Svårt att fånga nästa svarta svan

Publicerad 2016-09-26 07:15

Krönika  Som placerare finns mycket att oroa sig för. Men att förutspå när en ”svart svan” dyker upp är meningslöst. För de flesta av oss är långsiktigt och passivt sparande bättre, skriver Marcus Hernhag i en krönika.

Som jag skrev i förra veckans krönika finns det mycket att oroa sig för. Saker som stora statsskulder, geopolitisk oro, presidentval i USA, brexit och eurons framtid, potentiell boprisbubbla i Sverige och osäkerheter kring hur stabila Kinas banker.

Fokuset mot allt negativt har fått många att vara vaksamma. När amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average rekylerade med 2,1 procent den 9 september blev det nervöst i många placerarled, trots att ingen allvarligt hade inträffat. Rekyler är naturliga och den långa uppgången för amerikanska börsindex som startade i mars 2009 ser ut att fortsatt hålla i sig.

Vad blir däremot en svart svan? Vad blir med andra ord en oväntad händelse som på allvar påverkar börsen? Är placerarna förberedda på något blir kursfallet sällan stort eller långvarigt. Särskilt inte med hyperaktiva centralbanker.

De flesta befintliga orosmolnen resulterar heller inte nödvändigtvis i någon utdragen krasch ens om det blir ett oväder, utan det krävs som sagt att det dessutom blir oväntade följdeffekter eller oväntat hårt väder.

Att gissa när den svarta svanen kommer och vad den vill är nästan meningslöst. Statistiskt sett ska det inte ens finnas svarta svanar. Enligt boken Börsens Psykologi säger tydligen teorin att Dow Jones ska svänga med mer än 7 procent under en dag en gång på 300 000 år, men i praktiken skedde det 48 gånger mellan 1919 och 2003. Standardavvikelser och normalfördelningskurvor står sig slätt mot svarta svanar och människors börspsykologi.

Det en vanlig småsparare kan göra är att ha den andel av ditt sparande som du känner dig bekväm med i aktier och kortsiktigare kapital i likvider eller trygga företagsobligationsfonder. För de flesta av oss är långsiktigt och mer passivt sparande tillräckligt bra och tidseffektivt.

Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Börsen
Positiv avslutning på börsveckan
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Kanonresultat från HolmenDubblar skogsvärderingen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Sandvik: Justerade resultatet klart bättre än väntatAktien stiger på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre än väntat för Assa Abloy"En tweet kan ändra marknadsläget"
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt
Aktietips
Två heta köptips - och ett par aktier du kan vara utan