Spiltans vd Per H Börjesson passade på att bottenfiska i biometribolaget.

Spiltan bottenfiskar i Fingerprint

Publicerad 2016-10-28 12:38

Aktie Investment AB Spiltan har mer än fördubblat sitt innehav av Fingerprint Cards-aktier efter torsdagens kvartalsrapport, som gav ett stängningsfacit på minus 3,3 procent för biometribolaget.

Det säger Spiltans vd Per H Börjesson till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, efter att under förmiddagen ha twittrat om att ha köpt Fingerprintaktier, och i sitt mikroblogginlägg tacksamt konstaterat kursdämpande rapportkritik från analytiker och medier, men inte preciserat hur många aktier som köptes.

”Det var ungefär i samma storleksordning som vi hade. Vi har ökat, det var det som var poängen”, säger han först till Direkt, och bekräftar riktigheten i Holdings uppgift om 60.000 ägda aktier den 30 september.

I en senare kommentar, då han tillagt att Spiltan ”mer än fördubblat vårt innehav”, nämner han att innehavet är värt cirka 20 miljoner kronor med fredagens kurs, dock utan att precisera hur många aktier Spiltan har köpt. Värdet han nämner skulle dock innebära ett fyrfaldigande av innehavet den 30 september.

Han påpekar dock att det nuvarande innehavet alltjämt utgör mindre än en procent av investmentbolagets totala aktieportfölj, som han uppger är värd cirka 2,5 miljarder kronor (spelbolaget Paradox Interactive står för större delen av portföljvärdet) – den höga teknologirisken är inget förebilden Warren Buffett skulle attraheras av, konstaterar den svenska ”värdeinvesteraren”.

Den 30 juni skrev Per H Börjesson ett blogginlägg där han resonerade kring att Fingerprint trots att det åtnjuter högst tillväxt har lägst p/e-tal bland Stockholmsbörsens largecapbolag, men att svenska pensionsfonder och andra större institutionella investerare på grund av ”turerna runt bolaget” inte vågar köpa Fingerprintaktier eftersom de då kan bli kritiserade i massmedia.

”Så småningom borde också marknaden börja skilja på huvudägarens person och bolaget”, skrev han, och den uppfattningen har om något förstärkts av att den huvudägare som enligt investeraren skrämmer bort institutioner, Johan Carlström, sedan ett par veckor inte längre är anställd:

”Nu har han ju avgått och verkar inte vara med operationellt längre. Om ett bolag som är hyfsat bra får problem som går att lösa, som här, där styrelseordförande och vd har bytts ut, då tror jag att marknaden så småningom kommer att värdera om det till en betydligt högre värdering om tillväxten fortsätter”, säger han till Direkt på fredagen.

Beträffande intäktstillväxten sänkte Fingerprint Cards övre delen i årets helårsprognosintervall för omsättning i torsdagens rapport. Skälet var, uppgav bolaget, ett par kunder som minskat sina kortsiktiga produktionsprognoser. Även bedömningen av årets marknadsandel drogs ned som en följd av ökande kinesisk konkurrens.

”Det är klart att det finns en hög teknologirisk”, säger Per Håkan Börjesson om detta, ”och det finns en anledning till att vissa säger 40 och andra 200 kronor.”

Han kommer sedan in på Ericsson som en parallell:

”De har problem med konkurrensen nu, men om man tittar tillbaka 15 år var Ericsson lika stort som sina huvudsakliga konkurrenter då. I dag är de lika stora som fyra andra. De har gjort ett fantastiskt jobb i den här marknaden.”

Köper ni Ericsson också?

”Nej, det har vi inte gjort.”

Inför torsdagens Fingerprint-rapport spände riktkurserna från 40 till 209 kronor bland de nio analytiker som hade bidragit till SME Direkts konsensus. Spiltan har enligt Per H Börjesson inte någon egenhändig värdering eller rimligt värde på aktien.

Asien
Asienbörserna backade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Kinnevik dagens vinnare
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter