Alfredsson: Castellum visar styrka

Publicerad 2016-10-13 12:54

Kommentar Castellum var först ut av fastigbolagsbolagen med sin delårsrapport och den mottogs positivt med uppgång både under gårdagen och i dag. Och det är inte konstigt eftersom fastighetsmarknaden betecknas som "urstark". Detta skapar också svallvågor för övriga fastighetsbolag på börsen som stiger i kurs efter en större rekyl senaste tiden.

Det var onekligen med viss spänning som marknaden såg fram emot Castellums rapport med tanke på den utförsbacke som fastighetsbolagen varit i under hösten. Ränteoro och analyser som talar om att sektorn toppat för den här gången har gjort sitt till för att säljarna har haft övertaget senaste månaden och vissa fastighetsaktier har fallit långt mer än 10 procent.

Men det kan vara så att Castellums rapport kommer utgöra slutet på den misstro som sektorn haft riktat mot sig. För rapporten kan inte betraktas som annat än stark även om resultatet var något under förväntningarna.

Vd Henrik Saxborn beskriver i rapporten fastighetsmarknaden generellt som ”urstark” där till exempel uthyrningen är speciellt god i Stockholm, Göteborg och Uppsala där Castellum har majoriteten av sina fastigheter. Detta gör också att Castellum just nu säger upp många hyresavtal för att genom omförhandlingar kunna höja hyrorna.

Hyreshöjningar bidrar också till att värdet på fastigheterna ökar och för Castellums del uppgår dessa till 2,1 miljarder, vilket innebär att substansvärdet nu är 123 kr per aktie att jämföra med 105 kr för ett år sedan.

Den stora händelsen för Castellum i år är dock utan tvekan förvärvet av Norrporten som genomfördes i mitten på juni. Bolaget jobbar nu med att förverkliga de besparingar på 150 miljoner som bedömdes som möjliga vid förvärvet och den fulla effekten kommer aktiemarknaden inte att se förrän nästa år när dessutom en ökad uthyrning ger resultat.

Till detta kommer också att Castellum under slutet av året kommer genomföra en hel del försäljningar både från Norrporten och från ”gamla” Castellum, vilket kommer få ned skulderna och stärka balansräkningen. Och det behövs eftersom Castellum genom förvärvet av Norrporten nu skaffat sig en större projektportfölj som får bolaget att växa i framtiden.

För aktieägare i Castellum är det viktigt att Saxborn nu menar att bolaget är på väg att nå 10 procents tillväxt i förvaltningsresultat och för utdelningen. Därmed fortsätter bolaget att vara en riktig utdelningsaristokrat som ständigt höjer och marknaden har också reagerat idag där DNB Markets och Swedbank höjer sin rekommendation till köp och med riktkurser på 140 respektive 135 kr.

Mycket av det som Castellum berättar i sin rapport kan ju också appliceras på övriga fastighetsbolag – och därför är det inte konstigt att vi ser stigande kurser i dag även i andra delar av sektorn. Med den rekyl vi haft har kurserna jämfört med substansvärdena nu blivit betydligt mer modesta – och därför verkar marknaden nu se fram emot övriga bolagens rapportering med viss optimism.

Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Kanonresultat från HolmenDubblar skogsvärderingen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Sandvik: Justerade resultatet klart bättre än väntatAktien stiger på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre än väntat för Assa Abloy"En tweet kan ändra marknadsläget"
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt
Aktietips
Två heta köptips - och ett par aktier du kan vara utan