Här är Spiltans nya globalfond

Publicerad 2016-09-26 10:00

Spiltans populära aktiefond med svenska investmentbolag får nu en uppföljare. Detta i form av en ny globalfond med inriktning på investmentbolag världen över.

– Nu följer vi upp succén med vår populära och prisbelönta Spiltan Aktiefond Investmentbolag genom att lansera en liknande fond med inriktning på investmentbolag över hela världen. Vi är övertygade om att Spiltan Globalfond Investmentbolag kommer att bli ett bra alternativ för den som söker en smart global indexfond, säger Spiltan Fonders vd Erik Brändström.

Fonden har samma geografiska och branschmässiga fördelning som en vanlig global indexfond. Men det unika är att Spiltan handplockat de bästa investmentbolagen runt om i världen. Kort sagt låter du professionella investerare runt om i världen välja ut de bästa bolagen åt dig.

– Vi väljer att investera i de bästa investerarna i världen i stället för att försöka hitta vinnarna bland världens ca 68 000 börsbolag, säger Jörgen Wärmlöv, förvaltare av Spiltan Globalfond Investmentbolag.

Om fonden blir en lika stor succé som den svenska varianten återstår att se. Men klart är att spararna gillar den svenska varianten skarpt. Tre gånger har fonden vunnit utmärkelsen  ”Läsarnas favorit” i Privata Affärers Årets Fond. Och att Spiltan nu kopierar framgångsreceptet och startar en globalfond är onekligen spännande, säger Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam.

– Den här fonden har jag längtat efter. Till en låg avgift får man tillgång till intressanta investmentbolag över hela världen, som Warren Buffetts Berkshire Hathaway, säger hon.

Berkshire Hathaway är för övrigt fondens största innehav. Men det finns också ett svenskt bolag med i portföljen. Innehavet i Investor motsvarar 2 procent av fondens kapital.

– Det är det största svenska investmentbolaget och har bra riskspridning, säger Niklas Larsson, marknadsansvarig på Spiltan Fonder.

Spiltan Globalfond Investmentbolag har en förvaltningsavgift på 0,5 procent och kommer att finnas tillgänglig på flera fondplattformar från start och inom kort även som PPM-fond hos Pensionsmyndigheten.

Tabell: Här är fondens tio största innehav

Bolag  Målvikt (%)
Berkshire Hathaway 8
Danaher Corporation 6
Brookfield AM 6
Loews Corp 6
Fairfax Financial Holding 6
Markel Corp 6
Groupe Bruxelles Lambert 4
Exor 4
Liberty Global 4
Softbank 4