Alfa Laval stiger men banker tror inte på Tetra Laval-utköp

Publicerad 2016-09-22 12:13

Aktier Alfa Laval-aktien stiger, men varken Barclays eller Citi tror att Tetra Lavals ökning av sitt ägande till 29 från 26 procent är tecken på några utköpsplaner. En ökning förbi den 30-procentsgräns som skulle innebära budplikt är därför osannolik.

Det framgår av kommentarer som Direkt har tagit del av på torsdagen, efter att Tetra Laval på onsdagen berättat om köpet av 3 procent i Alfa Laval när Wallenbergstiftelsebolaget FAM sålde en sådan post för snart två veckor sedan.

”Vi tror inte att Tetra Laval kommer att öka sitt innehav över 30-procentsgränsen, utan snarare grep tillfället att köpa ytterligare 3 procent när FAM ville ha kapital för andra ändamål”, skriver Barclays.

Citi tror inte heller på någon ytterligare ökning, och menar att köpet snarare reflekterar att Tetra Laval och Alfa Laval är strategiska partners: Tetra Laval-dotterbolaget Tetra Pak öppnar upp affärsmöjligheter för Alfa Laval inom mejeri-, ost- och dryckessektorn.

Inte heller FAM tycks enligt Citi tro att Tetra Laval hyser några utköpsplaner: varför skulle de i så fall sälja nu och gå miste om en budpremie? resonerar banken.

Citis analytiker nämner även att de inför den strategiska genomgång som Alfa Laval-ledningen presenterade i början av september fick frågor från investerare om sannolikheten för en uppdelning av Alfa Laval i dels livsmedel/läkemedel (vilket man skulle kunna tänka sig vore vad Tetra Laval vore intresserat av att behålla om de köpte ut Alfa Laval från börsen), dels marin/olja/gas-relaterad verksamhet, som skulle kunna knoppas av.

Banken tror inte heller på detta scenario: marin/olja/gas-segmenten är cykliskt pressade nu och det tycks osannolikt att de skulle försöka säljas just nu. Dessutom är Tetra Laval-ordföranden Lars Renström den som under sin tid som vd i Alfa Laval låg bakom expansionen av marinsegmenten genom storförvärv i den sektorn; att just han skulle initiera en utköps- och avknoppningsaffär tycks därför föga troligt.

Jörgen Haglind, talesperson för Tetra Laval, meddelade Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen att det inte fanns något särskilt motiv bakom köpet:

”FAM kontaktade oss och köptillfälle uppstod”, skrev han.

Tetra Laval äger vid sidan av sina Alfa Laval-aktier tre bolag: Tetra Pak samt DeLaval och Sidel, tillverkare av utrustning för mjölkproduktion respektive bland annat petflaskor.

Alfa Laval köptes ut från börsen av Tetra Pak 1991, och 1993 blev Alfa Laval en självständig industrigrupp i Tetra Laval. År 2000 köpte riskkapitalbolaget Industri Kapital majoriteten av Alfa Laval, och två år senare åternoterades bolaget.

Alfa Laval-aktien spåddes gå 2 procent bättre än index i en morgonkommentar från mäklardesken på Credit Suisse på torsdagen, med hänvisning till Tetra Laval-ökningen. Strax före lunchtid var aktien upp 3,2 procent, medan OMXS30 var upp 1,2 procent.

Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Foto: AP/TT
Wall Street
Nytt teknikfall på Wall StreetNasdaq ned 3 procent
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Börsen
Uppgången mattades av
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Shutterstock
Aktier
Klimataktier vinnare om Biden vinner valet"Men värderingarna kan redan vara för höga"
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
SEB: Lägre kostnader ger resultatlyft för SKF
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter öka i Bilia
Resa
Experter: Ingen prishöjning på flygbiljetter
Aktier
SEB sänker minicourtaget till 1 kr
Aktie
SEB: Orättvis skildring och inga nyheterSlår tillbaka mot Uppdrag Granskning
Bank
UG: SEB nämns i nya läckan8 miljarder i misstänkta transaktioner via banken
Sektor
Kungsledens vd avfärdar "kontorsdöd"
Aktier
Teslas leverantörer dyker i Asien efter batteribesked
Aktie
Ratos återinför utdelning
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"