Investmentbolaget som är bättre än småbolagsfonderna

Publicerad 2016-12-16 07:01

Kommentar Investmentbolaget Svolder är ett bättre alternativ för den som vill satsa på småbolag än de flesta fonder som placerar i mindre och medelstora bolag. I år har bolaget gått fyra gånger bättre än index.

Bland investmentbolagen för Svolder ett liv lite i skymundan jämfört med de stora jättarna i sektorn. Och det är synd eftersom bolaget utmärkt sig väl genom att hitta aktier som slår index med hästlängder.

Även för Svolder blir det naturligtvis bakslag ibland, men sammantaget har portföljen över tid och inte minst i år slagit sitt jämförelseindex som är Carnegie Small Cap Return index.

Detta redovisas i delårsrapporten för första kvartalet (sep-nov) av räkenskapsåret 2016/2017 som kom i tisdags. Sett från årsskiftet har index ökat med 9,5 procent medan Svolder totalt (inklusive utdelning) avkastat 43 procent.

Sträcks jämförelsen ut till 5 år har Svolder ökat med 300 procent jämfört med index som ligger på 180 procent. Svolder är också betydligt bättre än småbolagsfonderna hos Handelsbanken, SEB och Swedbank som under dessa fem år har haft en totalavkastning på mellan 152 och 190 procent.

I sitt vd-ord pekar också Ulf Hedlund att den starka historiken även gäller över 10 år där Svolders substansvärde och aktiekurs stigit nästan dubbel så mycket som börsen i allmänhet. Hedlundh talar sig ofta varm för placeringar i gruppen av mindre boblag eftersom dessa ofta har lättare att skapa tillväxt än de riktigt stora bolagen – och det i sin tur kan elda till en bättre kursutveckling än börsen i allmänhet.

Nu är Svolders placeringsmandat stort och det är framför allt bland de lite större bolagen som Svolder fått en mycket bra avkastning under året. Saab har sedan länge varit ett av Svolders allra största innehav och aktieposten var vid senaste månadsskiftet värd cirka 250 miljoner.

Under året har Saab-aktien stigit med ca 30 procent och Hedlundh menar att Saab står ut bland Sveriges mest högteknologiska företag – och har en bra framtid i en värld där utökade försvarsanslag är vanligare än krav på det motsatta.

Andra bolag som utmärker sig under 2016 i portföljen är kursraketen Boule Diagnostics som ökat med 225 procent i år. Fina ökningar noterar också SSAB med 62 procent och Troax med 35 procent. Det sistnämnda bolaget är nu Svolders största innehav och fick en ordentlig skjuts på torsdagen och steg med 9 procent efter ett stort förvärv i USA för ca 240 miljoner.

Under senaste tiden har investmentbolagens substansvärden kontra kursen kommit i fokus, det vill säga om aktien betalas med rabatt eller premium. Under året har Svolder-kursen varit både klart över och under substansvärdet, men är nu i nivå.

Frågan är dock om inte Svolder förtjänar en premiumvärdering med sin fina historik. Det är uppenbart att bolagets analysförmåga och stockpicking bidragit starkt till att ge aktieägarna värde som det svårt att hitta hos andra småbolagsförvaltare. Det är sannolikt också därför kollegan i sektorn – Öresund – valt att placera en del av sin portfölj i bolaget som i dagsläget är värd 450 miljoner eller knappt 20 procent av Svolders börsvärde.

Tilläggas bör att Svolders ledning tror på den egna aktien – så sent som i tisdags köpte finanschefen Pontus Ejderhamn knappt 4 000 aktier för 0,7 miljoner.

Magnus Alfredsson magnus.alfredsson@privataaffarer.se

Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Börsen
Optimistisk fredag på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna