Kommentar: Läge fånga upp Autoliv på rekyl

Publicerad 2016-10-28 06:50

Kommentar Bättre resultat än väntat, men en prognos som inte föll marknaden i smaken. Det är kortfattat innebörden av kvartalsrapporten som fick kursen att falla drygt 3 procent. Men med den stora rekyl på ca 20 procent som varit sedan kurstoppen förra året kan det vara läge att fånga upp bilsäkerhetsföretaget på rekylen.

Sommaren har varit tuff för aktieägarna i Autoliv där Brexit och ett fel på Autolivs krockkuddar i Toyota Prius blivit händelser som sänkt kursen kraftigt. Och dessutom var halvårsrapporten sämre än väntat och med en sänkt prognos för helåret blev det ett nytt fall som aktien sedan inte hämtat sig riktigt ifrån.

Dessutom lämnade Autoliv besked om att kostnaderna för investeringar kommer öka framöver eftersom bolaget måste satsa hårt på att ta fram nya produkter som efterfrågas. Det är naturligtvis positivt i sig och innebär bättre vinster i framtiden, men kan komma att tynga rörelsemarginalen i närtid.

Av det såg vi dock inget i torsdagens kvartalsrapport där vinsten ökade mer än väntat, vilket var en riktigt positiv överraskning. Att kursen ändå sänktes så pass kraftigt var beskedet från Autoliv att tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter framöver inte alls kommer bli så stark som man tidigare räknat med utan de försäljningsmål som tidigare satts upp nu kommer förskjutas ett år framåt i tiden.

Bolaget har indikerat detta tidigare, men marknaden var ändå oförberedd på tydligheten i beskedet som också visade sig siffermässigt genom en tillväxt på 6 procent tredje kvartalet jämfört med 30 procent andra kvartalet.

Att procentsatsen måste gå ner efterhand är självklart när jämförelsetalen blir allt tuffare. Men den sänkningen var betydligt större än investerarna räknat med – och därför blev säljtrycket stort.

Nu står inte Autoliv och faller med aktiva säkerhetsprodukter även om detta hos många analytiker varit en viktig trigger för att köpa aktien. Fortfarande står äldre produkter som krockkuddar och säkerhetsbälten för huvuddelen av intäkterna. Tillväxtmarknaderna ökar sin efterfrågan på bilar med mer säkerhetsprodukter – till exempel i länder som Kina har det blivit betydligt mer populärt allteftersom en allt större medelklass har råd att köpa dyrare bilar.

Besvikelsen över den svaga tillväxten för aktiva säkerhetsprodukter kan dock kortsiktigt komma att pressa aktien, men det är svårt att se någon större fallhöjd med tanke på att bolaget faktiskt fortsätter att växa med lönsamhet. Bolagets kvartalsvisa utdelningspolicy lockar också många och lär nästa år kunna ge över 20 kr. Det innebär ca 2,3 procent i direktavkastning vilket brukar betraktas som bra för ett riktigt tillväxtbolag.

Aktie
Entras styrelse avvisar SBB:s bud
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar i New YorkDow Jones på ny rekordnivå
Bostad
Så rika har vi blivit på att äga bostaden40-talisten har ”bott ihop” 9 miljoner kr
Börsen
Stängning klart uppåt
Foto: Shutterstock
Placera
SEB Outlook: Revansch för utdelningsaktierna nästa år"Ökade investeringar och minskad oro i finansmarknaden"
Aktie
SBB lägger bud på norskt fastighetsbolagBåda aktierna handelsstoppades innan beskedet
Analys
Goldman Sachs: Färre reor ger positiv trend för H&M
Placera
"Vaccinet väger tyngre än smittspridningen"Aktiechefen: Börsen stark ända till årsskiftet
Analys
UBS: Lundin Energy välpositionerat i oljesektorns förändring
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
Brittiskt karantänsbesked lyfter turismaktierna
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Volvo säger upp avtalet med BiliaAktien faller 25 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
”Extrem girighet på marknaden”Swedbanks eget ”skräckindex” slår i taket
Notering
DI: Nordnets teckningskurs i mitten av intervallet
Balder tog in nästan 3 miljarder
Pandemin
Astras vd: Fler vaccin krävs för att mota pandemin
USA
Biden vill ha Yellen som finansministerVar Fed-chef i fyra år
Asien
Vaccinhopp lyfter Asiens börser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bud
Evolution fullföljer budet på NetentNetent ska avnoteras
Aktie
Scania ska börja tillverka i Kina
USA
Övergång till Biden kan inledas
Krönika
Hernhag: Galenskap med facit på hand
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera just nu"Marknaden blickar framåt"
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbanks boindex: Bostadsköpkraften minskar"Allt svårare köpa bostad för dem som inte redan äger en"