Hög direktavkastning i Creades

Publicerad 2017-01-25 07:52

Aktie Bokslutet från Creades lyfte aktien med nästan 3 procent under tisdagen - sannolikt för att bolaget lämnar 14,00 kr i utdelning, vilket innebär 5,6 procent i direktavkastning. En aktiv handel på börsen har gett det största bidraget till ökningen av substansvärdet med 12 procent under 2016.

Creades är en av de investmentbolag som har den mest koncentrerade portföljen i och med att Avanza står för över en tredjedel av substansvärdet. Men nye vd:n John Hedberg tycker inte det är ett problem.

– Det har varit en bra investering historiskt och vi tror att det kommer vara det även framöver.

Creades övriga portfölj av noterade värdepapper består av Lindab (18 procent vid årsskiftet), Note (4) och norska Kitron (3). Dessutom finns Transcom med som är under uppköp och som kommer inbringa närmare 250 miljoner när budet går igenom.

Anmärkningsvärt är att Note och Kitron verkar inom samma bransch, nämligen kontraktillverkning inom elektronik som till exempel kretskort. Note är ett gammalt innehav i Creades där bolaget ökade med 11 procent i december medan Kitron är ett nytt innehav sedan november.

– Vi kan branschen och sitter i styrelsen i Note. Det finns inga andra kopplingar mellan Kitron och Note är att de är i samma bransch, men vi fick en möjlighet att köpa posten i Kitron som vi tycker är intressant, menar John Hedberg.

För aktieägarna finns det en mindre ensiffrig rabatt i Creades att till exempel jämföra med Öresund där premien under senare varit över 20 procent. Frågan är hur Creades ska få marknaden att värdera upp aktien på samma sätt?

Ett sätt för Creades att skapa mervärde är att delta i nyintroduktioner som både på kort och lång sikt kan ge mervärde för bolaget. Under 2016 fick bolaget tilldelning i ett tiotal nya börsbolag – och det är en del i att denna handel givit det största bidraget till att Creades substansvärde ökat med 12 procent under förra året.

– Det kommer vi att fortsätta med och beroende på storleken på tilldelning  och vår syn på bolaget kan det bli ett långsiktigt innehav eller att vi säljer ganska snabbt, säger John Hedberg.

Denna typ av möjlig värdeökning i Creades är man naturligtvis inte ensam om – till exempel kollegorna Öresund och Svolder har också varit verksamma bland börsens introduktioner med gott resultatet.

För att öka aktieägarvärdet är bolagets direktavkastning viktig – och Creades övergår nu från ett inlösenprogram till den traditionella utdelningen i kr. I vår fylls aktieägarnas plånböcker med 14,00 kr per aktie.

– Det är i linje med vad våra inlösenprogram har givit tidigare och en bra indikation vilken utdelningsnivå vi vill hålla framåt.

Det innebär en direktavkastning på 5,6 procent i relation till tisdagens slutkurs på 249 kr. Och det placerar Creades på tio-i-topplistan för högst direktavkastning bland Stockholmsbörsens bolag.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder