Kommentar: Allt ljusare för Sandvik

Publicerad 2016-10-24 18:15

Aktie I rapport efter rapport blir nu framtiden lite ljusare för varje gång för Sandvik även om det är långt kvar innan bolaget når sina finansiella mål. Den kursuppgång vi sett sedan sommaren verkar därför underbyggd - och vi kommer sannolikt få ser uppjusteringar av marknadens prognoser framöver.

Att gruvkonjunkturen till följd av låga metallpriser varit svag under flera år har drabbat såväl Atlas Copco och Sandvik. Speciellt det sistnämnda bolaget har haft det synnerligen tungt och kursen föll till exempel med som mest över 35 procent från börstoppen i april 2015 till i början av innevarande år.

Men från bottennivåerna är uppgången relativt stark – inte minst sedan halvårsrapporten i somras när resultatet förbättrades mer än väntat och det var framför allt en förbättrad rörelsemarginal som överraskade positivt. Totalt sett har aktien stigit med nära 35 procent i år – och ska den uppgången fortsätta krävs att bolaget fortsätter leverera allt bättre rapporter.

Än så länge är det framför allt gnetande med kostnader som ger utslag för den organiska tillväxten minskade, men marginalen ökade till över 13 procent jämfört med i fjol, vilket är en förbättring med 2 procentenheter.

En positiv signal från vd Björn Rosengren är i alla fall att gruvkonjunkturen ser ut att ha passerat botten och att man nu ser positiva signaler från prospekteringsindustrin. Detsamma besked kom ju även från Atlas Copco i förra veckan varför även Sandvik är försiktigt optimistiska inför det fjärde kvartalet.

När rapporten presenterades steg först kursen kraftigt, men under eftermiddagen har den dalat och hamnade till slut på minus. Entusiasmen hos marknaden dämpades märkbart av dels att resultatets förbättringar delvis handlade om valutaeffekter, dels att den förbättrade orderingången i stort sett handlade om en engångsorder som inte lär bli återkommande.

Sandvik är dock uppenbarligen på väg tillbaka mot bättre lönsamhet, men behöver mer hjälp med konjunkturen för att få upp efterfrågan. Det är dock uppenbart att ordförande Johan Molin och vd Björn Rosengren ser ut som bra radarpar som tagit Sandvik ur en nedåtgående trend. Att de tidigare stora blankningspositionerna i bolaget nu minskat avsevärt är också ett gott tecken.

Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Två färska köprekar bland analyserna
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Börsen
Stillsam öppning nära nollstrecket
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Något nedåt på Wall Street
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november