Ny tjänst: Se vem som har koll på dina pengar

Publicerad 2016-09-20 06:24

Pengar Fram till nu har i princip alla fullmakter inom bank- och försäkringsbranschen hanterats på papper. Men nu har Fullmaktskollen.se lanserats. Tjänsten gör det möjligt för konsumenter att få överblick över sina fullmakter och hur länge de gäller. Användarna ska också kunna signera fullmakterna och återkalla dem om de så önskar. 

Att ha en kontinuerlig inblick i din ekonomi är något som banker, försäkringsbolag och förmedlare är intresserade av. Därför finns ett fullmaktssystem där du bestämmer vem som har inblick i din ekonomi.

Hittills har detta system varit helt pappersbaserat och det har varit svårt att hålla reda på vilka aktörer som genom åren fått en fullmakt och hur länge dessa gäller.

Men nu ska det bli enklare att ha koll på fullmakterna genom den nya tjänsten Fullmaktskollen.se. Bakom sajten står Pensionsmyndigheten, Svensk Försäkring samt Sveriges Försäkringsförmedlares Förening. Tanken är att det ska bli enklare för privatpersoner att få överblick över sina utfärdade fullmakter, signera nya fullmakter och att återkalla fullmakter.

– Med Fullmaktskollen tar vi ett stort kliv från en komplex pappershantering av fullmakter till en enkel digital hantering. Allt i syfte att underlätta för konsumenter och företag, säger Fullmaktskollens Anders Dahlgren.

Genom att allt digitaliseras blir det enklare för konsumenter att använda tjänster som rör pension, sparande och placeringar. I stället för att skicka in en underskriven fullmakt på papper kan du på några sekunder signera fullmakten online med hjälp av bank-id.

Fullmaktskollen startade officiellt i juni men det är först nu som aktörerna börjar ansluta sig till tjänsten. Först ut är Pensiono.se som är en jämförelsetjänst för pensionssparande. Men fler aktörer är på gång och tanken är att de flesta i branschen ska ansluta sig.

– Vi är glada att nu ha den första aktören på plats och vi förväntar oss en kontinuerlig tillströmning av anslutningar under hösten, säger Anders Dahlgren.

Att Pensiono är tidigt ute med att ansluta sig är ingen slump. Företagets affärsidé går ut på att hjälpa pensionssparare att få en överblick över vilka pensionsförsäkringar man har och om man kan tjäna på att byta till ett pensionsbolag med lägre avgifter. Att Pensionos kunder nu slipper papper och i stället kan signera fullmakten digitalt underlättar rejält, säger Pensionos vd Mattias Fellenius.

– Digitaliseringen i pensionsbranschen går långsamt och tidigare var kunderna tvungna att skicka in ett fysiskt papper för att använda vår tjänst. Nu kan kunderna digitalt godkänna informationsfullmakten via Fullmaktskollen och på så sätt blir det lättare för konsumenten att nyttja vår tjänst. Detta är ett stort steg framåt mot en mer transparent och konkurrensutsatt finansmarknad, säger han.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser
ECB
ECB lämnar räntan oförändradHöjer tidigast efter sommaren
Aktie
Ngex lyfter efter avknoppningsbesked
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Sektor
Vinstvarning från Metsä Board sänker sektornMassa- och pappersbolag faller på bred front
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktie
SEB-aktien faller efter ny kostnadsguidning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Asien
Uppåt i Asien med Kina i topp
Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen