Alfredsson: Därför är Fingerprint fortfarande en chansaktie

Publicerad 2016-12-15 13:01

Kommentar Om man enbart ser till marknaden prognoser för Fingerprint nästa år skulle aktien vara ett klockrent köp. Bolaget med den största tillväxten bland storbolagen har den lägsta värderingen - då är det alltså något annat som är fel.

Efter förra veckans vinstvarning för årets sista kvartal och prognosen för 2017 från Fingerprint har raset varit stort för aktien. De flesta analysfirmor som bevakar Fingerprint har nu ändrat i sina excel-ark och prognoserna för nästa år har sänkts generellt.

På börsen är framtiden viktigast och det innebär att värderingen grundas på intäkter och resultat för 2017. Sett till ett genomsnitt ligger analytikerna på ca 7,7 miljarder, vilket är en sänkning med 10 procent från tidigare.

Och när det gäller rörelseresultatet hamnar i snitt på 2 658 miljarder som är 14 procent under tidigare prognos. Det ger omräknat efter finansnetto och skatt en vinst per aktie på ca 6,50 kr, vilket innebär att marknaden nu värderar Fingerprint till ett p/e-tal på 9.

Detta ska jämföras med börsens genomsnitt som ligger över 16 för p/e-talet och då är naturligtvis frågan varför marknaden värderar Fingerprint så lågt när tillväxten trots allt ser ut att hamna på 15 procent från prognoserna för innevarande års intäkter.

Detta innebär ju i och för sig en kraftig inbromsning av intäkterna jämfört med vad som skedde mellan åren 2015 och 2016, men ingen kan heller räkna med dubblingar av tillväxten när siffrorna når allt högre siffror.

Och sett ur ett perspektiv att Fingerprint nu är ett stort börsbolag med en värdering strax under 20 miljarder är 15 procent i särklass – det finns inga andra av Large Cap-bolagen som är i närheten av att växa så mycket mellan åren.

Men Fingerprints problem är att analytikernas prognoser är en sak – vad investerarna vågar hoppas på är helt enkelt en helt annan. Aktien har blivit en het potatis efter de uppenbara misstagen som skett där vinstvarningen för det fjärde kvartalet bara är en i raden. Styrelsens inställda bolagsstämma i november för att man inte hade förankrat sitt förslag till incitamentsprogram är ett annat misstag som ligger aktien i fatet.

Det är inte lätt att återfå förtroendet på aktiemarknaden, men Fingerprint måste naturligtvis göra allt de kan. Det absolut första är att inte lägga några prognoser som inte kan uppfyllas. Eftersom prognosen för nästa år är lagd samtidigt som man vinstvarnar för årets fjärde kvartal får man anta att bolaget nu är mycket försiktigt och att den undre delen i intervallet 7,5-9,5 miljarder för 2017 verkligen tar hänsyn till nya lagereffekter, lägre dollarkurs, ytterligare prispress med mera.

Visserligen har blankningspositionerna minskat avsevärt i Fingerprint från över 14 procent till drygt 9. Men fortfarande ser vi ökningar bland vissa blankare och det kan sannolikt helt och hållet skyllas på företagets misstag som ger blankare en tro på att utvecklingen kan bli ännu sämre än prognoserna.

Är då Fingerprint köpvärd på nivån strax under 60 kr? Ur fundamental synpunkt är svaret ja – värderingen är helt enkelt för låg för ett bolag som har en marknadsledande position i en snabbväxande sektor.

Men risken är hög – vi vet nu att om företaget gör misstag igen kan kursen sjunka ytterligare och de riktkurser som finns runt 40-50 kr kan snabbt bli verklighet. Därför är Fingerprint fortfarande en chansaktie som i första hand bör vara en mindre krydda i en portfölj.

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader