Kommentar: NetEnt en pärla

Publicerad 2017-02-17 06:12

Kommentar Höga förväntningar väntade NetEnt när de lämnade sitt bokslut på torsdagen - och bolaget överträffade dessa på nästan samtliga punkter. Trots den fina rapporten slutade uppgången under torsdagen med "bara" 0,7 procent, men utsikterna för en positiv kursutveckling i närtid måste ha ökat.

NetEnt har varit något av en successtory senaste åren med en uppgång på nästan 180 procent under de senaste tre åren. Tillväxten har varit stark och värderingen har också ökat efterhand. Därför har också NetEnt mycket höga förväntningar att leva upp till vid varje rapporttillfälle – och som för alla heta tillväxtbolag kan aktien straffas hårt även vid mindre bakslag.

Men NetEnt gör det motsatta, det vill säga levererar ett bokslut som slår förväntningarna och det med marginal. Vd Per Ericsson konstaterar i rapporten att intäkterna växte med 24 procent och rörelsemarginalen ökade till 39,0 procent. Därför ökar också vinsten med 28 procent, vilket faktiskt ‘är något mindre än helårssiffran på 33 procent.

Men vinsten slår förväntningarna med nio procent och Eriksson förutspår att innevarande år kommer ge en fortsatt solid tillväxt. Storbritannien växte starkt och var under december för första gången största marknad när det gäller intäkter för NetEnt. Och landet har enligt Per Eriksson stor potential att fortsätta att växa för bolaget.

Men NetEnt strävar efter expansion globalt med satsningar både i Nordamerika och Latinamerika, vilka ska bidra till tillväxten framöver. Utöver nya marknader har också bolaget en stark pipeline med nya spel och dessutom visar tillväxten för spel på mobilen upp en stark trend – den stod för 43 procent av alla intäkter under fjärde kvartalet. Och totalt sett spår Eriksson att marginalerna kommer stiga för NetEnt.

För aktieägarna är detta stöttande nyheter eftersom aktien behöver stöd av en kraftig tillväxt för bolaget för att kunna fortsätta utvecklas väl. Bolaget bidrar också med aktieägarvärde genom ett inlösenförfarande som ger 2,25 kr per aktie (1,33) – det var faktiskt 40 procent bättre än väntat. Tillväxtbolag blir sällan några så kallade utdelningsaktier på grund av sin höga värdering, men en direktavkastning på tre procent skäms inte för sig.

Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt var i kontakt med efter rapporten på torsdagsmorgonen hade förhoppningar om en uppgång på ca fem procent när börsen öppnade. Aktien steg också med ett par procent, men dagen slutade med en sluttande utveckling och ökningen blev bara 0,7 procent till slut.

Sannolikt har det funnits en viss spekulation i en ännu bättre rapport varför vinsthemtagningar dämpade uppgången på eftermiddagen. Men på sikt är det svårt att se att NetEnt inte kommer lyfta ytterligare efter ett bokslut som är så pass gediget. NetEnt är en pärla bland tillväxtbolagen på börsen och trots en relativt hög värdering bör aktien kunna utmana sitt tidigare kursrekord på över 90 kr om bolaget uppfyller sina prognoser.

Vi kommer också sannolikt att få se höjda estimat och riktkurser från analytikerna på marknaden – den senaste innan rapporten var en köprekommendation från Danske Bank med riktkursen 91 kr.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Aktier
SCA ersätter Electrolux i Nordeas modellportfölj
Börsen
Uppåt på handelsoptimism
Aktier
Två köptips från Affärsvärlden – och två aktier att vänta med
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Sämre på alla fronter för Ica – aktien backar på börsen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Rapport
Cherry ökade både intäkter och kostnader
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Rapport
Stark rapport från New Wave – aktien klättrar 7 procent
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
"Valutgången kan sänka kronan"
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Vackert väder sänkte friskvårdskedjan
Asien
Asien: Återhämtning i sen handel
Foto: AP/TT
Börsen
Nedåt på Wall Street
Foto: THQ Nordic
Kommentar
Kommentar: Nytt kursrekord för THQ
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Nu stoppas kraftiga elnätsprishöjningar
Analyser UPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Aktier
Nordeas fem favoriter bland småbolagenDessutom tre aktier att sälja.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fortsatt högre utbud av bostäder
Foto: Handicare
Analys
Analys: Mycket jobb återstår men Handicare kan ha bottnat
Rapport
THQ Nordic slog förväntningarna med råge
Foto: Rickard Kilström
Rapport
Storytel: Högre omsättning men sämre resultat
Foto: Vincent Yu/AP
Spel
Stopp för nya licenser bromsar spelmarknaden i Kina
Foto: istockphoto
Råvaror
Nya nedgångar för basmetaller när dollarn stiger
Foto: Erik Simander/TT
Rapport
Precise Biometrics: Minskade intäkter och minskad bruttomarginal
Kommentar
Kommentar: Paradox borde vinstvarnat"Amatörmässig informationsgivning."
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Fonder
Fondspararna söker lägre riskStörsta fondförmögenheten hittills.
Valuta
Valutorna som kommit och gåttPrivata Affärer fyller 40 år