Investmentbolaget som är bättre än småbolagsfonderna

Publicerad 2016-12-16 07:01

Kommentar Investmentbolaget Svolder är ett bättre alternativ för den som vill satsa på småbolag än de flesta fonder som placerar i mindre och medelstora bolag. I år har bolaget gått fyra gånger bättre än index.

Bland investmentbolagen för Svolder ett liv lite i skymundan jämfört med de stora jättarna i sektorn. Och det är synd eftersom bolaget utmärkt sig väl genom att hitta aktier som slår index med hästlängder.

Även för Svolder blir det naturligtvis bakslag ibland, men sammantaget har portföljen över tid och inte minst i år slagit sitt jämförelseindex som är Carnegie Small Cap Return index.

Detta redovisas i delårsrapporten för första kvartalet (sep-nov) av räkenskapsåret 2016/2017 som kom i tisdags. Sett från årsskiftet har index ökat med 9,5 procent medan Svolder totalt (inklusive utdelning) avkastat 43 procent.

Sträcks jämförelsen ut till 5 år har Svolder ökat med 300 procent jämfört med index som ligger på 180 procent. Svolder är också betydligt bättre än småbolagsfonderna hos Handelsbanken, SEB och Swedbank som under dessa fem år har haft en totalavkastning på mellan 152 och 190 procent.

I sitt vd-ord pekar också Ulf Hedlund att den starka historiken även gäller över 10 år där Svolders substansvärde och aktiekurs stigit nästan dubbel så mycket som börsen i allmänhet. Hedlundh talar sig ofta varm för placeringar i gruppen av mindre boblag eftersom dessa ofta har lättare att skapa tillväxt än de riktigt stora bolagen – och det i sin tur kan elda till en bättre kursutveckling än börsen i allmänhet.

Nu är Svolders placeringsmandat stort och det är framför allt bland de lite större bolagen som Svolder fått en mycket bra avkastning under året. Saab har sedan länge varit ett av Svolders allra största innehav och aktieposten var vid senaste månadsskiftet värd cirka 250 miljoner.

Under året har Saab-aktien stigit med ca 30 procent och Hedlundh menar att Saab står ut bland Sveriges mest högteknologiska företag – och har en bra framtid i en värld där utökade försvarsanslag är vanligare än krav på det motsatta.

Andra bolag som utmärker sig under 2016 i portföljen är kursraketen Boule Diagnostics som ökat med 225 procent i år. Fina ökningar noterar också SSAB med 62 procent och Troax med 35 procent. Det sistnämnda bolaget är nu Svolders största innehav och fick en ordentlig skjuts på torsdagen och steg med 9 procent efter ett stort förvärv i USA för ca 240 miljoner.

Under senaste tiden har investmentbolagens substansvärden kontra kursen kommit i fokus, det vill säga om aktien betalas med rabatt eller premium. Under året har Svolder-kursen varit både klart över och under substansvärdet, men är nu i nivå.

Frågan är dock om inte Svolder förtjänar en premiumvärdering med sin fina historik. Det är uppenbart att bolagets analysförmåga och stockpicking bidragit starkt till att ge aktieägarna värde som det svårt att hitta hos andra småbolagsförvaltare. Det är sannolikt också därför kollegan i sektorn – Öresund – valt att placera en del av sin portfölj i bolaget som i dagsläget är värd 450 miljoner eller knappt 20 procent av Svolders börsvärde.

Tilläggas bör att Svolders ledning tror på den egna aktien – så sent som i tisdags köpte finanschefen Pontus Ejderhamn knappt 4 000 aktier för 0,7 miljoner.

Magnus Alfredsson magnus.alfredsson@privataaffarer.se

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"