Analyser lyfter Tobiis aktie

Publicerad 2017-02-13 12:19

Aktie Ögonstyrningsbolaget Tobii lyfter på Stockholmsbörsen efter två optimistiska analyser.

Intäkter från konsumentelektroniksegment, som smartphones och pc, borde börja synas i ögonstyrningsbolaget Tobiis intäkter under det fjärde kvartalet, menar Swedbank.

”Huawei Honor Magic lanserades den 23 december i Kina och pc-order från Dell, Acer och MSI har också nått marknaden”, skriver banken i en analys inför Tobiis bokslutsrapport den 15 februari.

För det fjärde kvartalet räknar Swedbank med att Tobiis totala intäkter uppgår till 308 miljoner kronor, vilket skulle motsvara en tillväxt på drygt 7 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Swedbank påpekar att den väntade avmattningen i tillväxten förklaras av ett tufft jämförelsekvartal innehållande positiva effekter av Steve Gleason Act.

Tobiis resultat påverkas också av att affärsområdet Tobii Tech befinner sig i en investeringsfas.

”Vi räknar med att rapporten för det fjärde kvartalet främst kommer att karaktäriseras av ökade investeringar, mycket liknande den trend som var under tredje kvartalet”, skriver Swedbank.

Inför Tobiis kvartalsrapport upprepar Swedbank rekommendationen köp och riktkursen 92 kronor.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare under måndagen har Carnegie återupptagit bevakningen av Tobii med en köprekommendation och en riktkurs på 80 kronor.

Såväl Swedbank som Carnegie lyfter fram tillväxtutsikterna för Tobii som intressanta och påpekar att marknaden fortfarande håller på att byggas upp, med en väntad hög aktivitetsnivå de kommande åren.

”Vi tror att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta under 2017”, skriver Carnegie.

Carnegies basscenario fram till 2019 bygger på en ytterligare penetration inom bland annat bärbara speldatorer. Investmentbankens uppskattade värde på affärsområdet Tobii Tech på omkring 2,5 miljarder kronor antar en framgångsrik volymutveckling men har än inte räknat in en massmarknad för eye-tracking, heter det i analysen.

Tobiis bokslutsrapport väntas onsdagen den 15 februari klockan 8.00. En telefonkonferens hålls klockan 10.00.

Vid 11.20-tiden på måndagen hade Tobii gått upp 5,4 procent för dagen. Sedan årsskiftet handlas aktien i stort sett oförändrat:

 

image

 

 

Källa: Infront