Kommentar: Trenden talar för Nordea

Publicerad 2017-01-05 11:30

Kommentar Nordea tog i veckan över täten som det största bolaget på Stockholmsbörsen. Och normalt bör den trenden fortsätta när Hennes & Mauritz har en tuff tid med flera faktorer som talar emot en snabb återhämtning.

Hennes & Mauritz var inne på det tionde året som Stockholmsbörsens största bolag, men nu efter bara några börsdagar 2017 har Nordea smitit förbi med en marginal på drygt en miljard. Efter onsdagens handel är har Nordea ett börsvärde på 417 miljarder och det är en märkeshändelse på börsen eftersom denna typ av ledningsbyten sker så sällan.

Att Hennes & Mauritz haft ledningen så länge beror på en kombination av faktorer där bolagets egna framgångar givetvis är en stor förklaring. Kraftig expansion med därtill följande tillväxt i försäljningen både i jämförbara butiker och genom nytillkomna, goda marginaler och under år hyggliga valutakurser som gynnat Hennes & Mauritz.

Men ”konkurrenternas” svagheter har också påverkat – bankerna hade till exempel svåra tider vid den senaste finanskrisen och Ericsson som en gång var störst har för länge sedan tappat all kontakt med täten.

Men nu är det andra börstider och Hennes & Mauritz försprång över Nordea har sakta, men säkert minskat. Speciellt under hösten har Nordea tagit in miljard för miljard när bankerna har återhämtat sina kurser på grund av utsikten av bättre räntenetton plus att marknaden sätter allt större frågetecken för Hennes & Mauritz framtida tillväxt och inte minst lönsamhet.

Men detta är nu historia och frågan är givetvis vilken häst (om man ska välja) som är mest intressant på till exempel ett års sikt.

Det är mycket som talar för att Nordea kommer fortsätta i ledningen och till och med utöka den på kortare sikt. Och det beror i första hand på att Hennes & Mauritz ser ut att gå mot ett tufft 2017 där framför allt valutaeffekten med den starka dollarn talar emot bolaget. För med en stark dollar ökar kostnaden för inköp av varor – och en gammal princip för Hennes & Mauritz har varit att inte föra över detta på kunderna.

Då drabbas marginalerna, vilket många analytiker tar fasta på – och därför finns det nu flera säljrekommendationer på aktien med riktkurser som till och med ligger klart under 200 kr.

Nordea framstår istället som en vinstmaskin där tillväxten för vinsten på 6 procent i snitt de senaste fem åren i och för sig inte är något speciellt, men bolaget har klarat de hårdare kapitalkrav som ställts upp och också ridit ut diverse stormar kring bolaget.

Kursen har också rusat med över 50 procent sedan bottennivåerna för ett halvår sedan och marknaden har därmed intecknat att tillväxten ökar innevarande år plus att bolaget ska kunna tillhöra högutdelarna på Stockholmsbörsen med en direktavkastning på nära sex procent.

För även om marknadsräntorna åker upp under året är placerarna fortsatt intresserade av en bra utdelning – och Nordea framstått med en stark balansräkning som ett säkert kort när det gäller den avdelningen.

Tidigare har marknaden satt ett frågetecken för om Nordea skulle kunna hålla kvar en hög utdelningen. Men när det frågetecknet rätats ut till ett utropstecken har kursen rusat och återigen tagit sig över 100 kr-nivån. Och med utsikter till stigande vinstnivåer framöver har aktien fortsatt goda chanser att hålla sig över hundralappen.

Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Fortsatt stigande priser och rekordomsättning
Aktie
Clas Ohlsons försäljning steg mer än väntatOnlineförsäljningen ökade över 100 procent
Bostad
Danske: Svårt se bopriser sjunka efter pandemin
Börsen
Blandat på Asiens börser
Ekonomi
Danske: Tillfällig motvind för svensk ekonomi i närtid
Foto: Anders Wiklund/TT
Skatt
Nu kommer skatteåterbäringenDrygt 18 miljarder till tidiga deklaranter
Skatt
Regeringen dubblar beloppsgräns för skattefri gåvaKan få 2000 kr av arbetsgivaren utan förmånsskatt
Foto: AP/TT
Wall Street
Lätt nedåt i New York
Aktie
Cellavision förvärvar mikroskopiteknologi
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
Samlarkortsbolag tar SPAC-vägen till börsen
Aktie
Creades köper storpost i Pricerunner
Börsen
Rivstart på börsveckan
Foto: Shutterstock
Elpriset
Negativt elpris i hela landet för första gångenÖkad vindkraftsproduktion i hela norra Europa
Aktier
Norrmännen fortsätter köpa tillväxtaktierTrots sektorrotation mot cykliska aktier
Analys
SEB: Dustins kortsiktiga styrka övertrumfar Amazon-risken
Bostad
Hemnet: Tydlig nedgång i boprisförväntningarnaMen fortfarande hög andel positiva
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Uppgifter: H&M stänger 30 spanska butiker
Analys
"Potential för positiv resultatöverraskning från Volvo"
6/4
Trading Direkt: Teknisk analys på storbankerna
Analys
ABG köpstämplar CellinkRäknar med genomsnittlig tillväxt på 81 procent kommande år
Foto: istockphoto
Placeringar
Möjligt få skadestånd för "vårdslös rådgivning"Men bevisbördan ligger hos konsumenten själv
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Placera
Tre köptips från BörsveckanOch tre aktier att avvakta med
Aktietips
AFV: Köpläge i Nobia
Aktie
Credit Suisse gör jättenedskrivning efter hedgefondkollaps