Viktiga frågor om du ska teckna nyintroduktioner

Publicerad 2016-09-16 06:42

Nyintroduktioner I Privata Affärers serie om nyintroduktioner behandlar vi idag den stora frågan om du ska söka tilldelning eller inte. För även om det i de flesta fall blir en vinst finns det också exempel på att investeringen omedelbart blivit en storförlust.

Vid ett någorlunda stabilt börsklimat i höst kommer nyintroduktionerna att fortsätta. Redan nu söker flera mindre bolag nytt kapital som följs av en börsnotering och senare i höst väntar storföretag som Lindorff och Ahlsell på nya ägare och en plats på de större börslistorna.

Men vad är det som avgör om du ska skicka in en teckningsanmälan eller inte? Först och främst är det viktigt att påpeka att nyintroduktioner traditionellt ska prissättas med en viss rabatt – uppskattningsvis i intervallet 5-10 procent jämfört med en uppskattad värdering som noterad.

Men den prissättningen misslyckas ibland – aktien tecknas för högt och fallet efter noteringen blir stort. En av de värsta senaste åren är Bactiguard som 2014 såldes ut för 38 kr och som därefter har fallit med långt mer än 50 procent och fortfarande noteras långt under teckningskursen. En närmare exempel (noterad förra hösten) är forskningsbolaget Nuevolution som tappat ca hälften av värdet.

Det senare exemplet visar risken som det finns att teckna sig i så kallade förhoppningsbolag där bolaget behöver pengarna vid noteringen för att täcka sina förluster. Vinsterna kan ligga flera år fram i tiden. Att uppskatta vad som är en rabatterad kurs i denna typ av svårt eller närmast omöjligt för såväl aktieamatörer som proffs. Teckning i förhoppningsbolag bör därför bara ske om du skulle köpa bolaget även om det redan var börsnoterat.

Om det istället är ett bolag med en etablerad verksamhet som går med vinst och har sunda nyckeltal blir det en annan sak. Kruxet är att dessa ofta prissätts i ett intervall som kan vara så stort att det blir ett problem vid avgörandet om det är värt att teckna eller inte. För aktien kan uppfattas som köpvärd i den lägre delen av intervallet, men som dyr i den övre delen.

Men å andra sidan kan en nyintroduktion som tecknas till ett relativt högt pris också vara en mycket attraktiv som lockat många institutioner att söka tilldelning. Och det i sig kan innebära att aktien kommer stiga efter noteringen.

Överhuvudtaget är det viktigt att analysera nya börsbolag precis som de redan existerande på börslistorna. En viktig fråga att ställa sig är om bolaget och aktien skulle vara intressant att placera i om det redan var noterat.

Några garantier för uppgång från teckningskursen finns alltså inte, men i några uppenbara fall har sannolikheten för en omedelbar vinst varit mycket stor. Det gäller till exempel Academedia (låg värdering), Tobii (hajpad ny teknik) och spelbolaget Paradox där alla bedömare mer eller mindre varit helt överens om att det väntar ”gratispengar” för den som tecknar och får tilldelning.

Sunt förnuft och en bra koll på analyser kring aktuella noteringar är därför honnörsord för att du ska hitta guldkornen bland nyintroduktionerna och undvika fallissemangen. Placeringsguiden  och denna sajt är bra ställen för dig som vill utnyttja möjligheten att tjäna pengar på nya börsbolag.