Nu ska Haldex utvärdera Knorr-Bremses bud

Publicerad 2016-10-05 09:12

Aktie Haldex styrelse kommer, nu när ZF har återkallat sitt bud på bolaget, att samlas för att utvärdera Haldexkonkurrenten Knorr-Bremses bud och komma fram till en rekommendation.

Det säger Magnus Johansson, talesperson i budfrågor i styrelsen, till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen. ZF har strax dessförinnan återkallat sitt bud på grund av för låg anslutningsgrad.

”Styrelsen har inte samlats än, frågan är för ny för oss för att styrelsen ska kunna ha ett svar”, inleder han svaret på frågan om man nu kommer att rekommendera aktieägarna att acceptera Knorrs bud, eller kanske rentav söka en ny budgivare.

Han fortsätter:

”Alternativa budgivare är kanske inte något vi förväntar oss ska dyka upp nu. Det vi har att ta ställning till är hur Knorr hanterar situationen. Vi får ha en dialog med dem, sedan får styrelsen bestämma var vi står.”

Han upprepar farhågor om en på grund av konkurrensmyndigheter osäker och eventuellt långdragen process om Knorr köper Haldex, och understryker också att hans intresse främst är en stark svensk industri.

”Jag som svensk industrialist ser gärna svenska bolag som starka, och svenska arbetsgivare som trygga arbetsgivare för de anställda. Jag tror att Sverige behöver bra verksamhet och bra produktion, så jag hoppas att Haldex oavsett vad som händer stannar kvar i Sverige.”

ZF är nu största ägare i Haldex med nästan 22 procent av aktierna. Vad det tyska bolaget avser att göra med detta innehav finns i dagsläget inga kommentarer till.

”Vi ser fram emot konstruktiva samtal med de andra aktieägarna i Haldex gällande bolagets framtida utveckling”, hälsar ZF:s vd Stefan Sommer i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt, utan att vilja kommentera avsikten med innehavet vidare.

Haldex styrelseordförande Göran Carlson, som sålt sina aktier till ZF och tagit ställning för deras bud, anser det vara ”extremt beklagligt” att Haldex hamnat i nuvarande situation. Han menar att det beror på hedgefonder som ”tittat på femkronan”, som Knorrs bud överträffar ZF-budet med.

Kortsiktigt tror Göran Carlson att det återkallade budet är ”väldigt negativt” för Haldex.

”Ledningen och medarbetarna har varit väldigt positiva till ZF:s bud. De hade investerat forsknings- och utvecklingsinvesteringar på 1 miljard kronor om året, vilket skulle göra Haldex till en spelare i nivå med Knorr och Wabco. Det faller ju nu, eftersom Knorr är vår största konkurrens och självklart har andra avsikter än just de här. Så det tror jag kommer att ge extremt tråkig stämning på bolaget i dag.”

Vad ZF avser att göra med sina aktier har Göran Carlson enligt egen utsago ”ingen aning” om.

”Den här dagen är även för oss en dag då det gäller att ta reda på vad förutsättningarna är och hur vi ska agera framåt”, säger han.