Han påpekar att de 284.341 aktierna köptes å Greenbridges vägnar av bolaget Iskossala, ”ett bolag Ola Rollén utövar ett betydande inflytande över”, och att Greenbridge Partners inte var etablerat vid tidpunkten för köpet, den 6-7 oktober 2015. Det var också enligt advokaten Iskossala och Next som enades om den riktade emissionen som gjorde Greenbridge Partners till storägare i Next.
Det framstår som om Ola Rollén köpte aktier medveten om att det bara ett par dagar senare skulle aviseras en nyemission som sannolikt skulle få aktien att stiga kraftigt.
”Det är inte så det faktiskt var. Vid den tidpunkt som aktierna förvärvades förelåg ingen insiderinformation: det förelåg alltså inget avtal och man var inte så nära ett avtal att det kunde betraktas som insynsinformation”, säger Erik Keiserud.
Men en riktad nyemission där Greenbridge ska köpa 20 procent av Next måste väl ha diskuterats under ganska lång tid innan emissionen verkligen aviserades?
”Next tittade på flera alternativa finansieringsmöjligheter. Avtalet med sikte på att Greenbridge skulle investera i bolaget var ett av flera alternativ, och det har man diskuterat under en längre tid ja”, säger Erik Keiserud, och upprepar att det när de 284.341 aktierna köptes den 6-7 oktober 2015 inte var beslutat om den riktade emissionen till Greenbridge, som aviserades den 9 oktober.
I Nexts pressmeddelande från den dagen om Greenbridges investering nämns att Greenbridge fattade sitt investeringsbeslut efter en ”grundlig genomgång”.
I Oslo tingsrätts häktningsbeslut nämns också att Ola Rollén har sagt att han hade kontakt med Next sedan slutet av augusti 2015, varpå förhandlingar ska ha inletts och ett sekretessavtal ha signerats i början av september.
Av häktningsbeslutet att döma tycks Ola Rollén till sitt försvar ha nämnt att Greenbridge ändrade strategi mellan köpet av 284.341 aktier och den riktade emissionen:
”Enligt domstolens syn kan inte den misstänktas förklaringar om att Greenbridge ändrat strategi efter aktieköpen och före avtalets ingående ändra frågan om skälig grund för misstanke”, skriver domstolen.
Hexagons jurist: Rolléns privata affärer
Hexagons chefsjurist Johnny Andersson säger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att affärerna inte har med Hexagon att göra.
Är det vattentäta skott mellan hans insidermisstanke i Next och Hexagon?
”Det har ingenting alls med Hexagon att göra. Det är helt och hållet Olas privata affärer”.
Har det beslagtagits något material som tillhör Hexagon, som exempelvis mobiltelefon, dator eller liknande?
”Jag kommenterar inte det”.
Hur pass överraskat är Hexagon?
”Jag hänvisar till styrelseordförande samt storägaren Melker Schörling som uttrycker sitt fulla stöd för Ola Rollén”.
Varför är inte Melker Schörling också misstänkt då han är partner i Greenbridge?
”För oss är det viktigt att enbart kommentera saker som rör Hexagon som bolag.”
När fick ni kännedom om detta?
”Vi fick information i slutet av förra veckan och efter lördagens häktningsbeslut i Oslo agerade vi. Under några dagar innan dess rådde det en oklar situation. Sakförhållandena blev klara i och med lördagens häktningsbeslut. Mer vill jag inte kommentera”.
Hur styrs Hexagon nu?
”Nu kliver finanschefen Robert Belkic in. Vi har en ledningsstruktur och vi har en styrelse som jobbar på högvarv. Och jag har inga som helst tvivel på att vi ska klara denna övergångsperiod”.