Svaga utsikter sänker Autoliv

Publicerad 2017-02-02 14:02

Rapporter (uppdaterad) Bilsäkerhetsföretaget Autolivs resultat för det fjärde kvartalet var något lägre och guidningen för 2017 en smula försiktigare än marknaden räknat med. Aktien låg i bottenskiktet inom OMXS30 efter sitt rapportsläpp lunchtid på fredagen.

Autoliv resultat före skatt blev 228 miljoner dollar för fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 227 miljoner dollar, enligt SME Direkt. Rörelseresultatet exklusive kostnader för kartellutredningar och kapacitetsneddragningar låg på 243 miljoner dollar och den justerade rörelsemarginalen var 9,3 procent. Väntat var ett justerat resultat på 251 miljoner dollar och en justerad marginal på 9,3 procent. Enligt bolagets egen prognos för kvartalet väntades den justerade rörelsemarginalen bli ”mer än 9 procent”.

Försäljningen summerades till 2.604 miljoner dollar. SME-konsensus låg på 2.697 miljoner. Den organiska tillväxten blev 1,1 procent, lägre än analytikerkonsensus på 2,9 procent. Autoliv hade självt guidat för i stort sett oförändrad organisk försäljning i det fjärde kvartalet.

Försäljningen av aktiva säkerhetsprodukter (fordonsradar, system för mörkerkörning, kamerabaserade system för förarassistans och positioneringssystem) visade en negativ organisk tillväxt om 2,1 procent, efter att i det tredje kvartalet ha legat på knappt 9 procent och tidigare på långt högre nivåer.

”Kalendereffekten ger en negativ effekt, justerat för den hamnar vi på plus 3 procent. Men visst är det en helt annan tillväxt än tidigare, vilket vi flaggat för. Vi ser också att det kommer att fortsätta på en låg nivå”, säger Jan Carlson till Nyhetsbyrån Direkt.

Autolivs prognos för helåret 2017 är en total försäljningstillväxt kring 2 procent. Den organiska försäljningstillväxten tros landa på runt 4 procent och den justerade rörelsemarginalen på runt 8,5 procent. För första kvartalet 2017 tror Autoliv på en total försäljningsökning om mer än 5 procent och en organisk tillväxt på mer än 3 procent. Den justerade rörelsemarginalen bedöms bli runt 8 procent i första kvartalet. Bolagets prognoser ligger lägre än analytikernas bedömningar om 2017 inför bokslutsrapporten.

Autoliv höjer uppskattningen för investeringar i forskning och utveckling till den övre delen av intervallet 6,5-7 procent av försäljningen. Bolaget siktade tidigare under många år på att hålla sig under 6 procent, en nivå som gradvis skruvats upp. Investeringarna till stöd för bolagets tillväxtstrategi specificeras nu till den högre delen av intervallet 5-6 procent.

”Det handlar om investeringar i infrastruktur för att skapa ett större bolag. Trots det levererar vi en rörelsemarginal inom intervallet för vårt långsiktiga mål”, säger Jan Carlson.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Sektor
Vapentillverkare höjer vinstprognosAllt fler amerikaner skaffar vapen
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Börsen
Uppåt på fredagsbörsenAmerikansk statistik eftermiddagens huvudnummer
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Asien
Handelshopp lyfter Asien
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Små rörelser på Wall Street
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte