (tidsskillnaden är +4 ½ tim).

Vår svenska färdledare möter på flygplatsen, transfer med buss till en restaurang för frukost och välkomnande information. Inkvartering på Holiday Inn Hotel.

Första dagen beger vi oss rakt in i det brittiska Delhis hjärta – till New Delhi, den brittiska administrationens nya huvudstad började byggas i början av 1900-talet för att ersätta Calcutta som dittills varit britternas huvudort i Indien. Vi passerar utanför Rastrapati Bhavan, numera presidentpalats men ursprungligen byggt som den engelske vicekonungens residens. Härifrån har vi även en fin utsikt över New Delhis paradgata Raj Path som sträcker sig någon kilometer bort. Vi ser även India Gate, den triumfbåge som uppfördes som minnesmärke över de indiska soldater som stupade i första världskriget.

Vi fortsätter sedan till sikhernas tempel Bangla Sahib. En mycket viktig beståndsdel i den sikhiska religionen är att idka välgörenhet. Ett sätt att göra det kommer till uttryck i att man serverar gratis måltider till alla som önskar komma till templet och äta. Vi vandrar runt inne i tempelområdet och besöker bland annat det stora köket där en febril aktivitet pågår med matlagning, servering och diskning. Hundratals frivilliga deltar som en del i sin religionsutövning i denna utspisning.

På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Dag 3, ons 22 november

Vi börjar dagen med att ta oss till Svenska ambassaden för ett möte med Business Sweden. De kommer ge oss en presentation om affärsrelationerna mellan Indien och Sverige, den indiska ekonomin med mera. Möjlighet finns att ställa frågor.

Vi äter gemensam lunch och på eftermiddagen gör vi ett besök till ett SEB i Delhi. På kvällen äter vi middag på centralt belägna restaurang Lodhi Garden.

 Dag 4, tor 23 november

Denna dag ägnar vi åt studiebesök i Gurgaon, den moderna förorten som är ihopbyggd med Delhi. Här kommer vi träffa svenska företag verksamma i Indien. Flera av våra stora svenska företag finns på plats här, bland annat Ericsson och IKEA. Ikea har nu fått tillstånd att öppna varuhus i landet.

Lunch och middag ingår under dagen. Detaljprogram och vilka företag vi träffar presenteras närmar inpå avresa.

Dag 5, fre 24 november

Efter frukost tar vi oss till Old Delhi och upplever kontrasten mot New Delhi. Old Delhi ligger där det har funnits en stad så länge man kan följa historien.

Den första kända staden hette Indrarastha och omnämndes i eposet Mahabharata. Old Delhi benämndes ursprungligen Shajahanabad efter kejsaren Shah Jahan som beordrade byggandet av denna stad. Shah Jahan regerade mellan 1628 och 1658 och var den störste byggherren bland alla mogulkejsare. Under hans tid tillkom det stora Röda fortet i Delhi, moskén Jama Masjid och inte minst – Taj Mahal i Agra.

I de många gränderna är folklivet intensivt, det myllrar av människor och i basarerna säljs det kryddor, tyger, traditionell medicin, köksredskap, levande kycklingar, papegojor och precis vad som helst. Vi äntrar cykelrikshor som tar oss genom de trånga gränderna och längs basargatorna. Vi avslutar med att passera Röda fortet vars imponerande bastioner vi nöjer oss med att se från utsidan.

Transfer till järnvägsstationen för tågresa till Bharatpur där vi tar in på ett alldeles speciellt hotell som är ett tidigare autentiskt maharadjapalats, nu omvandlat till ett hotell som drivs av maharadjans bror.

Hotellet har en alldeles särskild atmosfär och blivit mycket uppskattat av våra många resenärer som bott här. På tåget intar vi vår lunchbox. Inkvartering på hotellet och sedan kan vi koppla av och njuta av hotellets pool. Middag på kvällen.

Dag 6, lör 25 november

Vi åker vidare med buss mot Agra, som var huvudstad i mogulernas rike i norra Indien under 1500- och 1600-talen. Vi ska idag besöka för alla Indienresenärers dröm – Taj Mahal. Denna vitskimrande byggnad står än idag efter drygt 350 år till synes helt opåverkad av tidens gång.

Taj Mahal beställdes av mogulkejsaren Shah Jahan att uppföras som ett mausoleum över hans älsklingshustru Mumtaz och ligger i en stor trädgård skapad efter de strikta regler som gällde för mogulträdgårdar. På plats får vi höra hela den dramatiska berättelsen om Mumtaz och Shah Jahan.

Det är lätt att tro att beskrivningarna av Taj Mahals skönhet är överdrivna. Men vi vågar påstå att Taj Mahal verkligen är så enastående vackert som det sägs. Man kan vandra runt i parken framför byggnaden och njuta av den från alla möjliga vinklar. Och många säger samma sak – man vill aldrig sluta titta, man blir aldrig mätt på Taj Mahal!

Taj Mahals fasad, och även dess inre, är täckt med inläggningar av halvädelsten i marmor, ett hantverk som blivit en specialitet för Agra. Blomstermönstren som pryder ytorna är mjuka och ibland direkt avbildande. Inläggningstekniken har gått i arv, vissa familjer har i generationer haft detta hantverk som sin näring, varför vi också besöker en nutida hantverksateljé där vi kan se hur man än idag utövar denna konst med enkla verktyg.

Vi återvänder sedan till Delhi med det nya expresståget, 17.50-19.30. Transfer tillbaka till Holiday Inn Hotel. Gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 7, sön 26 november

Tidig frukost och transfer till flygplatsen. Avresa med Finnair kl 10.40, ankomst Helsingfors 14.45. Vidare med anslutningsflyg till Stockholm/Göteborg/Köpenhamn.

Resefakta

Pris: 17 990 kr för prenumeranter, övriga betalar 19 490 kr

I priset ingår:

Flyg med Finnair till Delhi t/r, ekonomiklass. Priset gäller för avresa från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn. Måltider ombord. Avresa från Oslo på förfrågan.

Dagens aktuella flygskatter.

Representant från tidningen medföljer resan.

Våra mycket Indienkunniga svenska färdledare möter i Delhi och leder resan i Indien. Dessutom medverkar en engelsktalande indisk guide.

Hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum. Alla angivna måltider (samtliga frukostar, luncher och middagar), exkl måltidsdryck.

Dag-för-dag program enligt ovan.

Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter.

Dricks för gemensam service är inkluderad i priset.

Vårt informationspaket, INDIENRESORS informationshäfte Praktiska råd och tips inför resan, Utrikespolitiska Institutets Indienhäfte.

Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgifter

Detta ingår inte i priset:

Visum till Indien, f n USD 48/person

Enkelrumstillägg 2 690 kr (Önskemål del i dubbelrum kan bokas, om ingen finns att dela med utgår enkelrumstillägg).

För mer information och bokning: kontakta Indienresor på 08-545 95 200 eller maila info@indienresor.se

Chatt
Hernhag: Fyra långsiktiga kvalitetsbolag"Två framtidssektorer att satsa på"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknaden: Prisförväntningarna rasar till rekordlåg nivå
Analys
Analyser: Avanzas gynnas av hög aktivitet i coronakrisen
Börsen
Sur avslutning på fredagsbörsen
Pandemin
UD förlänger reseavrådan till 15 juni
Bostad
Danske: Så mycket föll bostadsrättspriserna i StockholmSpår fortsatt nedgång kommande månader
Foto: AP/TT
Wall Street
Dyster jobbstatistik sänker Wall Street
Pension
Sänkta återbäringsräntor i coronakrisens spårÅtertag kan inte uteslutas
Foto: Hanna Franzén/TT
Krisen
Ingves: Riksbanken redo göra mer om det behövs"Räntesänkning inte huvudfrågan"
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Rapport
H&M:s försäljning nästan halverades i marsÖppnar 35 nya butiker i år
Aktie
Alfa Laval drar tillbaka utdelningsförslaget
Analyser
Många färska köprekar bland analyserna
Aktier
Norrmännen hamstrar aktierKöper oljejättar trots oljepriskollaps
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Coronaviruset pressar elpriset
Aktie
Moodys sänker Swedbanks kreditbetyg
Oljan
Oljepriset rusade efter Trump-tweet
Krisen
Professorn: I bästa av världar är ekonomin sig lik efter krisen"Gamla jobb och företag duger fortfarande"
Bolån
Sparekonomen hyllar FI:s amorteringsbesked”Gör stor skillnad för enskilda”
Bolån
FI: Hundratusentals kan komma att ansöka om amorteringsfrihet
Bostad
"Slopad amortering lättnad för hushåll - inte bostadsmarknaden"
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Ekonomin kan öppna upp efter påskMen dröjer längre i USA
Foto: istockphoto
Aktie
Autoliv drar tillbaka guidning och utdelning
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Pandemin
Uppgifter: H&M förhandlar om permitteringar för tusentals anställda
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Spilttrad syn på Intrums aktieAnalytiker oense om virusets påverkan
Foto: istock
Fonder
Svenskarna står fast vid sitt långsiktiga sparandeMen hälften har sett över det