Kommentar: Nästa år vänder Astra Zeneca upp

Publicerad 2016-11-10 13:07

Kommentar Astra Zeneca backar ordentligt efter delårsrapporten. För aktieägarna är det tålamod som gäller för nästa år är prognosen att bolaget vänder upp igen.. En hög direktavkastning på över 5 procent är belöningen så länge.

Astra Zeneca har fört en tillvaro i skymundan sedan styrelsen för två år sedan avvisade ett bud från Pfizer med motiveringen att aktieägarna i längden skulle tjäna på att bolaget förblev självständigt.

I dagsläget hade aktieägarna tjänat mycket på att budet gått igenom – det handlar om flera hundralappar där en fin utveckling för Pfizer ligger bakom eftersom budet bestod av både pengar och aktier i det amerikanska bolaget.

Istället kämpar Astra Zeneca på egen hand och läkemedelsjätten är inne i en trist period under flera år när försäljningen står still eller minskar och där vinsten under 2016 faller. Prognosen i torsdagens delårsrapport upprepas också, det vill säga att både omsättning och vinst under året kommer faller med ett ensiffrigt procenttal.

Att vinsten faktiskt ökade under tredje kvartalet beror på en skatteintäkt som betraktas som en engångspost och som inte rör själva kärnverksamheten. Därför faller också aktien med över 3 procent eftersom vinsten exklusive denna intäkt är sämre än väntat.

Det är hård konkurrens från generika som ligger bakom och det är något som aktieägarna kan fortsätta att räkna med. Det gäller inte minst storsäljaren Crestor mot kolesterol där konkurrensen i speciellt USA är en utmaning.

För aktieägarna är det nya läkemedel som är hoppet för framtiden och vd Pascal Soriot pekar också på att det närmaste året blir starkt där nyheterna kommer tätt för bolaget. Han menar att Astra Zeneca följer sin plan och närmar sig en brytpunkt i omvandlingen av företaget och därmed vända den nedåtgående trenden. Hans prognos är att detta kommer ske under andra halvåret 2017.

Positivt för hela sektorn är faktiskt utslaget i det amerikanska presidentvalet eftersom Hillary Clinton förespråkat hårdare regleringar för läkemedelsindustrin och mindre subventioner. Det visade sig direkt under onsdagen när sektorn steg globalt.

Aktieägarna kan också glädja sig åt en hög direktavkastning över 5 procent som lär vara en krockkudde som förhindrar något större kursfall. Bolagets utdelningspolicy innebär oförändrad eller höjd utdelning och de stora vinster som bolaget ändå gör innebär att Astra Zeneca har stora möjligheter att fortsätta att vara en riktigt bra högutdelare.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum