Nu kommer de tunga delårsrapporterna

Publicerad 2017-01-25 17:48

Rapporter På torsdagen drar rapportperioden igång på allvar med bolag som Ericsson, Nordea, SCA och Intrum Justitia. Här är förhandstipsen inför tungviktarnas rapporter.

På torsdag morgon är det dags för krisande telekomjätten Ericsson att krypa till korset. Bolaget väntas presentera ett rörelseresultat på 384 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 23 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det är ett gigantiskt resultatfall jämfört med de dryg 11 miljarder kr som Ericsson drog in samma kvartal i fjol.

Prognoserna från och med bruttoresultatet inkluderar omstruktureringskostnader om i genomsnitt 1 253 miljoner kr. Från och med rörelseresultatet ingår ytterligare omstruktureringskostnader om 1 856 miljoner kr, i genomsnitt.

Enligt sammanställningen förväntas en sänkt utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 2,17 kr per aktie jämfört med 3,70 kr förra året.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har tre stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan femton har behåll eller avvakta och fyra sälj eller minska. En analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

På torsdag får vi också veta hur det gått för Nordea. Storbanken väntas presentera ett rörelseresultat på 1 080 miljoner euro för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 24 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 1 027 miljoner euro motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt 82,1 miljoner euro.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 0,65 euro per aktie vilket är marginellt högre än förra årets utdelning på 0,64 euro.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har elva stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan sex har behåll eller avvakta och en sälj eller minska. Sex analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Torsdagen bjuder också på Intrum Justitia som väntas presentera ett rörelseresultat på 448 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av sju analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 385 miljoner kr motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -48,0 miljoner kr.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 9,18 kronor per aktie vilket skulle innebära en höjning från förra årets 8,25 kr.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har fyra stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan en har behåll eller avvakta och två sälj eller minska.

Även SCA rapporterar på torsdag och väntas då presentera ett rörelseresultat på 3 056 miljoner kr för årets fjärde kvartal enligt en sammanställning av 16 analytikers prognoser som SME Direkt gjort. Det kan jämföras med 4 151 miljoner kr motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -570 miljoner kr.

Enligt sammanställningen förväntas en utdelning för helåret 2016 om i genomsnitt 6,21 kronor per aktie jämfört med 5,75 kr året innan.

Av de analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har elva stycken rekommendationen köp eller öka för aktien, medan fyra har behåll eller avvakta. En analytiker har inte uppgivit någon rekommendation.

Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
Återhämtning på börsen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Rapport
Minskande orderingång för Sandvik
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Asien
Nedåt i Asien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna