Nyintroduktion som siktar på 5G

Publicerad 2016-10-05 13:09

Notering Microbolaget Gapwaves ska noteras på First North och genomför därför en nyemission. Verksamheten är patenterad vågledar- och antennteknik som ska ha stor potential på en marknad som behöver mer kapacitet och i och med att 5G ligger framför oss.

Bolaget Gapwaves är en avknoppning från Chalmers och bildades 2011. Bakom ligger en forskning kring den så kallade GAP-vågledarteknologin och bolaget designar, tillverkar och säljer vågledare och antennprodukter inom data och telekom, liksom även för bilradar, avlyssningssystem och rymdobservatorier.

Den marknad som beskrivs i prospektet är naturligtvis enorm och bolaget menar att just deras millimetervåglänkar är en nyckelkomponent i utvecklingen av 5G som kommer ha en tillväxt på runt 40 procent årligen fram till 2020.

Hittills har Gapwaves försäljning varit blygsam med 1,5 miljon i omsättning under räkenskapsåret 2015/2016 – och över 3 miljoner i förluster. Därför genomför man nu en nyemission på 24 miljoner som kan bli 10-12 miljoner större vid stort intresse. Företaget beräknar att kapitalet från emissionen kommer räcka de närmaste 12 månaderna och genom ett ytterligare kapitaltillskott via de teckningsoptioner som ingår i erbjudandet kommer Gapwaves att nå fram till en punkt där man har ett positivt kassaflöde.

Vd Lars-Inge Sjöqvist menar att Gapwaves kan få ett stort genombrott från nu och framåt i och med att behovet ökar av bandbredd för mobilkommunikation – och där Gapwaves har produkter för att lösa problemen kostnadseffektivt.

Är detta då en intressant nyintroduktion? När kommersialiseringen av tekniken just börjat med liten försäljning och stora förluster är risken naturligtvis betydande – samtidigt finns uppenbarligen teknik med patent på plats och intresset finns bland större aktörer. Därför kan kanske Gapwaves bli en hit redan från början jämfört till exempel med forskningsbolag inom bioteknik där det inte finnas någon garanti för att det överhuvudtaget blir någon produkt längre fram.

Men risken är fortfarande hög och den blir inte mindre av att det inte finns något fastlagt noteringsdatum på First North – utan bolaget ska söka notering ”snarast möjligt” när nyemissionen är genomförd.

Nyemissionen sköts av Aktieinvest Fk och teckningen ska minst vara av 900 units till priset 5,95. Varje unit består av en aktie och en teckningsoption. Den sistnämnda kan användas för att köpa ytterligare en aktie i november 2017 för 7,50 kr – då behövs det två teckningsoptioner för att köpa en aktie.

Teckningstiden är fram till 10 oktober och aktien kan även tecknas genom Avanza och Nordnet.

Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Börsen
Avslutning nära nollstrecket
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS: Värsta aktiesänket på tio årAktien ned 18 procent under förmiddagen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Analyser
Tre nya köprekar bland torsdagens analyser
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Börs
Euronext köper två tredjedelar av elbörsen Nordpool
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Ungefär som väntat för SASFlaggar för sämre tider
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Aktie
Störste ägaren sålde allt i Karnov
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Sektor
Ryanair släpper SkavstaSAS och Norwegian stiger på nyheten
Betting
Rapport: Färre svenskar spelar om pengar
IPO
Saudi Aramcos notering i intervalltopp
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Tre av tio osäkra på vad som ingår i försäkringenMånga unga vet inte vilket försäkringsbolag de har
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Rapport
Clas Ohlson ökar vinsten
Aktie
Stor omorganisation av TrelleborgÄndrar inte utdelningen