Kommentar: Allt ljusare för Sandvik

Publicerad 2016-10-24 18:15

Aktie I rapport efter rapport blir nu framtiden lite ljusare för varje gång för Sandvik även om det är långt kvar innan bolaget når sina finansiella mål. Den kursuppgång vi sett sedan sommaren verkar därför underbyggd - och vi kommer sannolikt få ser uppjusteringar av marknadens prognoser framöver.

Att gruvkonjunkturen till följd av låga metallpriser varit svag under flera år har drabbat såväl Atlas Copco och Sandvik. Speciellt det sistnämnda bolaget har haft det synnerligen tungt och kursen föll till exempel med som mest över 35 procent från börstoppen i april 2015 till i början av innevarande år.

Men från bottennivåerna är uppgången relativt stark – inte minst sedan halvårsrapporten i somras när resultatet förbättrades mer än väntat och det var framför allt en förbättrad rörelsemarginal som överraskade positivt. Totalt sett har aktien stigit med nära 35 procent i år – och ska den uppgången fortsätta krävs att bolaget fortsätter leverera allt bättre rapporter.

Än så länge är det framför allt gnetande med kostnader som ger utslag för den organiska tillväxten minskade, men marginalen ökade till över 13 procent jämfört med i fjol, vilket är en förbättring med 2 procentenheter.

En positiv signal från vd Björn Rosengren är i alla fall att gruvkonjunkturen ser ut att ha passerat botten och att man nu ser positiva signaler från prospekteringsindustrin. Detsamma besked kom ju även från Atlas Copco i förra veckan varför även Sandvik är försiktigt optimistiska inför det fjärde kvartalet.

När rapporten presenterades steg först kursen kraftigt, men under eftermiddagen har den dalat och hamnade till slut på minus. Entusiasmen hos marknaden dämpades märkbart av dels att resultatets förbättringar delvis handlade om valutaeffekter, dels att den förbättrade orderingången i stort sett handlade om en engångsorder som inte lär bli återkommande.

Sandvik är dock uppenbarligen på väg tillbaka mot bättre lönsamhet, men behöver mer hjälp med konjunkturen för att få upp efterfrågan. Det är dock uppenbart att ordförande Johan Molin och vd Björn Rosengren ser ut som bra radarpar som tagit Sandvik ur en nedåtgående trend. Att de tidigare stora blankningspositionerna i bolaget nu minskat avsevärt är också ett gott tecken.

Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Börsen
Börsen öppnade tydligt lägre
Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Asien
Asien: Fortsatt börsoptimism i Kina
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Virusoro sänke i New York
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion