Kommentar: Ny stjärnsmäll för blankarna i Intrum Justitia

Publicerad 2016-11-14 12:56

Kommentar Samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff är det tredje bakslaget för blankarna i Intrum under en månad. Vid kursnivån strax under 310 kr ligger de fonder som spekulerat i en nedgång för aktien fel med över en kvarts miljard.

Olika blankningspositioner har kommit i fokus på Stockholmsbörsen under senaste åren när stora, ofta amerikanska, hedgefonder tagit stora positioner som spekulerar i nedgång för specifika aktier. Just nu är Intrum Justitia mest blankad på Stockholmsbörsen med cirka 15 procent av aktierna där fonderna har cirka 275 kr som säljkurs.

Det innebär att de lånat aktier och sålt dem för i snitt 275 kr för att kunna köpa tillbaka dem billigare och därmed tjäna på mellanskillnaden. Men nu är det alltså precis tvärtom – aktien i Intrum Justitia har stigit under senare tid och i dag kom den stora stjärnsmällan när bolaget aviserar sin fusion med jätten Lindorff.

Aktien stiger med över 10 procent vid lunchtid till drygt 310 kr, men har också noterats över 330 kr på förmiddagen. Anledningen är att sammanslagningen av de två bolagen ser ut att vara en ”perfect match” mellan två bolag som verkar på samma marknader och där det finns stora synergieffekter att hämta hem.

Intrum Justitia som rent formellt förvärvar Lindorff via en nyemission väntas få en ökning av vinsten med över 75 procent per aktie över 3-4 år – detta kan jämföras med prognoserna på marknaden för dagens Intrum där vinsten väntades öka med 26 procent mellan åren 2015-2018.

Det blir alltså en häftig ökning av aktieägarvärdet enligt Intrums beräkningar och därför är det inte konstigt att börsen reagerar med att en ordentlig kurshöjning. Dessutom har investerarna i ryggen två goda nyheter senaste månaden från bolaget som i mitten av oktober levererade en delårsrapport som mottogs väl av marknaden.

Vinsten ökade med 12 procent det senaste året och vd Mikael Ericsson var mycket positiv till företagets framtid. Och det kunde han naturligtvis vara, väl medveten om vad som var på gång med Lindorff. Dessutom levererade han ett stort miljardförvärv i Storbritannien i förra veckan – något som kommer stärka bolagets närvaro i ett viktigt land för ett kredithanteringsföretag som ska bidra positivt till Intrums vinst från start.

För dem som gillar utdelning har Intrums styrelse bestämt att den tidigare utdelningspolicyn även fortsättningsvis kommer gälla, vilket sannolikt innebär en kraftigt höjd utdelning under de kommande åren. För 2016 ligger prognoserna på cirka 9 kr, vilket innebär knappt 3 kr i direktavkastning. Men samgåendet med Lindorff och de vinster som tillkommer bör alltså innebära att Intrum Justitia i framtiden kan ta plats bland högutdelarna.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas