Rusar efter USA-börsens öppning

Publicerad 2016-11-09 16:13

Aktier Atlas Copcos och Sandviks aktier steg båda brant efter USA-börsernas öppning på onsdagseftermiddagen, efter att ha handlats under nollan under större delen av dagen. SSAB och Skanska fortsatte en tidigare inledd uppgång.

För SSAB:s del kan en färsk stålsektoranalys från Jefferies noteras. Banken betecknar USA:s stålbransch som ”unikt gynnad” av att Donald Trump vann presidentvalet, och därav en sannolikt stundande protektionism.

USA:s stålproduktion är för liten för landets inhemska behov och minskad import kommer att stärka de inhemska bolagens förmåga att höja priserna.

Bland kursreaktioner i tidig USA-handel syntes en ökning av U.S. Steels aktiekurs med nästan 20 procent.

På svenskt börsgolv steg SSAB drygt 6 procent, medan Skanska, verksamt inom infrastruktur i USA, var upp kring 5 procent. Enligt vad presschefen Edvard Lind tidigare på tisdagen sade till Nyhetsbyrån Direkt betraktar bolaget USA som en ”hemmamarknad”, och är därmed inte beroende av goda handelsförbindelser mellan USA och utlandet, exempelvis Sverige.

Kursuppgångarna i Atlas Copco och Sandvik föregicks tidigare på tisdagen av de finländska sektorkollegorna Metso och Outotec.

”Jag är förvånad att Atlas och Sandvik inte har gått upp förrän nu”, säger en Stockholmsbaserad verkstadsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”Donald Trump framhöll ju satsningar på infrastruktur i sitt tal i morse, och det driver efterfrågan på stål och basmetaller, samt aktiekurserna för bygg- och byggutrustningsbolag”, fortsätter han.

Vid 16-tiden svensk tid, en halvtimme efter New York-börsens öppning, var Atlas Copco upp kring 6 procent och Sandvik cirka 5 procent. Atlas Copco A, Sandvik och Atlas Copco B var i den ordningen främsta draglok i OMXS30, som då mot marknadsbedömares initiala domedagsantaganden hade stigit med 1,2 procent.