Rollén tillbaka som vd: Jag är oskyldig

Publicerad 2016-11-07 12:45

Aktie (uppdaterad) Hexagons brottsmisstänkte Ola Rollén återgick på måndagen till sin position som vd och koncernchef för Hexagon. Samtidigt bedyrade han sin oskuld vid en telefonkonferens och förklarade varför misstankarna inte nämndes vid rapportkonferensen.

Vid telefonkonferensen sa Rollén sade att han har rent samvete och anser sig alltjämt oskyldig till de misstankar om insiderbrott som förra lördagen ledde till att han häktades i Oslo.

Ingen affärspåverkan

Hexagon har inte märkt någon som helst påverkan på sin affärsverksamhet i spåren av förrförra veckans häktning av mätteknikbolagets vd Ola Rollén på grund av misstankar om insiderbrott i det norska biometribolaget Next.

Det framkom under måndagens telefonkonferens med Ola Rollén som påminde om att Hexagon har och har haft väldigt långsiktiga relationer med sina kunder.

Sidouppdragen inte speciellt tidskrävande

Ola Rolléns sidoengagemang i bolagen Greenbridge och Iskossala är inte särskilt tidskrävande, och är att jämföra med externa styrelseuppdrag om ens det.

Det sade den insiderbrottsmisstänkte Hexagon-vd:n vid en telefonkonferens på måndagen, efter att åter och med emfas ha bedyrat att han är oskyldig till det han misstänks för. Han medgav dock att transaktionerna ser märkliga ut och att den pågående utredningen inte är märklig.

”Greenbridge är för mig en investering, inte ett jobb. Men jag har sista ordet i vissa investeringar. Jag skulle betrakta det som ett styrelseuppdrag utanför Hexagon, och jag har inga andra sådana”, sade han om det investeringsbolag han är storägare i, och fortsatte:

”Jag är helt enig med er om att när vi gjorde transaktionen hade vi inte rutiner på plats för investeringar, eftersom Greenbridge inte existerade då. Men det är mycket bättre i dag.”

Mer specifikt sade han att han deltar i cirka fem styrelsemöten samt ett antal konferenssamtal däremellan per år vid Greenbridge.

Han sade också att eventuella intressekonflikter mellan Hexagon och hans sidobolag är reglerade sedan tidigare: om ett förvärvsobjekt är intressant för både Hexagon och dessa har Hexagon företräde.

Angående sitt engagemang i Iskossala, som Ola Rolléns advokat i en faktasammanställning beskriver som familjen Rolléns privata investeringsbolag och som det omdiskuterade Next-köpet den 6-7 oktober gjordes via, sade han att han praktiskt taget inte ägnar någon tid åt det cypriotiska bolaget.

”Det är bara det bolag jag har mina privata investeringar i. Man behöver inte göra mycket när man äger aktier långsiktigt. Iskossala äger exempelvis mina Hexagon-aktier sedan 2001, och det har inte varit särskilt många beslut relaterade till det innehavet.”

Iskossala har enligt sin hemsida ett team på fem personer och innehav i två bolag, varav det ena är Fingerprint Cards. Ola Rollén ville dock inte kommentera huruvida detta är aktuella uppgifter eller nämna hur mycket av Fingerprint Cards Iskossala äger, med hänvisning till att Iskossala är ett privat bolag.

Att bolaget trots detta har en relativt utförlig hemsida (iskossala.com) förklarade han med att det i framtiden kanske blir hans barn som kommer att ta över det.

Själv nämns Ola Rollén inte på Iskossalas hemsida, trots att bolaget av sin advokat benämns som familjen Rolléns privata investeringsbolag. Detta faktum förklarade Ola Rollén med att Iskossala ägs via ett annat bolag.

Därför nämndes inte gripandet tidigare

Att han inte vid senaste rapportkonferensen, som hölls den 28 oktober, underrättade marknaden om att han hade gripits två dagar dessförinnan, förklarade han med att han då inte visste vad han var misstänkt för.

”Jag hade informerat om jag hade vetat”, sade han, och förklarade att han på grund av ett utlämningsavtal mellan nordiska länder greps utan att få kännedom om misstankarna förrän senare.

”Vi hade knapphändig, motstridig, och snabbt föränderlig information. Jag anser att Hexagon gjorde så gott det gick i att hålla marknaden informerad.”

På en fråga om vad han har att säga till dem som köpte Hexagonaktier på rapportdagen bara för att senare få kännedom om insiderbrottsmisstankarna sade han att aktier är en långsiktig investering, och att han gratulerar dem som köpte aktier i Hexagon den aktuella dagen.

Frågan om hur hög sannolikhet Ola Rollén bedömde att en ”placing” var när han via Iskossala köpte Next-aktier åt Greenbridge strax före en riktad emission från Next till just Greenbridge förblev obesvarad.

”Det kan jag givetvis inte kommentera”, sade Ola Rollén, efter att han och hans advokat tidigare hade förklarat att de inte kunde kommentera detaljer i det som norska Økokrim alltjämt utreder.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder