Alfredsson: Castellum visar styrka

Publicerad 2016-10-13 12:54

Kommentar Castellum var först ut av fastigbolagsbolagen med sin delårsrapport och den mottogs positivt med uppgång både under gårdagen och i dag. Och det är inte konstigt eftersom fastighetsmarknaden betecknas som "urstark". Detta skapar också svallvågor för övriga fastighetsbolag på börsen som stiger i kurs efter en större rekyl senaste tiden.

Det var onekligen med viss spänning som marknaden såg fram emot Castellums rapport med tanke på den utförsbacke som fastighetsbolagen varit i under hösten. Ränteoro och analyser som talar om att sektorn toppat för den här gången har gjort sitt till för att säljarna har haft övertaget senaste månaden och vissa fastighetsaktier har fallit långt mer än 10 procent.

Men det kan vara så att Castellums rapport kommer utgöra slutet på den misstro som sektorn haft riktat mot sig. För rapporten kan inte betraktas som annat än stark även om resultatet var något under förväntningarna.

Vd Henrik Saxborn beskriver i rapporten fastighetsmarknaden generellt som ”urstark” där till exempel uthyrningen är speciellt god i Stockholm, Göteborg och Uppsala där Castellum har majoriteten av sina fastigheter. Detta gör också att Castellum just nu säger upp många hyresavtal för att genom omförhandlingar kunna höja hyrorna.

Hyreshöjningar bidrar också till att värdet på fastigheterna ökar och för Castellums del uppgår dessa till 2,1 miljarder, vilket innebär att substansvärdet nu är 123 kr per aktie att jämföra med 105 kr för ett år sedan.

Den stora händelsen för Castellum i år är dock utan tvekan förvärvet av Norrporten som genomfördes i mitten på juni. Bolaget jobbar nu med att förverkliga de besparingar på 150 miljoner som bedömdes som möjliga vid förvärvet och den fulla effekten kommer aktiemarknaden inte att se förrän nästa år när dessutom en ökad uthyrning ger resultat.

Till detta kommer också att Castellum under slutet av året kommer genomföra en hel del försäljningar både från Norrporten och från ”gamla” Castellum, vilket kommer få ned skulderna och stärka balansräkningen. Och det behövs eftersom Castellum genom förvärvet av Norrporten nu skaffat sig en större projektportfölj som får bolaget att växa i framtiden.

För aktieägare i Castellum är det viktigt att Saxborn nu menar att bolaget är på väg att nå 10 procents tillväxt i förvaltningsresultat och för utdelningen. Därmed fortsätter bolaget att vara en riktig utdelningsaristokrat som ständigt höjer och marknaden har också reagerat idag där DNB Markets och Swedbank höjer sin rekommendation till köp och med riktkurser på 140 respektive 135 kr.

Mycket av det som Castellum berättar i sin rapport kan ju också appliceras på övriga fastighetsbolag – och därför är det inte konstigt att vi ser stigande kurser i dag även i andra delar av sektorn. Med den rekyl vi haft har kurserna jämfört med substansvärdena nu blivit betydligt mer modesta – och därför verkar marknaden nu se fram emot övriga bolagens rapportering med viss optimism.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler