Tre turn around-bolag att hålla koll på

Publicerad 2016-10-12 06:38

Aktietips Inför nästa vecka då floden av rapporter för det tredje kvartalet drar igång på allvar hittar vi tre bolag i turn around-lägen.

Först ut är Getinge den 18 oktober. Länge var medicinteknikbolaget en framgångsmaskin som gjorde förvärv då och då och där vinsten och aktiekursen låg i stigande trender. 2014 föll vinsten per aktie från 9,59 kr till 6,01 kr och har sedan dess inte återhämtat sig. Allt från engångskostnader till regulatoriska utmaningar har satt press på Getinge. Två vd-byten säger en del också.

De senast redovisade fyra kvartalen har gett en nettovinst på 6,13 kr per aktie. Det ger ett p/e-tal på höga 26. Å andra sidan lär inte nettoresultat kvar på 2007 års nivåer i evigheter. Aktien lär å sin sida heller inte ligga på ungefär samma kursnivåer som toppen 2007.

För kurslyft krävs att bolaget kommer med ljusa nyheter så marknaden kan börja hoppas på en återhämtning av resultatet och möjligheter till framtida tillväxt. För de flesta placerare är det bäst att avvakta tills det börjar lossna för Getinge.

Kungsleden och Rnb rapporterar båda den 19 oktober. Klädbolaget Rnb:s tioårshistorik ser hemsk ut, men bolaget går i alla fall med vinst nuförtiden. Å andra sidan mer än halverades nettovinsten från 36 miljoner till 15 miljoner kr under det brutna räkenskapsårets period september 2015 till maj 2016. Alla tecken på förbättring i kvartalet juni till augusti kan få aktien att lyfta, men bolag med så svag historik känns farliga att spekulera i.

Kvar är Kungsleden, där aktien med rätta ser ut att ligga i en långsiktig stigande trend sedan 2012. Bolaget håller fortfarande på att sälja icke-strategiska fastigheter och fokusera sitt bestånd. Detta efter tidigare års stora affärer och omdaning av strategin. Kungsleden ser ut att vara på rätt spår med en överkomlig värdering och en vd i Biljana Pehrsson som vet vad hon vill.

Kungsleden har kommit längst i sin vändning och är därmed den aktie placerare bör titta på i första hand.