Kommentar: Nästa år vänder Astra Zeneca upp

Publicerad 2016-11-10 13:07

Kommentar Astra Zeneca backar ordentligt efter delårsrapporten. För aktieägarna är det tålamod som gäller för nästa år är prognosen att bolaget vänder upp igen.. En hög direktavkastning på över 5 procent är belöningen så länge.

Astra Zeneca har fört en tillvaro i skymundan sedan styrelsen för två år sedan avvisade ett bud från Pfizer med motiveringen att aktieägarna i längden skulle tjäna på att bolaget förblev självständigt.

I dagsläget hade aktieägarna tjänat mycket på att budet gått igenom – det handlar om flera hundralappar där en fin utveckling för Pfizer ligger bakom eftersom budet bestod av både pengar och aktier i det amerikanska bolaget.

Istället kämpar Astra Zeneca på egen hand och läkemedelsjätten är inne i en trist period under flera år när försäljningen står still eller minskar och där vinsten under 2016 faller. Prognosen i torsdagens delårsrapport upprepas också, det vill säga att både omsättning och vinst under året kommer faller med ett ensiffrigt procenttal.

Att vinsten faktiskt ökade under tredje kvartalet beror på en skatteintäkt som betraktas som en engångspost och som inte rör själva kärnverksamheten. Därför faller också aktien med över 3 procent eftersom vinsten exklusive denna intäkt är sämre än väntat.

Det är hård konkurrens från generika som ligger bakom och det är något som aktieägarna kan fortsätta att räkna med. Det gäller inte minst storsäljaren Crestor mot kolesterol där konkurrensen i speciellt USA är en utmaning.

För aktieägarna är det nya läkemedel som är hoppet för framtiden och vd Pascal Soriot pekar också på att det närmaste året blir starkt där nyheterna kommer tätt för bolaget. Han menar att Astra Zeneca följer sin plan och närmar sig en brytpunkt i omvandlingen av företaget och därmed vända den nedåtgående trenden. Hans prognos är att detta kommer ske under andra halvåret 2017.

Positivt för hela sektorn är faktiskt utslaget i det amerikanska presidentvalet eftersom Hillary Clinton förespråkat hårdare regleringar för läkemedelsindustrin och mindre subventioner. Det visade sig direkt under onsdagen när sektorn steg globalt.

Aktieägarna kan också glädja sig åt en hög direktavkastning över 5 procent som lär vara en krockkudde som förhindrar något större kursfall. Bolagets utdelningspolicy innebär oförändrad eller höjd utdelning och de stora vinster som bolaget ändå gör innebär att Astra Zeneca har stora möjligheter att fortsätta att vara en riktigt bra högutdelare.

Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: AP/TT
Wall Street
New York öppnar uppåt
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Börsen
Försiktigt uppåt
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"
Asien
Asien: Fortsatt breda uppgångar
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
Husqvarna gör omvänd vinstvarningAktien stiger på börsen
Analys
Citi: Ericssons prognoser för 2020 höjs i betydande grad"Restriktioner i Europa har gradvis upphört"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen