Svårt att fånga nästa svarta svan

Publicerad 2016-09-26 07:15

Krönika  Som placerare finns mycket att oroa sig för. Men att förutspå när en ”svart svan” dyker upp är meningslöst. För de flesta av oss är långsiktigt och passivt sparande bättre, skriver Marcus Hernhag i en krönika.

Som jag skrev i förra veckans krönika finns det mycket att oroa sig för. Saker som stora statsskulder, geopolitisk oro, presidentval i USA, brexit och eurons framtid, potentiell boprisbubbla i Sverige och osäkerheter kring hur stabila Kinas banker.

Fokuset mot allt negativt har fått många att vara vaksamma. När amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average rekylerade med 2,1 procent den 9 september blev det nervöst i många placerarled, trots att ingen allvarligt hade inträffat. Rekyler är naturliga och den långa uppgången för amerikanska börsindex som startade i mars 2009 ser ut att fortsatt hålla i sig.

Vad blir däremot en svart svan? Vad blir med andra ord en oväntad händelse som på allvar påverkar börsen? Är placerarna förberedda på något blir kursfallet sällan stort eller långvarigt. Särskilt inte med hyperaktiva centralbanker.

De flesta befintliga orosmolnen resulterar heller inte nödvändigtvis i någon utdragen krasch ens om det blir ett oväder, utan det krävs som sagt att det dessutom blir oväntade följdeffekter eller oväntat hårt väder.

Att gissa när den svarta svanen kommer och vad den vill är nästan meningslöst. Statistiskt sett ska det inte ens finnas svarta svanar. Enligt boken Börsens Psykologi säger tydligen teorin att Dow Jones ska svänga med mer än 7 procent under en dag en gång på 300 000 år, men i praktiken skedde det 48 gånger mellan 1919 och 2003. Standardavvikelser och normalfördelningskurvor står sig slätt mot svarta svanar och människors börspsykologi.

Det en vanlig småsparare kan göra är att ha den andel av ditt sparande som du känner dig bekväm med i aktier och kortsiktigare kapital i likvider eller trygga företagsobligationsfonder. För de flesta av oss är långsiktigt och mer passivt sparande tillräckligt bra och tidseffektivt.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler