Svaga utsikter sänker Autoliv

Publicerad 2017-02-02 14:02

Rapporter (uppdaterad) Bilsäkerhetsföretaget Autolivs resultat för det fjärde kvartalet var något lägre och guidningen för 2017 en smula försiktigare än marknaden räknat med. Aktien låg i bottenskiktet inom OMXS30 efter sitt rapportsläpp lunchtid på fredagen.

Autoliv resultat före skatt blev 228 miljoner dollar för fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 227 miljoner dollar, enligt SME Direkt. Rörelseresultatet exklusive kostnader för kartellutredningar och kapacitetsneddragningar låg på 243 miljoner dollar och den justerade rörelsemarginalen var 9,3 procent. Väntat var ett justerat resultat på 251 miljoner dollar och en justerad marginal på 9,3 procent. Enligt bolagets egen prognos för kvartalet väntades den justerade rörelsemarginalen bli ”mer än 9 procent”.

Försäljningen summerades till 2.604 miljoner dollar. SME-konsensus låg på 2.697 miljoner. Den organiska tillväxten blev 1,1 procent, lägre än analytikerkonsensus på 2,9 procent. Autoliv hade självt guidat för i stort sett oförändrad organisk försäljning i det fjärde kvartalet.

Försäljningen av aktiva säkerhetsprodukter (fordonsradar, system för mörkerkörning, kamerabaserade system för förarassistans och positioneringssystem) visade en negativ organisk tillväxt om 2,1 procent, efter att i det tredje kvartalet ha legat på knappt 9 procent och tidigare på långt högre nivåer.

”Kalendereffekten ger en negativ effekt, justerat för den hamnar vi på plus 3 procent. Men visst är det en helt annan tillväxt än tidigare, vilket vi flaggat för. Vi ser också att det kommer att fortsätta på en låg nivå”, säger Jan Carlson till Nyhetsbyrån Direkt.

Autolivs prognos för helåret 2017 är en total försäljningstillväxt kring 2 procent. Den organiska försäljningstillväxten tros landa på runt 4 procent och den justerade rörelsemarginalen på runt 8,5 procent. För första kvartalet 2017 tror Autoliv på en total försäljningsökning om mer än 5 procent och en organisk tillväxt på mer än 3 procent. Den justerade rörelsemarginalen bedöms bli runt 8 procent i första kvartalet. Bolagets prognoser ligger lägre än analytikernas bedömningar om 2017 inför bokslutsrapporten.

Autoliv höjer uppskattningen för investeringar i forskning och utveckling till den övre delen av intervallet 6,5-7 procent av försäljningen. Bolaget siktade tidigare under många år på att hålla sig under 6 procent, en nivå som gradvis skruvats upp. Investeringarna till stöd för bolagets tillväxtstrategi specificeras nu till den högre delen av intervallet 5-6 procent.

”Det handlar om investeringar i infrastruktur för att skapa ett större bolag. Trots det levererar vi en rörelsemarginal inom intervallet för vårt långsiktiga mål”, säger Jan Carlson.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Rekyl nedåt i korten
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan