Kommentar: Läge fånga upp Autoliv på rekyl

Publicerad 2016-10-28 06:50

Kommentar Bättre resultat än väntat, men en prognos som inte föll marknaden i smaken. Det är kortfattat innebörden av kvartalsrapporten som fick kursen att falla drygt 3 procent. Men med den stora rekyl på ca 20 procent som varit sedan kurstoppen förra året kan det vara läge att fånga upp bilsäkerhetsföretaget på rekylen.

Sommaren har varit tuff för aktieägarna i Autoliv där Brexit och ett fel på Autolivs krockkuddar i Toyota Prius blivit händelser som sänkt kursen kraftigt. Och dessutom var halvårsrapporten sämre än väntat och med en sänkt prognos för helåret blev det ett nytt fall som aktien sedan inte hämtat sig riktigt ifrån.

Dessutom lämnade Autoliv besked om att kostnaderna för investeringar kommer öka framöver eftersom bolaget måste satsa hårt på att ta fram nya produkter som efterfrågas. Det är naturligtvis positivt i sig och innebär bättre vinster i framtiden, men kan komma att tynga rörelsemarginalen i närtid.

Av det såg vi dock inget i torsdagens kvartalsrapport där vinsten ökade mer än väntat, vilket var en riktigt positiv överraskning. Att kursen ändå sänktes så pass kraftigt var beskedet från Autoliv att tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter framöver inte alls kommer bli så stark som man tidigare räknat med utan de försäljningsmål som tidigare satts upp nu kommer förskjutas ett år framåt i tiden.

Bolaget har indikerat detta tidigare, men marknaden var ändå oförberedd på tydligheten i beskedet som också visade sig siffermässigt genom en tillväxt på 6 procent tredje kvartalet jämfört med 30 procent andra kvartalet.

Att procentsatsen måste gå ner efterhand är självklart när jämförelsetalen blir allt tuffare. Men den sänkningen var betydligt större än investerarna räknat med – och därför blev säljtrycket stort.

Nu står inte Autoliv och faller med aktiva säkerhetsprodukter även om detta hos många analytiker varit en viktig trigger för att köpa aktien. Fortfarande står äldre produkter som krockkuddar och säkerhetsbälten för huvuddelen av intäkterna. Tillväxtmarknaderna ökar sin efterfrågan på bilar med mer säkerhetsprodukter – till exempel i länder som Kina har det blivit betydligt mer populärt allteftersom en allt större medelklass har råd att köpa dyrare bilar.

Besvikelsen över den svaga tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter kan dock kortsiktigt komma att pressa aktien, men det är svårt att se någon större fallhöjd med tanke på att bolaget faktiskt fortsätter att växa med lönsamhet. Bolagets kvartalsvisa utdelningspolicy lockar också många och lär nästa år kunna ge över 20 kr. Det innebär ca 2,3 procent i direktavkastning vilket brukar betraktas som bra för ett riktigt tillväxtbolag.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas