Spänd förväntan inför Fingerprints kapitalmarknadsdag

Publicerad 2016-12-07 12:04

Aktie De utlovade utsikterna för 2017 står i fokus när Fingerprint Cards håller kapitalmarknadsdag på torsdagen.

I vanlig ordning går analytikernas bedömningar isär kring prognoserna och hur dessa kommer att tas emot på aktiemarknaden, inte minst mot bakgrund av att kursen backat med drygt 40 procent sedan förra kapitalmarknadsdagen.

Handelsbanken, som har en köprekommendation på FPC, tror att kapitalmarknadsdagen kan komma att utgöra starten på en positiv kurstrend.

”Mittpunkten i intäktsprognosen för 2017 kommer sannolikt att ligga över konsensus”, skriver Handelsbanken i en analys.

Handelsbanken tror att FPC lämnar en prognos för 2017 om intäkter på 8,5-9,0 miljarder kronor och en rörelsemarginal på över 37 procent. Banken flaggar också för att prognosen för 2016 kan komma att justeras upp, tack vare positiva valutaeffekter.

Carnegie, som däremot har en säljrekommendation på aktien, tror att bolagets försäljningsprognos kommer att komma i form av ett relativt brett intervall, 7,5 till 9,5 miljarder kronor. Banken spår vidare att FPC guidar för en bruttomarginal i häradet 40-45 procent och en rörelsemarginal på över 35 procent för nästa år.

”Eftersom konsensus räknar med 9 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 3,4 miljarder kronor under 2017 tror vi att guidningen kan komma att bli en besvikelse”, skriver Carnegie i en analys inför kapitalmarknadsdagen.

I vilket form FPC:s finansiella vägledning (guidning) exakt kommer i har bolaget inte sagt, men vid kapitalmarknadsdagen för ett år sedan bestod prognosen för 2016 av kommentarer kring försäljningen, rörelsemarginalen och marknadsandelen.

Enligt SME Direkts konsensus, som är sammanställt den 1 november, ligger analytikernas snittestimat gällande försäljning på 8,56 miljarder kronor 2017. Spannet i prognoserna är dock stort och sträcker sig mellan 5,5 och 11,7 miljarder kronor.

Vidare räknar analytikerna med att marginalerna 2017 sjunker från 2016 års nivåer och snittestimatet för bruttomarginalen ligger på 44,8 procent och för rörelsemarginalen på 36,3 procent nästa år.

En tuffare konkurrenssituation ligger i korten för nästa år och just bedömningar hur stor Fingerprints marknadsandel blir är en faktor som gör stor skillnad i de olika analytikerestimaten. Generellt är dock förväntningarna att marknadsandelen ska krympa, från Fingerprint Cards prognos för 2016 om en andel i mitten av intervallet 50-70 procent av marknaden (exklusive Apple).

”Om vi antar en minskning i marknadsandelen på omkring 5 procentenheter och att den nuvarande USD/SEK-kursen råder, pekar det mot en intäktsprognos för 2017 i intervallet 8,5-9,0 miljarder kronor”, skriver Nordea i en kommentar.

Nordea, som har sälj på FPC-aktien, påpekar i samma veva att Fingerprint Cards beroende av den kinesiska smartphonetillverkaren Huawei utgör en risk 2017:

”FPC kanske nu förväntar sig en större nedgång i marknadsandelen än vad vi för närvarande räknar med.”

ABG Sundal Collier, som också rekommenderar sälj, tror på en mer dramatisk nedgång i marknadsandelen; från omkring 55 procent under 2016 till cirka 36 procent under 2017.

Den nuvarande aktiekursen har tagit en överdriven hänsyn till den ökande konkurrensen, menar å sin sida Pareto Securities som har en köprekommendation. Pareto beskriver förhållandet mellan risk och potential (risk/reward) som attraktivt för FPC-aktien inför kapitalmarknadsdagen.

Blickar man bortom 2017 väntas Fingerprint Cards också kommentera sina finansiella mål för perioden 2016-2018 om en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på cirka 60 procent och en rörelsemarginal på minst 35 procent.

Naturligtvis riktas också stort intresse mot vd:n Christian Fredrikson syn på strategin och bolagets väg in i segmenten bortom smarta telefoner.

”Utöver guidningen, kommer bolaget sannolikt att fokusera på sin strategi avseende sensorutveckling för smartphones, som ”under-glas-lösningar”, samt nya vertikaler som smarta kort, fordonsindustrin och IoT”, skriver Pareto.

Fingerprint Cards publicerar ett pressmeddelande klockan 7.00 på torsdagen den 8 december och presentationerna hålls klockan 13.00-17.00.

Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Börsen
Uppgången kom av sig
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat
Asien
Mest uppåt på Asiens börser
Aktie
Serneke bekräftar samtal om KarlatornetHandelsstoppades på onsdagseftermiddagen
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandad utveckling i New York
Bolåneräntan
Nordea: Boräntorna på samma nivå till slutet av 2022
Bolån
FI: Amorteringspausen ser inte ut att behöva förlängas
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Plötsligt ras i "vaccinvinnarna" efter senaste tidens rallySAS, Scandic och Moment Group vände tvärt nedåt
Inflationen
Danske: Reell risk för deflation i Sverige"Har Riksbanken gett upp sitt eget inflationsmål?"