Kommentar: Teckna snabbväxaren

Publicerad 2016-11-21 12:59

Kommentar Byggbolaget Serneke noteras på börsen den här veckan och du kan teckna aktien till och med tisdag. Med en snabb tillväxt och höga mål är bolaget intressant och det finns goda chanser till en lyckad introduktion även om det finns frågetecken.

Det är goda tider för byggbolag i Sverige just nu. En skriande bostadsbrist gör att byggandet av bostäder skjutit fart plus att infrastrukturinvesteringar är en viktig sak för i stort sett alla politiker oavsett färg.

Då ser börsen också ett nytt bolag på listorna den här veckan, nämligen Göteborgsbaserade Serneke. Bolaget har växt kraftigt under 2000-talet och går i år mot en omsättning på upp över 3,5 miljarder.

Nu är Serneke inte enbart ett byggbolag utan verkar även inom projektutveckling och fastighetsförvaltning. Och detta har blivit en väsentlig del genom att Serneke är huvudentreprenör av projektet Karlastaden i Göteborg där Nordens största skyskrapa ska byggas med en höjd på 240 meter.

Detta är naturligtvis ett prestigeprojekt, men också en viktig vinstgenerator eftersom Serneke har sålt 50 procent av projektet i år och därmed börjat få in pengar i resultaträkningen. Och det är viktigt eftersom Serneke inte haft några stora framgångar med lönsamheten på den vanliga byggverksamheten trots en snabb omsättningstillväxt.

Det sista året ligger marginalen på 0,5 procent, vilket gör att bolaget ligger långt under de flesta andra byggbolag. Det ger också perspektiv på den kraftiga tillväxten – den kan förklaras genom att Serneke har prisat in sig på marknaden vilket ger lägre vinster. Bolaget har också haft kraftigt ökande kostnader när det växt kraftigt under kort tid, vilket också slagit mot marginalerna.

Detta problem kan ju även ses som en möjlighet, att kraftigt höja marginalerna nu när Serneke uppnått en viss storlek på bolaget. Tills dess kommer lönsamheten att svänga utifrån när Serneke får ytterligare betalningar ifrån sin partner kring Karlastaden i takt med att byggandet framskrider.

Att bolaget blir intressant på börsen visar fyra ankarinvesterare i form av Cliens fonder, Svolder, Carnegie fonder och personer inom Stena-bolagen. Dessa kommer att teckna nära 300 miljoner eller nära hälften av aktierna som är ute till försäljning.

Så trots den skrala lönsamheten för byggverksamheten kan sannolikt Serneke bli en lyckad introduktion. Börsen gillar tillväxt och en ökande orderstock visar att Serneke kommer fortsätta att växa framöver. I kombination med att den underliggande byggmarknaden i landet ser mycket stark ut i många år framöver är förutsättningarna goda för att Serneke ska kunna ta sin beskärda del av kakan.

Att bolaget växer visar inte minst senaste rapporten där orderingången under årets första nio månader ligger på cirka 3 900 miljoner, vilket är en ökning med 25 procent. Och orderstocken är över 6 600 miljoner, vilket är 29 procent bättre än föregående år.

Aktien kostar 110 kr och minimiantalet att teckna är 50 stycken. Det är Carnegie som sköter introduktionen, men allmänheten tecknar aktier genom Avanza och Nordnet senast imorgon, tisdag.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler