Alfredsson: Därför är Fingerprint fortfarande en chansaktie

Publicerad 2016-12-15 13:01

Kommentar Om man enbart ser till marknaden prognoser för Fingerprint nästa år skulle aktien vara ett klockrent köp. Bolaget med den största tillväxten bland storbolagen har den lägsta värderingen - då är det alltså något annat som är fel.

Efter förra veckans vinstvarning för årets sista kvartal och prognosen för 2017 från Fingerprint har raset varit stort för aktien. De flesta analysfirmor som bevakar Fingerprint har nu ändrat i sina excel-ark och prognoserna för nästa år har sänkts generellt.

På börsen är framtiden viktigast och det innebär att värderingen grundas på intäkter och resultat för 2017. Sett till ett genomsnitt ligger analytikerna på ca 7,7 miljarder, vilket är en sänkning med 10 procent från tidigare.

Och när det gäller rörelseresultatet hamnar i snitt på 2 658 miljarder som är 14 procent under tidigare prognos. Det ger omräknat efter finansnetto och skatt en vinst per aktie på ca 6,50 kr, vilket innebär att marknaden nu värderar Fingerprint till ett p/e-tal på 9.

Detta ska jämföras med börsens genomsnitt som ligger över 16 för p/e-talet och då är naturligtvis frågan varför marknaden värderar Fingerprint så lågt när tillväxten trots allt ser ut att hamna på 15 procent från prognoserna för innevarande års intäkter.

Detta innebär ju i och för sig en kraftig inbromsning av intäkterna jämfört med vad som skedde mellan åren 2015 och 2016, men ingen kan heller räkna med dubblingar av tillväxten när siffrorna når allt högre siffror.

Och sett ur ett perspektiv att Fingerprint nu är ett stort börsbolag med en värdering strax under 20 miljarder är 15 procent i särklass – det finns inga andra av Large Cap-bolagen som är i närheten av att växa så mycket mellan åren.

Men Fingerprints problem är att analytikernas prognoser är en sak – vad investerarna vågar hoppas på är helt enkelt en helt annan. Aktien har blivit en het potatis efter de uppenbara misstagen som skett där vinstvarningen för det fjärde kvartalet bara är en i raden. Styrelsens inställda bolagsstämma i november för att man inte hade förankrat sitt förslag till incitamentsprogram är ett annat misstag som ligger aktien i fatet.

Det är inte lätt att återfå förtroendet på aktiemarknaden, men Fingerprint måste naturligtvis göra allt de kan. Det absolut första är att inte lägga några prognoser som inte kan uppfyllas. Eftersom prognosen för nästa år är lagd samtidigt som man vinstvarnar för årets fjärde kvartal får man anta att bolaget nu är mycket försiktigt och att den undre delen i intervallet 7,5-9,5 miljarder för 2017 verkligen tar hänsyn till nya lagereffekter, lägre dollarkurs, ytterligare prispress med mera.

Visserligen har blankningspositionerna minskat avsevärt i Fingerprint från över 14 procent till drygt 9. Men fortfarande ser vi ökningar bland vissa blankare och det kan sannolikt helt och hållet skyllas på företagets misstag som ger blankare en tro på att utvecklingen kan bli ännu sämre än prognoserna.

Är då Fingerprint köpvärd på nivån strax under 60 kr? Ur fundamental synpunkt är svaret ja – värderingen är helt enkelt för låg för ett bolag som har en marknadsledande position i en snabbväxande sektor.

Men risken är hög – vi vet nu att om företaget gör misstag igen kan kursen sjunka ytterligare och de riktkurser som finns runt 40-50 kr kan snabbt bli verklighet. Därför är Fingerprint fortfarande en chansaktie som i första hand bör vara en mindre krydda i en portfölj.

Foto: Copyright (c) 2018 Aritra Deb/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Norska daytrayders flockas kring svenska aktierFem av de tio mest handlade är svenska värdepapper
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Rapport
Ökad förlust för ReadlyMen omsättningen steg rejält
Foto: Copyright (c) 2015 g0d4ather/Shutterstock. No use without permission.
Blankning
SEC överväger hårdare regler för blankningTar i med hårdhandskarna mot spekulationshets
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Academedia något bättre än väntat
Rapport
Något under förväntan för Leo VegasSer intäktstapp i april
Foto: istock
Rapport
Humana slog förväntningarnaVaccinationerna börjar få effekt
Börsen
Tokyo i toppform efter helgledigheten
Foto: Copyright (c) 2015 W. Scott McGill/Shutterstock. No use without permission.
Bud
Budstriden om Tre Kronor fortsätterSvenska Handelsfastigheter höjer budet
Aktie
Zalando justerar upp prognoserna
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat på Wall StreetVaccinbolag föll efter patentbesked
Skatt
Löfven på Facebook: Ingen ny fastighetsskatt
Börsen
Bästa börsdagen på ett drygt halvår
Foto: Copyright (c) 2020 itsflowingtothesoul/Shutterstock. No use without permission.
Krönika
Hammarlund: Priserna på fritidshus har rusat i höjdenBåstad fortsatt i topp
Placera
SEB: Fem köptips med potential
Köptips
AFV: En aktie att köpa"Goda odds gräva guld i USA"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Securitas
Pension
Miljardregn över premiepensionsspararnaOrdinarie fondhandel fördröjs något
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
Uppgifter: Svenska finanskändisar planerar SPAC-bolag
Analyser
Här är onsdagens många köprekar
Selin: Balder har lite missat industrifastigheterMen köpet av ABP är inte början på ny strategi
Placera
Chefstrategen: Balansakt mellan optimism och övermod"Behövs inte mycket för att välta hela lasset"
Deklarationen
Nytt rekord för digitala deklarationer
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Carnegie: Storytels värdering ser attraktiv ut igenHöjer rekommendationen till köp
Podd
Börspanelen: Om börspsykologi och dagsformen på marknadenPanelen tipsar också om köpvärda aktier