Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius presenterar årets nobelpristagare i litteratur Bob Dylan.

Så placerar Svenska Akademien

Publicerad 2016-10-18 12:59

Placera Äntligen! Kanske gläds någon på Ericsson av att åtminstone Svenska Akademien tror på bolaget. Akademien har det gångna kvartalet gjort stora ändringar i sin aktieportfölj, värd nästan en halv miljard kronor, och ökningen i Ericsson sticker ut.

Det framgår av Holdings uppdaterade ägarstatistik.

Svenska Akademien hade tidigare knappt 50.000 aktier i Ericsson, men köpte under kvartalet ytterligare nästan 594.000 aktier. En annan stor satsning under perioden var köpet av drygt 200.000 H&M-aktier för 52 miljoner kronor.

Även byggbjässen Skanska har lockat de aderton, där köpet av 215.000 aktier sektormässigt delvis vägs upp av att samtliga 77.706 aktier i konkurrenten NCC har sålts.

Castellum tror man inte på, att döma av försäljningen av samtliga 354.000 aktier i fastighetsbolaget. Svenska Akademien har också minskat exponeringen mot banksektorn rejält. Alla aktier i Swedbank, 239.000 stycken, har sålts. Utöver det har sammanslutningen bytt fot genom att minska i SEB och i stället öka ungefär lika mycket i Nordea.