Kommentar: Läge fånga upp Autoliv på rekyl

Publicerad 2016-10-28 06:50

Kommentar Bättre resultat än väntat, men en prognos som inte föll marknaden i smaken. Det är kortfattat innebörden av kvartalsrapporten som fick kursen att falla drygt 3 procent. Men med den stora rekyl på ca 20 procent som varit sedan kurstoppen förra året kan det vara läge att fånga upp bilsäkerhetsföretaget på rekylen.

Sommaren har varit tuff för aktieägarna i Autoliv där Brexit och ett fel på Autolivs krockkuddar i Toyota Prius blivit händelser som sänkt kursen kraftigt. Och dessutom var halvårsrapporten sämre än väntat och med en sänkt prognos för helåret blev det ett nytt fall som aktien sedan inte hämtat sig riktigt ifrån.

Dessutom lämnade Autoliv besked om att kostnaderna för investeringar kommer öka framöver eftersom bolaget måste satsa hårt på att ta fram nya produkter som efterfrågas. Det är naturligtvis positivt i sig och innebär bättre vinster i framtiden, men kan komma att tynga rörelsemarginalen i närtid.

Av det såg vi dock inget i torsdagens kvartalsrapport där vinsten ökade mer än väntat, vilket var en riktigt positiv överraskning. Att kursen ändå sänktes så pass kraftigt var beskedet från Autoliv att tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter framöver inte alls kommer bli så stark som man tidigare räknat med utan de försäljningsmål som tidigare satts upp nu kommer förskjutas ett år framåt i tiden.

Bolaget har indikerat detta tidigare, men marknaden var ändå oförberedd på tydligheten i beskedet som också visade sig siffermässigt genom en tillväxt på 6 procent tredje kvartalet jämfört med 30 procent andra kvartalet.

Att procentsatsen måste gå ner efterhand är självklart när jämförelsetalen blir allt tuffare. Men den sänkningen var betydligt större än investerarna räknat med – och därför blev säljtrycket stort.

Nu står inte Autoliv och faller med aktiva säkerhetsprodukter även om detta hos många analytiker varit en viktig trigger för att köpa aktien. Fortfarande står äldre produkter som krockkuddar och säkerhetsbälten för huvuddelen av intäkterna. Tillväxtmarknaderna ökar sin efterfrågan på bilar med mer säkerhetsprodukter – till exempel i länder som Kina har det blivit betydligt mer populärt allteftersom en allt större medelklass har råd att köpa dyrare bilar.

Besvikelsen över den svaga tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter kan dock kortsiktigt komma att pressa aktien, men det är svårt att se någon större fallhöjd med tanke på att bolaget faktiskt fortsätter att växa med lönsamhet. Bolagets kvartalsvisa utdelningspolicy lockar också många och lär nästa år kunna ge över 20 kr. Det innebär ca 2,3 procent i direktavkastning vilket brukar betraktas som bra för ett riktigt tillväxtbolag.

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"