Alfredsson: Volati blir nytt klipp

Publicerad 2016-11-23 13:02

Kommentar Förvärvsmaskinen Volati gör entré på börsen i nästa vecka och du bör söka teckning. Denna typ av bolag som förvärvar med lönsamhet älskas av börsen och Volati blir sannolikt inget undantag.

I dagarna två har aktiemarknaden fått se två större bolag göra debut på börsen. Spelutvecklaren THQ Nordic respektive forskningsbolaget Alligator har rusat från start med uppgångar på cirka 40 och knappt 20 procent. Båda har Privata Affärer rekommenderat att teckna och nu är det dags igen.

För i nästa vecka kommer konglomeratet Volati att noteras och det bör bli ett nytt exempel på att börsklimatet är utmärkt för nykomlingar om bara priset är någorlunda rimligt satt. Och priset är satt till 58 kr, vilket först och främst är positivt när så många andra introduktioner introduceras inom ett större prisintervall.

Volati blir ett intressant tillskott på börsen med sina breda verksamheter inom handel, konsument och industri. Bolaget grundades i början av 2000-talet och sedan dess har det skett ett 20-tal förvärv, vilket resulterat i en kraftig tillväxt under hög lönsamhet. Nu omsätter koncernen över 3 miljarder och visar ett rörelseresultat över 300 miljoner.

Bara under de fem senaste åren har vinsten ökat med 27 procent per år och målen är högt ställda för om tre år ska vinsten ha fördubblats jämfört med den senaste 12-månadersperioden.

Det innebär höga mål, men historiken för bolaget talar för att det ska lyckas eftersom det mesta verkar ha gått på räls hittills.

Och det blir alltmer vanligt när större bolag noterar sig, att så kallade ankarinvesterare finns med för att signalera förtroende till allmänhet och institutioner som vill teckna sig. Denna gång är det bland andra Didner & Gerge Fonder, Fjärde AP-fonden och Handelsbanken Fonder som kommer teckna aktier för totalt 700 miljoner.

Totalt beräknar Volati att få in 1,2 miljarder efter den nyemission som föregår noteringen och dessa ska användas för att fortsätta förvärva bolag och därmed nå de högt ställda målen för tillväxt och lönsamhet.

Privata Affärer rekommenderar teckning av Volati, värderingen med en rimlig tillväxt 2017 ser ut att ligga under börsens genomsnitt och marknaden brukar tycka att förvärvsmaskiner som behåller lönsamheten är den bästa av världar.

Teckning sker genom Nordnet (28 november) och Avanza (27 november).