Svårt att fånga nästa svarta svan

Publicerad 2016-09-26 07:15

Krönika  Som placerare finns mycket att oroa sig för. Men att förutspå när en ”svart svan” dyker upp är meningslöst. För de flesta av oss är långsiktigt och passivt sparande bättre, skriver Marcus Hernhag i en krönika.

Som jag skrev i förra veckans krönika finns det mycket att oroa sig för. Saker som stora statsskulder, geopolitisk oro, presidentval i USA, brexit och eurons framtid, potentiell boprisbubbla i Sverige och osäkerheter kring hur stabila Kinas banker.

Fokuset mot allt negativt har fått många att vara vaksamma. När amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average rekylerade med 2,1 procent den 9 september blev det nervöst i många placerarled, trots att ingen allvarligt hade inträffat. Rekyler är naturliga och den långa uppgången för amerikanska börsindex som startade i mars 2009 ser ut att fortsatt hålla i sig.

Vad blir däremot en svart svan? Vad blir med andra ord en oväntad händelse som på allvar påverkar börsen? Är placerarna förberedda på något blir kursfallet sällan stort eller långvarigt. Särskilt inte med hyperaktiva centralbanker.

De flesta befintliga orosmolnen resulterar heller inte nödvändigtvis i någon utdragen krasch ens om det blir ett oväder, utan det krävs som sagt att det dessutom blir oväntade följdeffekter eller oväntat hårt väder.

Att gissa när den svarta svanen kommer och vad den vill är nästan meningslöst. Statistiskt sett ska det inte ens finnas svarta svanar. Enligt boken Börsens Psykologi säger tydligen teorin att Dow Jones ska svänga med mer än 7 procent under en dag en gång på 300 000 år, men i praktiken skedde det 48 gånger mellan 1919 och 2003. Standardavvikelser och normalfördelningskurvor står sig slätt mot svarta svanar och människors börspsykologi.

Det en vanlig småsparare kan göra är att ha den andel av ditt sparande som du känner dig bekväm med i aktier och kortsiktigare kapital i likvider eller trygga företagsobligationsfonder. För de flesta av oss är långsiktigt och mer passivt sparande tillräckligt bra och tidseffektivt.

Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Börsen
Bred uppgång med Telia i topp
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december
Experttelefonen
Ställ frågor till årets branschjournalistMissa inte säsongspremiären för experttelefonen i dag
Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum
Foto: istock
Kryptovaluta
Trängsel i bitcoin oroar förvaltare
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Analys: Telias förväntade sparprogram inleder ny era
Sektor
Storbankerna formaliserar polissamarbetet mot penningtvätt
Aktie
Lundin Energy får kraftigt utökade licenserFår 23 procent fler prospekteringslicenser
19/1
Trading Direkt om vaccin och börsrekord
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Swedbank återinför utdelning efter dialog med FI
USA
Yellen: USA måste agera stort med nästa stödpaket