Stark krona pressar exportföretag

Publicerad 2016-09-27 12:40

Export En starkare krona och högre enhetsarbetskostnader kommer att försämra den svenska konkurrenskraften på exportmarknader. Det spår Business Sweden.

Sveriges exporttillväxt väntas bli 2 procent, mätt i volym, år 2016 och 3 procent år 2017.

Det framgår av en marknadsöversikt från Business Sweden som presenterades på tisdagen.

Den totala marknadstillväxten väntas bli 1,7 procent år 2016 och 2,6 procent 2017.

Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden, konstaterade vid en pressträff att den globala ekonomin visserligen återhämtar sig i måttlig takt men att den samtidigt möter en rad motvindar i form av svag produktivitetstillväxt, en åldrande befolkning i delar av världen, ökad politisk osäkerhet efter Brexit samt ökad populism och protektionism.

”Protektionism gör att det är svårt att få igenom nödvändiga reformer, exempelvis i Frankrike, och det hämmar den ekonomiska tillväxten. Samtidigt gör fortsatt stora skulder att det finns det små möjligheter att stimulera ekonomierna om något oväntat skulle inträffa, det kan jag känna oro för”, sade chefekonomen.

Beträffande Brexit tror Lena Sellgren att en ny våg av volatilitet på finansmarknaderna är att vänta när den brittiska regeringen formellt lämnar in sin utträdesansökan, Artikel 50.

”Då kommer finansmarknaden att reagera direkt. Frågorna är inte lösta, det kommer att bli en lång period med volatilitet och osäkerhet som jag tror slår på investeringarna”, sade Lena Sellgren, som tillade att det kan gynna Sverige om företag väljer andra länder att investera i.

Chefekonomen ser det samtidigt frågan om vart EU är på väg som en större orosfaktor än själva Brexit.

Oavsett vem som vinner det amerikanska presidentvalet tror hon vi kommer att få se mer protektionism, ”de vindarna blåser”.

”Protektionism kan hämma tillväxte på kort sikt, men på längre sikt kommer frihandeln att vinna”, sade hon och pekade på att handeln i dag är så komplex, med sammanlänkade produktionsprocesser där varor och tjänster tillverkas i många olika länder.

Enligt Business Swedens prognos väntas efterfrågan från Västeuropa, Sveriges viktigaste exportmarknad, vara svag i år, men öka de kommande två åren. Efterfrågan från Nordamerika har dämpats kraftigt under årets första halva, men återhämtar sig från och med nästa år, medan det ser fortsatt dystert ut med efterfrågan från Sydamerika. Även här väntas läget dock ljusna framöver.

Men samtidigt som världsekonomin återhämtar sig och efterfrågan ökar så bedömer Business Sweden att en starkare krona och högre enhetsarbetskostnader kommer att försämra den svenska konkurrenskraften, alltså ett omvänt förhållande jämfört med utvecklingen 2014-2015 då en svagare krona och förhållandevis låga enhetsarbetskostnader bidrog till att ge Sverige konkurrensfördelar.

Det är framförallt tjänsteexporten som ökar i snabb takt, medan varuexporten ökar långsamt till följd av låga globala råvarupriser. Business Sweden räknar med att råvarupriserna ska stiga framöver och att efterfrågan då återhämtar sig.

Svag efterfrågan från omvärlden, svag kapitalbildning och det kraftiga fallet i råvarupriserna bidrar till att världshandeln bromsar in nu, men större roll spelar strukturella faktorer som ökad handel i data och information som ersätter fysisk handel samt kortare globala värdekedjor, enligt Lena Sellgren.

Även om hon tycker det är rimligt att vänta sig en något högre tillväxttakt i världshandeln i takt med fortsatt återhämtning i världsekonomin gör hon bedömningen att världshandeln kommer att öka i en långsammare takt än under perioden före finanskrisen.

Börsen
Nasdaq bevakar sociala medier och anmäler "manipulation"
Foto: Noah Seelam/AFP/TT
Placera
"Vaccineringarna driver börsen i Indien"Sensex-indexet på rekordnivå
Aktie
Nu får olycksplanet 737 Max flyga i Europa igen
Bostad
Nordea: Bopriserna ökar 9 procent i år
Sektor
JP Morgan: Läge dippköpa Volvo inför sektorrotationen
Börsen
Börsen vände nedSEB och Essity rapportvinnare
Analys
ABG höjer riktkursen med nästan 50 procent
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
2021
Annika Winsth: Vaccineringen går för långsamt i Sverige"Avgörande för de ekonomiska utsikterna 2021"
Fed
Klockan 20: Räntebesked från Federal Reserve
Sektor
Castellum: Storägare lägger styrelseförslag utan Rutger Arnhult
Rapport
SEB slog förväntningarna
Placera
T.Rowe Price: Fortsatt uppsida på världens börserMen det kan bli volatilt
Foto: Erik Simander/TT
FI
Nasdaq får böta 300 miljoner för energimarknadskraschFinansinspektionen pekar på allvarliga verksamhetsbrister
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade under 2020
Rapport
Essitys resultat högre än väntat
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street strax under nollstrecket
Foto: Shutterstock
Placera
Söderberg & Partners: Global bredd lyfter börserna"2020 ett börsår som går till historien"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Pandemin
SEB: Svensk ekonomi starkare än befarat under fjärde kvartalet
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Rekordtidigt utskick av deklarationernaSvårt få ”jobba hemma-avdrag”
Rapport
Autoliv betydligt bättre än väntat
Analys
Carnegie: Dags för andhämtningspaus för Tobii
26/1
Trading Direkt: Jonas Olavis senaste tillskott i portföljen
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Industrivärden ökar i Sandvik