Kommentar: Teckna snabbväxaren

Publicerad 2016-11-21 12:59

Kommentar Byggbolaget Serneke noteras på börsen den här veckan och du kan teckna aktien till och med tisdag. Med en snabb tillväxt och höga mål är bolaget intressant och det finns goda chanser till en lyckad introduktion även om det finns frågetecken.

Det är goda tider för byggbolag i Sverige just nu. En skriande bostadsbrist gör att byggandet av bostäder skjutit fart plus att infrastrukturinvesteringar är en viktig sak för i stort sett alla politiker oavsett färg.

Då ser börsen också ett nytt bolag på listorna den här veckan, nämligen Göteborgsbaserade Serneke. Bolaget har växt kraftigt under 2000-talet och går i år mot en omsättning på upp över 3,5 miljarder.

Nu är Serneke inte enbart ett byggbolag utan verkar även inom projektutveckling och fastighetsförvaltning. Och detta har blivit en väsentlig del genom att Serneke är huvudentreprenör av projektet Karlastaden i Göteborg där Nordens största skyskrapa ska byggas med en höjd på 240 meter.

Detta är naturligtvis ett prestigeprojekt, men också en viktig vinstgenerator eftersom Serneke har sålt 50 procent av projektet i år och därmed börjat få in pengar i resultaträkningen. Och det är viktigt eftersom Serneke inte haft några stora framgångar med lönsamheten på den vanliga byggverksamheten trots en snabb omsättningstillväxt.

Det sista året ligger marginalen på 0,5 procent, vilket gör att bolaget ligger långt under de flesta andra byggbolag. Det ger också perspektiv på den kraftiga tillväxten – den kan förklaras genom att Serneke har prisat in sig på marknaden vilket ger lägre vinster. Bolaget har också haft kraftigt ökande kostnader när det växt kraftigt under kort tid, vilket också slagit mot marginalerna.

Detta problem kan ju även ses som en möjlighet, att kraftigt höja marginalerna nu när Serneke uppnått en viss storlek på bolaget. Tills dess kommer lönsamheten att svänga utifrån när Serneke får ytterligare betalningar ifrån sin partner kring Karlastaden i takt med att byggandet framskrider.

Att bolaget blir intressant på börsen visar fyra ankarinvesterare i form av Cliens fonder, Svolder, Carnegie fonder och personer inom Stena-bolagen. Dessa kommer att teckna nära 300 miljoner eller nära hälften av aktierna som är ute till försäljning.

Så trots den skrala lönsamheten för byggverksamheten kan sannolikt Serneke bli en lyckad introduktion. Börsen gillar tillväxt och en ökande orderstock visar att Serneke kommer fortsätta att växa framöver. I kombination med att den underliggande byggmarknaden i landet ser mycket stark ut i många år framöver är förutsättningarna goda för att Serneke ska kunna ta sin beskärda del av kakan.

Att bolaget växer visar inte minst senaste rapporten där orderingången under årets första nio månader ligger på cirka 3 900 miljoner, vilket är en ökning med 25 procent. Och orderstocken är över 6 600 miljoner, vilket är 29 procent bättre än föregående år.

Aktien kostar 110 kr och minimiantalet att teckna är 50 stycken. Det är Carnegie som sköter introduktionen, men allmänheten tecknar aktier genom Avanza och Nordnet senast imorgon, tisdag.