Nyintroduktion som siktar på 5G

Publicerad 2016-10-05 13:09

Notering Microbolaget Gapwaves ska noteras på First North och genomför därför en nyemission. Verksamheten är patenterad vågledar- och antennteknik som ska ha stor potential på en marknad som behöver mer kapacitet och i och med att 5G ligger framför oss.

Bolaget Gapwaves är en avknoppning från Chalmers och bildades 2011. Bakom ligger en forskning kring den så kallade GAP-vågledarteknologin och bolaget designar, tillverkar och säljer vågledare och antennprodukter inom data och telekom, liksom även för bilradar, avlyssningssystem och rymdobservatorier.

Den marknad som beskrivs i prospektet är naturligtvis enorm och bolaget menar att just deras millimetervåglänkar är en nyckelkomponent i utvecklingen av 5G som kommer ha en tillväxt på runt 40 procent årligen fram till 2020.

Hittills har Gapwaves försäljning varit blygsam med 1,5 miljon i omsättning under räkenskapsåret 2015/2016 – och över 3 miljoner i förluster. Därför genomför man nu en nyemission på 24 miljoner som kan bli 10-12 miljoner större vid stort intresse. Företaget beräknar att kapitalet från emissionen kommer räcka de närmaste 12 månaderna och genom ett ytterligare kapitaltillskott via de teckningsoptioner som ingår i erbjudandet kommer Gapwaves att nå fram till en punkt där man har ett positivt kassaflöde.

Vd Lars-Inge Sjöqvist menar att Gapwaves kan få ett stort genombrott från nu och framåt i och med att behovet ökar av bandbredd för mobilkommunikation – och där Gapwaves har produkter för att lösa problemen kostnadseffektivt.

Är detta då en intressant nyintroduktion? När kommersialiseringen av tekniken just börjat med liten försäljning och stora förluster är risken naturligtvis betydande – samtidigt finns uppenbarligen teknik med patent på plats och intresset finns bland större aktörer. Därför kan kanske Gapwaves bli en hit redan från början jämfört till exempel med forskningsbolag inom bioteknik där det inte finnas någon garanti för att det överhuvudtaget blir någon produkt längre fram.

Men risken är fortfarande hög och den blir inte mindre av att det inte finns något fastlagt noteringsdatum på First North – utan bolaget ska söka notering ”snarast möjligt” när nyemissionen är genomförd.

Nyemissionen sköts av Aktieinvest Fk och teckningen ska minst vara av 900 units till priset 5,95. Varje unit består av en aktie och en teckningsoption. Den sistnämnda kan användas för att köpa ytterligare en aktie i november 2017 för 7,50 kr – då behövs det två teckningsoptioner för att köpa en aktie.

Teckningstiden är fram till 10 oktober och aktien kan även tecknas genom Avanza och Nordnet.

Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Börsen
Börsen föll tillbaka
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Corona-oro sänker börserna
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"
Asien
Asien: Fortsatt breda uppgångar
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
Husqvarna gör omvänd vinstvarningAktien stiger på börsen
Analys
Citi: Ericssons prognoser för 2020 höjs i betydande grad"Restriktioner i Europa har gradvis upphört"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen