Högutdelande aktier som fyller plånboken

Publicerad 2017-01-18 13:11

Utdelningar Aktier med hög direktavkastning är en utmärkt placeringsstrategi. Och nu startar bokslutssäsongen när företagen lämnar sina utdelningsförslag. Först bland högutdelarna är fastighetsbolaget Castellum imorgon.

Att satsa på så kallade utdelningsaktier är ett sätt att både ha kakan och äta den samtidigt. Det vill säga att du får pengar i handen samtidigt som du har kvar aktien och förhoppningsvis kan få en kursvinst på kort eller längre sikt.

Numera med den fördelaktiga beskattningen på investeringssparkonto eller kapitalförsäkring behöver du inte heller betala någon kapitalskatt på 30 procent på utdelningen – den går istället rakt ner i din plånbok om du vill.

För den som inte behöver pengar till annat är den normala placeringsstrategin att köpa nya aktier för utdelningarna, vilket ger en ränta-på-ränta-effekt som med tiden som kan bidra starkt till en ökad förmögenhet.

För utdelningsaktier ger inte bara pengar direkt varje år utan en portfölj med högutdelare har ofta en god chans att utvecklas väl och slå index. Det beror sannolikt på att bolagen är välskötta med en god resultatutveckling som i sin tur bidrar till en stark balansräkning. Det ger möjlighet till både förvärv och en god utdelning, vilket är två faktorer som börsens aktörer värderar högt.

Imorgon startar alltså bokslutsperioden och först ut bland bolag med hög utdelning är Castellum. Ett pålitligt bolag som höjt utdelningen år efter år och med sitt fina fastighetsbestånd inte minst i Stockholm är ett riktigt stabilt bolag. Direktavkastningen vid dagens kurs bör bli ca 4 procent. Den platsar inte på tio-i-topplistan, men stabiliteten i utdelningshöjningarna får ett extra plus.

För den som i vår vill äga aktier med högst direktavkastning är Tele2 en bra kandidat med över 7 procent. Nordea och Swedbank kommer också ge en hög utdelning med en direktavkastning runt 6 procent. Det gäller även Swedish Match som under många år byggt aktieägarvärde genom en hög utdelning.

Men även aktier med en direktavkastning mellan 4 och 5 procent är intressanta – jämfört med räntepapper är detta riktigt bra utdelning. Här hittar vi bolag som AstraZeneca, Com Hem, Betsson, MTG och Axfood.

Även bland de under senaste åren nyintroducerade bolagen kommer några att ge riktigt bra utdelning – det gäller till exempel Resurs Bank, Nobina och Byggpartner i Dalarna.

Det är också viktigt att betona att aktier alltid innebär en risk och en hög direktavkastning kan i många fall utgöra en krockkudde vid allmänna börsras. Initialt kommer även denna typ av aktier att falla, men sannolikt mindre än index – och när en återhämtning sker stiger de fortare än andra när placerarna jagar fyndköp bland högutdelare.

Spara
Här är de nya sparräntekungarna
Sektor
SBB i miljardaffär med Amasten
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: AP/TT
Wall Street
Tunga fall på Wall Street
Handelskrig
USA inför tullar på 10-25 procent på EU-varor
Börsen
Blytung onsdag på börsen
Foto: Shutterstock
Aktier
Swedbank: Läge för brusreduceringFortsätter övervikta aktier
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Rapporter
Värsta rapportsäsongen på tre år väntas i Europa
Analys
Carnegie: Icas resultattrend mattas av
Foto: Shutterstock
Börsen
Spararnas tro på börsen på lägsta nivån sedan 2004
IPO
Airbnb väljer direktnotering framför emission
Foto: Anders Wiklund/TT
Skattereduktion
Nu får du åter skattereduktion för gåvorHär är alla 42 hittills godkända gåvomottagare
Foto: Shutterstock
Börshösten
SEB: Turbulent höst att väntaTyskland riskerar "teknisk" recession
Foto: Shutterstock
Småbolag
Tre heta småbolag
Börsen
Skandiaekonomer: Utmanande situation för spararna"Risk att recessionssignalen blir självuppfyllande"
Placera
Nordea: Så ska du placera just nu
Aktieråd
”Ica en aktie du ska undvika”
Bostad
Hemnet: Rekordutbud på bomarknaden kan minska
1/10
Trading Direkt: Djupdykning i oroande statistik
Aktier
Två nya aktier in i Paretos oktoberportfölj
Konjunktur
Danske: Sverige på väg mot nolltillväxt
Aktietips
Aquaventure en vatteninvestering värd att titta närmare på
Aktier
Här är månadens bästa och sämsta aktier
Aktier
Här är spararnas favoritaktier i september
Privatekonomi
Postnord höjer portot med 22 procent
Bolån
Nordnet höjer bolånetaketVill vara en spelare att räkna med