Därför ska du inte stirra dig blind på p/e-tal

Publicerad 2016-09-21 06:12

Aktier Ett lågt p/e-tal kan vid första anblick se mycket attraktivt ut. Men det behöver nödvändigtvis inte skvallra om stigande aktiekurser. Det kan finnas andra orsaker.

Stamaktierna i Oscar Properties och Corem Property har lägst p/e-tal på Stockholmsbörsen enligt de tabeller som finns i Placeringsguiden och Privata Affärer. Oscar handlas till drygt sex gånger prognosen för årets vinst och Corem till sju gånger.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties verksamhet är väldigt projektfokuserad. Det betyder att resultatet är beroende av relativt få bostadsprojekt. Under första halvåret i år trefaldigades antalet sålda bostäder till 269 stycken och antalet bostäder under produktion mer än dubblades till 1047.

Även om expansionen innebär potential och chans till fortsatt goda vinster är det också en risk för Oscar. Bolaget investerar betydligt större summor än vad kassaflödet från den löpande verksamheten tillåter. Det betyder att man är beroende av att nyemittera aktier och ta lån.

Så länge bostäderna kan säljas med vinst är det en god affär att boosta tillväxten via balansräkningen, men direkt riskfritt är det inte. Alla år kanske inte vinsten per stamaktie blir bra, men många år.

Fastighetsbolaget Corems resultatet omfattar orealiserade värdeförändringar på både fastigheter och derivat. Fastigheterna har under första halvåret värderats upp med 100 miljoner medan räntederivaten minskat i värde med 207 miljoner kr. Även här har nyemissioner varit med och finansierat expansionen.

De låga räntorna som gynnar vinsten kanske inte vara för evigt och varje vinstkrona kanske därför inte ska värderas så högt. Enligt de prognoser som lämnats till databasen Factset ska Corems vinst i år bli 5 kr per aktie, för att 2017 falla till 3,40 kr per aktie.

Dessutom värderas fastighetsbolag främst utifrån substansvärdet, som i Corems fall vid halvårsskiftet var 36,41 kr per aktie exklusive bland annat uppskjuten skatt. Det egna kapitalet per aktie var samtidigt däremot 27,84 kr per stamaktie, att jämföra med aktiekursen på 33,50 kr.

De låga p/e-tal som Oscar Properties och Corem har är med andra ord inga löften om stigande aktiekurser. Det finns alltså ingen anledning att stirras sig blind på p/e-tal. Se det i stället som en inspiration och en positiv signal om att bolagen tjänar bra med pengar i år.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler