Alfredsson: Castellum visar styrka

Publicerad 2016-10-13 12:54

Kommentar Castellum var först ut av fastigbolagsbolagen med sin delårsrapport och den mottogs positivt med uppgång både under gårdagen och i dag. Och det är inte konstigt eftersom fastighetsmarknaden betecknas som "urstark". Detta skapar också svallvågor för övriga fastighetsbolag på börsen som stiger i kurs efter en större rekyl senaste tiden.

Det var onekligen med viss spänning som marknaden såg fram emot Castellums rapport med tanke på den utförsbacke som fastighetsbolagen varit i under hösten. Ränteoro och analyser som talar om att sektorn toppat för den här gången har gjort sitt till för att säljarna har haft övertaget senaste månaden och vissa fastighetsaktier har fallit långt mer än 10 procent.

Men det kan vara så att Castellums rapport kommer utgöra slutet på den misstro som sektorn haft riktat mot sig. För rapporten kan inte betraktas som annat än stark även om resultatet var något under förväntningarna.

Vd Henrik Saxborn beskriver i rapporten fastighetsmarknaden generellt som ”urstark” där till exempel uthyrningen är speciellt god i Stockholm, Göteborg och Uppsala där Castellum har majoriteten av sina fastigheter. Detta gör också att Castellum just nu säger upp många hyresavtal för att genom omförhandlingar kunna höja hyrorna.

Hyreshöjningar bidrar också till att värdet på fastigheterna ökar och för Castellums del uppgår dessa till 2,1 miljarder, vilket innebär att substansvärdet nu är 123 kr per aktie att jämföra med 105 kr för ett år sedan.

Den stora händelsen för Castellum i år är dock utan tvekan förvärvet av Norrporten som genomfördes i mitten på juni. Bolaget jobbar nu med att förverkliga de besparingar på 150 miljoner som bedömdes som möjliga vid förvärvet och den fulla effekten kommer aktiemarknaden inte att se förrän nästa år när dessutom en ökad uthyrning ger resultat.

Till detta kommer också att Castellum under slutet av året kommer genomföra en hel del försäljningar både från Norrporten och från ”gamla” Castellum, vilket kommer få ned skulderna och stärka balansräkningen. Och det behövs eftersom Castellum genom förvärvet av Norrporten nu skaffat sig en större projektportfölj som får bolaget att växa i framtiden.

För aktieägare i Castellum är det viktigt att Saxborn nu menar att bolaget är på väg att nå 10 procents tillväxt i förvaltningsresultat och för utdelningen. Därmed fortsätter bolaget att vara en riktig utdelningsaristokrat som ständigt höjer och marknaden har också reagerat idag där DNB Markets och Swedbank höjer sin rekommendation till köp och med riktkurser på 140 respektive 135 kr.

Mycket av det som Castellum berättar i sin rapport kan ju också appliceras på övriga fastighetsbolag – och därför är det inte konstigt att vi ser stigande kurser i dag även i andra delar av sektorn. Med den rekyl vi haft har kurserna jämfört med substansvärdena nu blivit betydligt mer modesta – och därför verkar marknaden nu se fram emot övriga bolagens rapportering med viss optimism.

Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Börsen
Bred uppgång med Telia i topp
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december
Experttelefonen
Ställ frågor till årets branschjournalistMissa inte säsongspremiären för experttelefonen i dag
Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum
Foto: istock
Kryptovaluta
Trängsel i bitcoin oroar förvaltare
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Analys: Telias förväntade sparprogram inleder ny era
Sektor
Storbankerna formaliserar polissamarbetet mot penningtvätt
Aktie
Lundin Energy får kraftigt utökade licenserFår 23 procent fler prospekteringslicenser
19/1
Trading Direkt om vaccin och börsrekord
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Swedbank återinför utdelning efter dialog med FI
USA
Yellen: USA måste agera stort med nästa stödpaket