Hernhag: Fem aktier för långsiktiga

Publicerad 2016-11-18 11:11

Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus fem aktier som passar riktigt långsiktiga placerare. Dessutom tipsade han om två heta utdelningsaktier att titta närmare på.

Peter: Hej. Skulle vilja ha tips på 4-6 aktier som jag kan köpa varje månad under en lång tid till mina barn (tidsperiod 20-30 år), gärna med bra utdelning.
Marcus: Hej! Investor är ett givet inslag. Latour och Lundbergs är två andra långsiktiga favoriter, men som är lite dyrare just nu. Kinnevik är ännu ett lämpligt investmentbolag och fastighetsbolaget Balder blir nog också bra.

Fundersam: Hej! Många IPO nu, vilka bolag tycker du man ska teckna?
Marcus: Hej! Jag tror chansen är god i de flesta lite större och etablerade bolagen som ska till en lite större börslista. Det är goda tider för börsintroduktioner. Volati blir säkert en bra placering på sikt, men jag har inte läst prospektet än. Baltic Horizon lockar med nästan misstänkt hög direktavkastning.

Gert: Hej! Jag letar efter mitt sista utdelningsbolag. Gärna över 5% då jag vill höja min direktavkastning över hela portföljen. Förslag? Havsfrun?
Marcus: Hej! Två högutdelare att titta närmare på nu är Nordea och Tele2. Havsfruns hedgefonder är svåra att bedöma.

Klas Johan: Oj, oj, köpte in mig i Hexagon nyligen, börjar bli tveksam nu efter Rollénspektaklet, vad tror du om fortsättningen? Skall man ligga kvar? Trevlig helg i höstmörkret!
Marcus: Sett på lite längre sikt är Hexagon ett bolag med bra produkter och positioner på marknaden. Kortsiktigt vet jag inte hur aktien går, men det är fortsatt ett bra bolag.

Tryckarn: Tack för två riktigt bra böcker. Mycket läsvärda. Hur tänker du på den närmaste framtiden (2-3 år) med tanke på Trumps valseger, höjda räntor och att det var 8 år sedan det var en större kursfall ?
Marcus: Jag försöker inte gissa börsutvecklingen i nämnvärt stor utträckning. Som jag skriver i böckerna är det bättre att gissa trenden på utdelningarna etc. Just nu ser med det sagt trenden på börsen rätt bra ut.

Karin: Hej! Vid nyintroduktion av Ahlsell fick jag endast 200 aktier, någon dag senare läste jag på insiders där många hade sålt åtskilliga aktier med vinst, varför en sådan tilldelning?
Marcus: Hej! När ett erbjudande övertecknas får de flesta färre aktier än önskat. Många tecknar också för att göra en kort affär.

Tomas: Hej. Nordnet har fått ett uppköpsbud på 37 kr . Aktien handlas idag lite högre. Tror du att det kommer ett högre bud eftersom marknaden verkar tro det. Trevlig helg
Marcus: Hej! Jag är tveksam till det, men det är som aktieägare ingen brådska att sälja.

Peter: Hej. Vad är det för fel på Ratos? När kan man vänta sig att aktien stiger i värde? Ligger sjukt mycket back på denna aktie!
Marcus: Hej! En stor del av portföljen är bolag som inte går så bra. Känns som en tidsfråga innan Ratos sänker utdelningen. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/darfor-maste-ratos-sanka-utdelningen-883337

Peter: Hej. Kan du berätta lite om investmentbolag Bure. Är den något att satsa på för långsiktigt ägande (20 år eller längre), eller är den liksom en lottosedel? Vilken aktie skulle du välja att investera för långsiktigt ägande, investmentbolaget Bure eller bussbolaget Nobina och varför? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Bure investerar oftast i tillväxtbolag och har en spännande portfölj, men där vissa innehav ser rätt dyra ut. En bra aktie på 20 års sikt blir det säkert. Nobina lär säkert stå sig också, men innebär mindre riskspridning.

Axel: Hej, jag har fått något som heter Tele2 BTA B. Kommer dessa bli vanliga Tele2aktier sen utan att jag behöver göra något? Mvh
Marcus: Hej, ja Betalda coh Tecknade Aktier (=BTA) dessa kommer att bli vanliga Tele2-aktier automatiskt.

Benke: Hej! Hur påverkar USAs räntehöjning börsen? Intrum Justitia har gått ner kraftigt, är det för att EU ska granska affären? Bör man behålla den på 3 års sikt? Köp läge nu? Tack för en super bra chatt.
Marcus: Hej! Intrum kan du gott behålla på tre års sikt. Oavsett om de kommer att genomföra fusionen eller inte. Om USA höjer styrräntan i december är det redan inräknad i aktiekurserna. Uttalanden och ränteprognoser är nästan viktigare.

Calle Renberg: Hej ! Min son rekommenderade Vostok Emerging Finance och jag köpte för ca 100.000 för ca 5 veckor sen och den har nu gått upp ca 10 %. Sälja eller behålla ? Största innehav är ryska Tinkoff Bank och ryska banksektorn går väl bra eller ? Tack för superbra chatt!!
Marcus: Hej! Det är en högriskaktie, men med potential om allt går vägen. Om du ska ta hem en snabb vinst eller inte beror ju på om du är trader eller långsiktig investerare och hur stor position du tog i aktien.

Lasse: Hej, vad tror du om ryssfonder? Tänker du förresten skriva någon ny bok snart?
Marcus: Hej! Jag är fortsatt skeptiskt till Ryssland, men har oljepriset bottnat lär landets ekonomi och aktierna där gå rätt bra. Det gäller i vart fall att investera med omsorg om du alls ska exponera dig mot ryska aktier. Jag har just släppt min utdelningsbok, men det kan komma en till aktiebok från mig nästa år…

Patrik: Din åsikt om Baltic Horizon?
Marcus: Värt att titta närmare på prospektet!

Johanna: Hej, vad tror du om nyintroduktionen i Serneke? Mvh Johanna
Marcus: Hej! Byggbolag har fortsatt rätt goda tider, så varför inte. Många IPO:s startar bra.

Caroline: Hej Marcus! Bankaktierna är dyra just nu, men är bra utdelningsaktier / ev. bra när räntan stiger. Skulle du köpa bank i nuläget? Vilken aktie? Tack för bra chatt! /C
Marcus: Hej! Nordea och Resurs Bank är Privata Affärers favoriter i sektorn just nu.

Sigge: Hur ser du på Ericsson aktien framgent. Nyligen kom information att utdelningsstrategin inte ska ändras och direktavkastningen lockar!
Marcus: Ericsson kan nog rekylera upp i takt med att förhoppningar om bättre tider kommer. Långsiktigt tycker jag man ska undvika aktien. Utdelningssänkning kan det bli även med samma utdelningspolicy om bara resultat och kassaflöden är tillräckligt dåliga.

Malin: Godmorgon, ICA och Axfood har haft en tung period trots hyfsade resultat. Vad beror det på, hur ser du på dem framöver?
Marcus: Hej! De är stabila kassakor som knappt påverkas av konjunktursvängningar, men aktierna blir inga kursraketer. Från en tid till en annan kommer andra aktier att vara populärare, men sånt förändras.

Caroline: Hej Marcus! Vad händer med Scandi Standard? Trevlig helg! Caroline
Marcus: Hej! Ser ut som en rekyl efter stor uppgång, men marknaden oroar sig nog också för prispress och lägre marginaler.

Stefan: Hej! Jag vill investera i solenergi! Vad har du för tips? Mvh.
Marcus: Hej! På Stockholmsbörsen finns nästan bara Etrion, men i USA har vi en noterad fond (ETF) som du hittar under tickern TAN.