Ny tjänst: Se vem som har koll på dina pengar

Publicerad 2016-09-20 06:24

Pengar Fram till nu har i princip alla fullmakter inom bank- och försäkringsbranschen hanterats på papper. Men nu har Fullmaktskollen.se lanserats. Tjänsten gör det möjligt för konsumenter att få överblick över sina fullmakter och hur länge de gäller. Användarna ska också kunna signera fullmakterna och återkalla dem om de så önskar. 

Att ha en kontinuerlig inblick i din ekonomi är något som banker, försäkringsbolag och förmedlare är intresserade av. Därför finns ett fullmaktssystem där du bestämmer vem som har inblick i din ekonomi.

Hittills har detta system varit helt pappersbaserat och det har varit svårt att hålla reda på vilka aktörer som genom åren fått en fullmakt och hur länge dessa gäller.

Men nu ska det bli enklare att ha koll på fullmakterna genom den nya tjänsten Fullmaktskollen.se. Bakom sajten står Pensionsmyndigheten, Svensk Försäkring samt Sveriges Försäkringsförmedlares Förening. Tanken är att det ska bli enklare för privatpersoner att få överblick över sina utfärdade fullmakter, signera nya fullmakter och att återkalla fullmakter.

– Med Fullmaktskollen tar vi ett stort kliv från en komplex pappershantering av fullmakter till en enkel digital hantering. Allt i syfte att underlätta för konsumenter och företag, säger Fullmaktskollens Anders Dahlgren.

Genom att allt digitaliseras blir det enklare för konsumenter att använda tjänster som rör pension, sparande och placeringar. I stället för att skicka in en underskriven fullmakt på papper kan du på några sekunder signera fullmakten online med hjälp av bank-id.

Fullmaktskollen startade officiellt i juni men det är först nu som aktörerna börjar ansluta sig till tjänsten. Först ut är Pensiono.se som är en jämförelsetjänst för pensionssparande. Men fler aktörer är på gång och tanken är att de flesta i branschen ska ansluta sig.

– Vi är glada att nu ha den första aktören på plats och vi förväntar oss en kontinuerlig tillströmning av anslutningar under hösten, säger Anders Dahlgren.

Att Pensiono är tidigt ute med att ansluta sig är ingen slump. Företagets affärsidé går ut på att hjälpa pensionssparare att få en överblick över vilka pensionsförsäkringar man har och om man kan tjäna på att byta till ett pensionsbolag med lägre avgifter. Att Pensionos kunder nu slipper papper och i stället kan signera fullmakten digitalt underlättar rejält, säger Pensionos vd Mattias Fellenius.

– Digitaliseringen i pensionsbranschen går långsamt och tidigare var kunderna tvungna att skicka in ett fysiskt papper för att använda vår tjänst. Nu kan kunderna digitalt godkänna informationsfullmakten via Fullmaktskollen och på så sätt blir det lättare för konsumenten att nyttja vår tjänst. Detta är ett stort steg framåt mot en mer transparent och konkurrensutsatt finansmarknad, säger han.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Analys
UBS: Volvos problem med leveranskedjan underskattasAktien frikopplad från grundläggande cykliska trender
Fondspararna flyr från hållbar energiBreda Sverigefonder och globalfonder lockar
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New York
30/3
Trading Direkt: Bornold om "gråhandeln" i Klarna
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Konjunktur
Berenberg: Mer optimistiska om Europa trots ny vågBNP på förkrisnivå 1 kvartalet 2022
Analys
Immunovia: ABG upprepar sälj efter valideringsresultatMen aktien stiger på börsen
Konjunktur
Analytiker: Sverige i startblocken när restriktionerna lättasTillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös
Sektor
Vätgas: Barclays spår 150 gånger större sektor år 2030
Foto: Hasse Holmberg/TT
Undersökning
SBAB: Allt fler tror på högre fritidshuspriser i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Valuta
Hammer: Räkna med säsongsmässig motvind för kronan"Successivt sämre för kronan"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Ratos sålde aktier till fondbolag
Aktie
Ny storblankare in i Alfa Laval
Foto: Shutterstock
USA
Biden satsar massivt på vindkraftSka ge el till 10 miljoner hushåll
Räntan
Fed-guvernör: Vi är långt ifrån att höja räntan
Foto: Shutterstock
Placera
SEB: Fyra bolag med bubblande potentialFynd bland eftersläntrande aktier
Aktier
Renewcell in på Paretos småbolagslista
Kryptovalutor
Visa tillåter kryptovaluta
Foto: Mediabild / TT
Deklarera
Skatteverket: Här kan du lämna pappersdeklarationTillfälliga brevlådor på 40 platser runt om i landet
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Krönika
Hernhag: Bra bolagsbyggare jag vill rygga
Aktietips
Börsveckan: Köpvärda aktier i omsorgssektorn
Aktie
AFV: Thunderful köpvärd trots svagt kvartalVäntas vända till det bättre
Aktie
Di: Därför ska du sälja AdapteoVarning för priskrig och myndighetskrav