Nu kommer de tunga delårsrapporterna

Publicerad 2017-01-25 17:48

Rapporter På torsdagen drar rapportperioden igång på allvar med bolag som Ericsson, Nordea, SCA och Intrum Justitia. Här är förhandstipsen inför tungviktarnas rapporter.

På torsdag morgon är det dags för krisande telekomjätten Ericsson att krypa till korset. Bolaget väntas presentera ett rörelseresultat på 384 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 23 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det är ett gigantiskt resultatfall jämfört med de dryg 11 miljarder kr som Ericsson drog in samma kvartal i fjol.

Prognoserna från och med bruttoresultatet inkluderar omstruktureringskostnader om i genomsnitt 1 253 miljoner kr. Från och med rörelseresultatet ingår ytterligare omstruktureringskostnader om 1 856 miljoner kr, i genomsnitt.

Enligt sammanställningen förväntas en sänkt utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 2,17 kr per aktie jämfört med 3,70 kr förra året.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har tre stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan femton har behåll eller avvakta och fyra sälj eller minska. En analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

På torsdag får vi också veta hur det gått för Nordea. Storbanken väntas presentera ett rörelseresultat på 1 080 miljoner euro för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 24 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 1 027 miljoner euro motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt 82,1 miljoner euro.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 0,65 euro per aktie vilket är marginellt högre än förra årets utdelning på 0,64 euro.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har elva stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan sex har behåll eller avvakta och en sälj eller minska. Sex analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Torsdagen bjuder också på Intrum Justitia som väntas presentera ett rörelseresultat på 448 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av sju analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 385 miljoner kr motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -48,0 miljoner kr.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 9,18 kronor per aktie vilket skulle innebära en höjning från förra årets 8,25 kr.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har fyra stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan en har behåll eller avvakta och två sälj eller minska.

Även SCA rapporterar på torsdag och väntas då presentera ett rörelseresultat på 3 056 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 16 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 4 151 miljoner kr motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -570 miljoner kr.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 6,21 kronor per aktie jämfört med 5,75 kr året innan.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har elva stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan fyra har behåll eller avvakta. En analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Cevian sålde storpost i ABBHär är Gardells förklaring
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Krisen
Större BNP-tapp än väntatSveriges BNP sjönk 8,6 procent
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Analyser
Här är onsdagens analyser
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Krisen
Mnuchin hoppas på nytt stimulanspaket i slutet av veckan
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”