Rekordmånga fondbyten i december

Publicerad 2016-12-29 10:50

Fonder Turbulensen på världens marknader under 2016 har fått fondspararna att rekordbyta fonder mot slutet av året. Antalet byten ökade med 38 procent bara i december jämfört med samma månad ifjol. Samtidigt har den totala fondhandeln minskat med mer än 10 procent sett till hela året.

Populärast har varit lågprisfonder och spararna har i hög utsträckning gjort sig av med dyra blandfonder. Det visar statistik från 440 000 fondkonton hos Avanza samt nya siffror från Fondbolagens förening.

– Det turbulenta börsåret fick fondspararna att rekordbyta fonder. De har dessutom minskat på köpen i rådgivarnas dyra favorit; blandfonder och i stället valt lågprisfonder. Spararna har på det hela taget navigerat mest rätt, sålt räntefonder och köpt breda aktiefonder. Antagligen är detta rätt väg även under 2017, säger Claes Hemberg sparekonom på Avanza.

Han anser att många sparare skräms av den politiska oron, och att de nu till viss del har börjat välja sparkonton helt utan avkastning.

– Spararna här riskerar att bli de stora förlorarna om vi får nollränta i många år framöver, säger Claes Hemberg.

Bland aktiefonderna är det mest breda globalfonder som köpts 2016, både hos Avanza och i Sverige totalt. Hela sju av tio fondkronor har gått dit. Fonderna har stigit 13 procent i år, men det är inte bara börsen som lyft dem. Nära hälften av uppgången är en ren dollareffekt.

– Visst har globalfonder fått en extra skjuts av dollaruppgången. Men även utan dollardopningen är en globalfond en utmärkt stabil bas. De senaste årens jättelika sparande i blandfonder är däremot ned kraftigt. De köps visserligen fortfarande, men till betydligt mindre summor. Det bådar gott för spararna, som kan få upp avkastningen och ned avgifterna.

Framför allt är det billiga indexfonder som lockar spararna 2016. Hela 20 miljarder kr har strömmat till lågprisfonder i år. Det är rekord och en ökning med 18 procent mot i fjol. Spararna har i dag 15 procent av sitt fondsparande placerat i lågprisfonder. Det är en stadigt växande andel och ohotad etta bland fondtrenderna.

– Tyvärr är det dock mest en relativt liten grupp mer insatta sparare som hittat till fonderna. Övriga betalar över 10 miljarder kr varje år i helt onödiga fondavgifter, säger Claes Hemberg.

En annan trend är årets försäljningar i korta räntefonder. Spararna har gjort sig av med dem under hela året. Bara i augusti strömmade 11 miljarder kr ut ur fonderna, vilket är de största försäljningarna en enskild månad hittills.

”Svenskarna har tröttnat på sina korta räntefonder och helåret 2016 lär bli det största säljåret någonsin. Det är antagligen ett mycket bra beslut, när minusräntan ger närmast en garanterad förlust även 2017. Spararna borde därför fortsätta enligt samma strategi. Huvudvalet borde vara breda aktiefonder. Reserven passar bra på sparkonto, som åtminstone inte går back”, säger Hemberg.

Årets mest sålda fonder sett till sin egen volym är dock hedgefonder, 12 procent av innehaven har sålts av.

– Hedgefonderna pressas ofta hårt av minusräntan. Skillnaden på de bästa och de sämsta är dessutom väldigt stor. I stället för att försöka plocka russinen ur kakan gör spararna helt rätt som satsar på breda aktiefonder, säger Hemberg.

Minusräntan har även fått blandfonder att till slut tappa sin lyskraft.

”Efter många år med växande köp i blandfonder har spararna äntligen sagt ifrån till rådgivarnas favoritfonder. I år rasar köpen i blandfonder med 70 procent mot i fjol. En efterlängtad avtrappning. Här döljer sig ofta ett dyrt och svagt sparande”, säger Hemberg.

Mest köpta fonder i december hos Avanza 440 000 fondkonton var globalfonder, Sverigefonder, USA-fonder, Rysslandsfonder och Företagsobligationsfonder.

Mest sålda fonder under december hos Avanza var hedgefonder, obligationsfonder, fastighetsfonder, Brasilienfonder och guldfonder.

Mest köpta fonder under hela 2016 var blandfonder, enligt statistik från Fondbolagens förening. Därefter följde golbalfonder, Sverigefonder, obligationsfonder och Rysslandsfonder.

Mest sålda fonder under hela 2016 enligt Fondbolagens förenings statistik har varit korta räntefonder, Europafonder, hedgefonder, Indienfonder och Japanfonder.

Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North