Kommentar: Betsson lyfter spelsektorn

Publicerad 2016-10-20 12:31

Kommentar Kvartalsrapporten från Betsson ger hopp till spelsektorn igen. Aktien lyfter i dag med cirka 10 procent och ger svallvågor till övriga börsnoterade spelbolag. För tillväxten fortsätter och Betsson visar att problemen andra kvartalet var mer tillfälliga.

Bland börsens olika sektorer har spelbranschen utmärkt sig mycket negativt under 2016 med ett kraftigt fall för framför allt Betsson, men även för konkurrenten Unibet. Betsson föll med som mest cirka 60 procent från årets början efter vinstvarningen inför det andra kvartalet där marknaden överraskades av betydligt sämre tillväxt och sämre resultat än väntat.

Fram till Ericssons vinstvarning nyligen framstår Betssons som årets mest överraskande – inte minst för att 2016 var meningen att bli bästa året hittills med så många stora evenemang som EM i fotboll, OS i Rio och World Cup i ishockey.

Nu var nye vd:n Ulrik Bengtsson tydlig med att problemen under andra kvartalet i mångt och mycket var tillfälliga – det handlade till exempel om lägre intäkter i sportboken och lägre marginaler. Han påpekade också i rapporten i somras att de åtgärder som vidtagits skulle ge effekt under kommande kvartal och att bolaget redan i slutet av andra kvartalet såg en stark ökning av aktiva kunder. Det tredje kvartalet hade också inletts med väsentligt högre intäkter i snitt än under det andra kvartalet.

Det lyckades dock inte övertyga analytikerna som sänkte estimaten ordentligt för bolaget för 2016, vilket naturligtvis bidrog till den kraftiga nedgången till strax över 60 kr. Det blev i stället ett utmärkt tillfälle för bottenfiske av en utbombad aktie, vilket rapporten för det tredje kvartalet nu visar.

Men fortfarande är det över 60 procent upp till tidigare toppnivåer – och frågan är givetvis om det finns mer att hämta nu när bolaget verkar ha hamnat på rätt köl igen. Framförallt är det marknaden i Norden som växer starkt och kompenserar gott och väl för en sämre utveckling ute i Europa.

Men även i ett längre perspektiv kan det mycket väl vara så att de tidigare höga kursnivåerna kommer ta lång tid att nå upp till igen. Höga kostnader på grund av marknadsföringen i framför allt tv och ovisshet inför de regleringar av olika marknader som sannolikt kommer lär dämpa kursutvecklingen framöver jämfört med tidigare.

Men att aktien har potential att noteras över hundralappen igen – därom finns det ingen tvekan. Utdelningen lär bli minst oförändrad med den positiva omsvängning som nu blir under andra halvåret och då har Betsson en given plats bland de utdelningsaktier som levererar en riktigt bra direktavkastning upp emot 5 procent.

Analyser
Här är torsdagens köprekar
Börsen
Öppnar i rallyfart
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SAS
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Foto: istockphoto
Asien
Åt båda hållen i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street fortsatte uppåt
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas
Pandemin
EU föreslår återhämtningsfond på 750 miljarder euroSverige tilldelas cirka 50 miljarder kr
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M förlänger inte korttidspermitteringarna2.500 anställda på väg tillbaka till jobbet
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
DNB: Begränsad uppsida för Electrolux
Krisen
Nytt japanskt stimulanspaketMotsvarar 40 procent av BNP
Aktie
Oscar Properties skjuter på både stämma och årsredovisning
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Sommarens rapportperiod avgörande för börshumöretGillar tech, hälsovård och gaming
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Finansministern: BNP minskar 7 procent i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Bostad
SEB: Bostadsbyggande viker mindre än vid tidigare kriser